Yayladağ kampının son sakini Aylin bebek

Suriye'deki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı Yayladağ'daki çadırkentin son sakini dünyaya gözlerini açan Aylin bebek oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adı Aylin... Yayladağı YİBO arazisine kurulu 2 Nolu Konaklama Tesisinin son sakini. Daha 1 günlük. Muhammed-Meysa çiftinin ilk çocuğu. Muhammed ve Meysa Suriye'den yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından, Meysa'nın karnı burnundayken iki ay önce Türkiye'ye sığınmış ve çadırkente yerleştirilmiş.

Aylin de burada doğdu ve olanlardan habersiz tüm masumluğuyla, tüm saflığıyla hayata tutunmaya çalışıyor.

Görüşlerini aldığımız Meysa, "Çocuğum çadırkentte dünyaya geldi. Çocuğumun olması çok güzel. Bahtı güzel olur inşallah. Suriye'deki çatışmaların bitmesini ve biran önce eve dönmek istiyoruz" dedi.

-Çadırkentte evlenen çiftler-

Suriye'den gelen sığınmacıların sayısı 80 bini aşarken, 69 çift de çeşitli illerdeki konaklama tesislerinde dünyaevine girdi. Bu çiftlerin sonuncusu Rıdvan ve Ceylan. Suriye'de tanışmışlar. 2,5 yıl nişanlı kalmışlar. Evlenmek Türkiye'de, çadırkentte nasip olmuş. Bir yastıkta yaşlanmaya, hayatın bütün zorluklarını birlikte aşmaya dair akit yapmışlar.

Şartlar gereği düğün yapamamışlar. Sade bir şekilde girmişler dünyaevine. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sağladığı damatlık ve gelinliği giymişler. En büyük hayalleri Suriye'deki olumsuz gelişmelerin sona ermesinin ardından ülkelerinde, memleketlerinde düğün yapmak...

Ceylan, "Suriye'deki şartlar düzelene kadar burada kalacağız" derken, Ceylan'ın annesi, Rıdvan'ın kayınvalidesi Sıdıka Hanım, "Bulunduğumuz bölgede çatışma vardı. Zorunlu olarak Türkiye'ye geldik. Başbakan Erdoğan sağ olsun buradayız. Damatlık, gelinlik giydirdik. Burada evlendirdik. Akrabaları, komşuları çağırdık. Şartlar bunu gerektirdi. Nasip böyleymiş" dedi.

-Suriyeliler Başbakan Erdoğan'a müteşekkir-

Çadırkentte en çok dikkat çeken konulardan biri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a olan şükran duygusu. Her fırsatta Başbakan Erdoğan'a olan şükranlarını dile getiriyorlar. Yapılan sohbetlerde konuyu Erdoğan'a getirip teşekkür ediyorlar.

Suriyeli Fatma, yaklaşık 2 aydır çadırkentte konaklıyor. Öğle yemeğini aldıktan sonra karşılaşıyoruz Fatma'yla. "Çatışmalar vardı. Buraya geldik. Allah Erdoğan'dan razı olsun. Allah başımızdan eksik etmesin. Burada her ihtiyacımız karşılanıyor" diyor.

Türkmen kökenli Fatma, "Hadi buyurun yemek yiyelim beraber" diyerek bizi yemeğe davet ediyor.

Renda da çadırkentte kalan annelerden biri. 4 çocuğu var. "Üç öğün yemek dağıtılıyor. Allah razı olsun Erdoğan'dan" diyor ve çadırkentin tüm çalışanlarına da teşekkür ediyor.

Çadırkentte dikkatimizi çeken küçük Mevlüde ailesiyle beraber Türkiye'ye sığınmış. Kendisine şal örüyor. Annesine ve kardeşlerine de şal öreceğini söylüyor. Çadırkentteki ablalarından öğrenmiş şal yapmayı örmeyi.

Yayıncı: Ziver Büyüktaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber