Çiftçiler, aidatlarında yüzde 50'ye varan zamma tepkili

Selçuklu Ziraat Odası'nın çiftçi aidatlarına yaptığı yüzde 50'ye varan zamma çiftçiler tepki gösteriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enflasyon oranlarına göre yapılan yüksek zammın haksız olduğunu düşünen çiftçiler, aidatı ödemedikleri takdirde odanın resmi işlemlerini yapmadığını öne sürüyor.

Çiftçilerden, arazilerinin büyüklüğüne göre her yıl alınan çiftçi aidatlarına yapılacak zam oranlarını ziraat odaları belirliyor. Konya'nın Selçuklu ilçesi gibi verimliliği düşük ilçelerde yüksek zam uygulanmasına anlam veremediklerini ifade eden çiftçiler, odaların diledikleri gibi zam yapmasının kendilerine zarar verdiğini dile getiriyor.

Selçuklu Ziraat Odası'na bağlı Çaldere köyü çiftçilerinden Seyit Yıldırım, 600 dekar arazisi için 2011 yılında 350 TL çiftçi aidatı öderken, bu yıl odanın kendisinden 500 TL aidat tahsil ettiğini belirtti. Odanın, aidatına yaklaşık yüzde 45 zam uyguladığını aktaran Yıldırım, enflasyon oranlarının çok üzerinde zam uygulanmasına anlam veremediğini aktardı. Ziraat Odası'nın, aidatını ödemeyen çiftçinin evrak işlemlerini yapmadığını belirten Yıldırım, her yıl eksiksiz aidatını ödediğini dile getirerek, ?Aidatı ödemezsek oda çiftçi belgemiz için gereken işlemleri yapmıyor. Bu yüzden çiftçi aidatını ödemekten başka çaremiz yok. Çoğu çiftçi gariban ve bilgisiz olduğu için buna itiraz bile etmiyor.? dedi.

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü ise odaya kayıtlı yaklaşık 10 bin çiftçi olduğunu ve bunların yaklaşık 500'ünü, aidatlarını ödemedikleri için icraya verdiklerini kaydetti. Aidatlardaki zammın normal olduğunu dile getiren Çöklü, geçmiş yıllardan borçları olan bazı çiftçilerin, bu borçlarını hesaba katmadıkları için zam olarak algıladıklarını ifade etti. Çiftçi aidatlarında gecikme zammı da olduğunu aktaran Çöklü, ?Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre, çiftçi aidatlarının her yıl alınması gerekiyor. Bu konuda da görevli ziraat odalarıdır. Biz Selçuklu Ziraat Odası olarak, genel merkezin öngördüğü çiftçi aidatı tavan ücretine göre aidat ücretini yüzde 20 daha düşük tuttuk.? diye konuştu.

Çiftçi aidatlarına yapılan zammı eleştiren çiftçilerin maksatlı olduğunu iddia eden Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Çöklü, şunları söyledi: ?Biz üyelerin aidatını almakla mükellefiz. Çiftçi doğrudan destek yaptırdıysa, devletten karşılıksız para aldıysa biz de üye aidatlarını almalıyız. Bu kişiler buğday prim desteği alıyor, ayçiçeği prim desteği alıyor, yol yatırım desteği, mazot desteği, gübre desteği alıyor. Bizim de araçlarımız o köylere hizmet veriyor. Bunun da bir bedeli var tabii ki.?

Selçuklu'daki çiftçilerin, bu yıl verim alamamaktan şikayetçi olduklarını da ifade eden Çöklü, Karatay ilçesinin ekilebilirlik oranının Selçuklu'ya göre 5 kat daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber