Göz doktoru heykeltıraş

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde göz doktorluğu yapan Opr. Dr. İhsan Özuysal, mermeri sanat eserine dönüştürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da göz doktorluğu yapan İhsan Özuysal (57), mermere şekil vererek sanata dönüştürüyor. Göz doktorluğu yapan Özuysal, taşla yapılan şekillere meraklı olduğu için 4 yıl önce tesadüfen mermere şekil vermeye başlamış. Sanatçının Bursa'nın tarihi Yeşil Camii'nde de 2 tane eseri bulunuyor. Özuysal, şimdiki hedefinin Bursa'ya çeşme yapmak olduğunu söyledi. Bu sanata nasıl başladığını anlatan Özuysal, "Bir bina vardı. Oraya anaokulu yapmaya karar vermiştik. Binayı çocuklar için biraz süslemek gerekiyordu. Oraya kuş heykelleri yapabilir miyim diye düşündüm. Heykel yaparken ara ara gözlerimi yumuyordum. Yapacağım kuşları taşın içinde görebiliyordum. Çok enteresan ve güzel bir duygu. Hiç zorlanmadan hepsini yapabiliyorum. Taşa şekil vermek oldukça zor. Ama bana keyif veriyor" dedi.

Bursa'nın tarihi Yeşil Camii'nde de eserinin olduğunu belirten Özuysal, "Yeşil Camii'nin şadırvanının çalınması büyük kayıp. Şadırvanın kaybolması üzerine yerine iyi niyetle yeni çalışma yapılmış. Yeterli olmadığını öğrenince daha iyisini yaparım diye düşündüm. 9 aya yakın çalıştım. 6 ayı araştırmakla geçti. 3 ayını da mermer üzerinde çalışarak gerçekleştirdim. 200-250 saat mermer üzerinde çalıştım. Kalıcı bir eser bıraktığımı düşünüyorum. Bu beni çok mutlu etti. İlk andan itibaren bunu görev alarak yaptım. Ayrıca Yeşil Camii'nin avlusunda da eserim var. Oraya bir fıskiye yaptım. Bursa'daki camileri de gezdim. Ulu Camii'nin kuzey kapısı önüne yapılmış iki tane üstü kapalı şadırvan var" ifadelerini kullandı.

Özuysal, "Hiç heykel sergisi açmadım. Son resim sergimde birkaç tane heykel koymuştum. Resme de çok fazla yeteneğim var. Resim yapmak hobi boyutlarını geçti. Bugüne kadar 20'nin üzerinde ameliyat yaptım. Heykelle ameliyat arasında çok fazla fark yok. Sadece malzeme farkı var. İkisi de el becerisiyle, bilginizi kullanarak yaptığınız şeyler. Heykeltıraşlığın doktorluğa katkısı olabilir. El becerinizi artırabilirsiniz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çeşmelerle ilgili projeleri olduğunu ifade eden Özuysal, "Büyükşehirin eski Bursa çeşmelerini canlandırmaya yönelik projeleri var. Bu projeyi destekliyorum. O konuda bir iki örnek çalışma yapmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber