Hükümetle sendikalar anlaştı
Hükümetle sendikalar anlaştı. Toplu görüşme tarihinde bir ilk yaşanıyor.
Daha önceki yıllarda yapılan tüm toplu görüşmeler sürecinde hükümet ve sendika üyeleri anlaşmaya varamamış ve Uzlaştırma Kurulu devreye girmişti.
Şahin, bütçe taslağında 2.7 katrilyon olarak ayrılan zam miktarının 3 katrilyon 790 trilyona çıktığını ve memurlara 2006 için ilk 6 ayda yüzde 2.5 ve ikinci altı ayda yüzde 2.5 olmak üzere genel zam
yapıldığını, genel zamma ilave olarak da, ek ödeme alan yaklaşık bir milyon 377 bin memura, ilk altı ay için 40 YTL, ikinci altı ay için 40 YTL olmak üzere yıllık 80 YTL seyyanen zam yapıldığını bildirdi.
Aile yardımı göstergesi oranın da bin 250'den bin 400'e çıkardıklarını belirten Şahin, sendika üyesi çalışanlara da sendika aidatı kayıpları için aylık 5 YTL ödeme yapılacağını söyledi. Buna göre, aile
yardımı dahil 630 milyon olan en düşük memur maaşı 750 milyon liraya çıkmış oldu.
Buna göre en düşük memur maaşı olan 560 YTL'ye % 20 artış sağlanmış oldu. 2006 yılı için yıllık bazda Ortalama memur maaşı için % 12.5 zam yapıldı.
2006 için toplam ödeneğin 3.2 katrilyon lira olarak belirlenen zam oranını hükümetin revize ederek 3.7 katrilyona yükseltti ( 3 milyar 790 milyon YTL'ye çıkardı).
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memur maaş zammının hesaplanmasında Türkiye'nin gerçekleri doğrultusunda hareket ettiklerini, müsteşarlarla gelir-gider hesaplarının değerlendirerek bu orana karar verildiğini belirtti. Memurun çok zor günler geçirdiğini fakat bu hak kayıplarının ekonominin aynı hızla düzelmesiyle temin edileceğini belirtti. Ayrıca IMF'nin toplu görüşme masasına hiç konuk olmadığı hususunu da açıklamalarına ekledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, son dört yıldır yapılan Toplu görüşmelerin dördüncü turunda bu kez hükümet ve sendika temsilcilerinin mutabakata vardıklarını fakat KESK'in özellikle mali haklar konusunda mutabakat metnine şerh koyduğunu ifade etti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, komisyonların kurulduğunu Çalışma şartlarını ilgilendiren hususlara ilişkin olmak üzere hazırlanan raporun 13 başlık altında incelendiğini, Özelleştirme Uygulamaları ile kamu personeline yansıyan aksaklıkların giderilmesine yönelik kurulan komisyonun 11 başlıkta çalıştığını ve çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.
Sendikacılığın gelişmesi için Anayasa'nın 53 ve 54. maddelerinde değişikliğe gidilmesi gerektiğini kendisinin de Toplu görüşmeler başkanı olarak bu konunun takipçisi olacağını bildirdi.
Görüşmelerin sona ermesi ve Mehmet Ali Şahin'in basın mensuplarını bilgilendirmesinin ardından sendika temsilcileri de görüşmeleri değerlendiren konuşmalar gerçekleştirdiler. İlk olarak Kamu-Sen Genel Balkanı Bircan Akyıldız.söz aldı. Akyıldız 15-30 Ağustos arasında gerçekleştirilen Toplu görüşmeler süresince kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verebilnek için çok yoğun bir çalışma içine girdiklerini Maliyenin Ülkenin içinde bılınduğu ekenomik durumdan hareketle verebilceği en yüksek rakamı verdiğini dile getirdi. Hükümetin ilk teklifinin 2.7 daha sonra ise 3.164 ve en son olarak da 3.790' zam oranını yükseltmesinin bir başarı olduğunu savundu. Özellikle sosyal içerikli konularda anlaşmaya varılmasının ve Grev ve toplu sözleşmeye taahhüt verilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. 4688 sayılı kanundaki çelişki ve eksikliklere rağmen hükümet ile sendikaların mutabakat metnin onaylaması gerektiğini vurgulayan Akyıldız, teşekkür edip ayrıldı.
Akyıldız'ın hemen ardında söz alan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, imzalanan mutabakat metninde KESK'in mali haklara ŞERH ve kamu emekçilerini tatmin etmeyen konularda da şerh koyduğunu belirtti. Tombul, toplu görüşme masasına oturma sebeplerinin anlaşmaya varma ve kamu emekçilerinin yararına kararların alınması konusundaki kararlılıklarının sebep olduğunu vurguladı. Herne kadar ücret eşitsizliklerinin giderilmesi için adım atılmış olsada bu admın yeterli olmadığını, seyyanen zam tartışmasında ek ödemenin gündeme geldiğini fakat emekliye yansımadığını ifade eden Tombul, yapılan ücret zammı için reel kayıpları karşılamadan uzak ve yeterli değil değerlendirmesini yaptı.
Son olarak Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu açıklamalarda bulundu. Aks, Rakamların yükselmesi memur sendikacılığını başarısıdır. İlk kez 4. yılında ortak bir mutabakata imza koyulmuştur. Bu mutluluk vericidir. her ne kadadr çalışma arkadaşlarımızla görüşmeler süresince birbirimizi kırmış olsak da hepsi memurların daha iyiye ulaşmasını istememizdendir. Ayrıca KESK'in Başbakanlık binası önündeki eylemi sonrasında polisin attığı gazdan hastalanan ve hastanede olan arkadaşlara geçmiş olsun diyor Başbakanlığı koruyan 500 polis için de hicap duyduğumu belirtmek isterim dedi.
Tekrar söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan'ın memur zammına ilişkin rakamın yükseltilmesinde katkısının büyük olduğunu, Anayasa değişikliğinin ilk aşamada en az 184
imza ile meclise teklif olarak sunulması gerektiğini vurguladı. Şahin, Anaysa Değişikliği Paketi'nin fazla maddeli olmamakla birlikte, toplumsal uzlaşıya dayanması gerektiğini ve bu şekilde gündeme taşınması
gerektiğini savundu.