Yok olmaya yüz tutan mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor

Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan sele ve sepetçilik mesleğinin son temsilcilerinden 77 yaşındaki Raşit Topdemir, birkaç yıldır evinde Kargı ve ılgın dallarından yaptığı küçük minyatür sele ve sepetlerle mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 21:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Raşit Topdemir (77), "Yıllar öncesi, sele ve sepetler olan ilgi çoktu. Pazar alışverişlerinde olsun, evde saklanacak kuru erzaklar olsun, üzüm kerterlerinin tümünü yapmaktaydık. Hatta tereyağ ve peynirler, domatesler sepetlerde saklanırdı ve uzun zaman dayanıklı kalmaktaydı. Bunun nedeni de sepetler hava almaktadır" dedi.

Raşit Topdemir, mesleğinin yok olmaya tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Plastikler çıkmaya başladı. Bizim işler yavaş, yavaş derken unutuldu. İşlerimiz tamamen kapandı" diye konuştu. Mesleğine olan aşkından evinde minyatür sele ve sepet yapmaya başladığını belirten Raşit Topdemir, "Bunları çarşıya çıkardım. Görenler beğendiler. Sipariş vermeye başladılar. Mesleğimi tekrar yapmanın mutluluğunu yaşamaya başladım. Ardından festival için siparişler aldım. İçersine üzüm, incir konularak hediyelik verilmeye başlandı. İlçede çok sipariş almaktayım. Kimileri evinde minyatür sele, sepetleri nostaljik olarak süs eşyası olarak kullanmakta. Yıllar sonra, yok olan mesleğimi canlandırdığım için mutluyum" dedi.

Raşit Topdemir, elinde malzeme olduğunda günde 10-15 adet sele ve sepet yapabildiğini belirterek, "Tanesini 10 liraya yapmaktayım. Allah bereket versin,çorbamı kaynatıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber