Adalet Bakanlığı'ndan iptal edilen hakim ve savcı sınavı ile ilgili açıklama

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, hakim ve savcı adaylığına geçiş sınavlarında, organizasyondan test ve cevap kağıdının hazırlanmasına ve güvenliğin sağlanmasına kadar tüm sorumluluğun ÖSYM'de olduğu belitilerek, ?Israrlı ve maksatlı bir şekilde yazılı sınavın Adalet Bakanlığı tarafından yapıldığı ve şaibe karıştırıldığı yönündeki gerçek dışı beyanlar, ciddiyetten uzak ve üzüntü verici bulunmuştur.? denildi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından iptal edildiği ve tekrar yapılacağı duyurulan hakim ve savcı adaylığı sınavı ile ilgili iddialar üzerine Adalet Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ?6 Eylül 2012 tarihli ulusal gazetelerde yer alan, avukatlıktan adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavıyla ilgili iddia ve değerlendirmeler üzerine, sınav süreci hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilebilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasında yarar görülmüştür. Hâkim ve savcı adaylığı yazılı yarışma sınavları yapılan protokoller uyarınca 1998 yılından beri ÖSYM tarafından yapılmaktadır. 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 9/A maddesiyle de bu husus açık şekilde düzenlenmiştir.

Avukatlık mesleğinden adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına geçmek isteyenler için düzenlenecek yazılı yarışma sınavının Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nce 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılmasına ilişkin protokol, 21 Şubat 2012 tarihinde imzalanmış ve sınava ilişkin ilân bakanlığımız internet sayfasında 24 Şubat 2012 tarihinde yayımlanmıştır. Söz konusu protokole göre, sınavın organizasyonu ve uygulanması ile güvenliği tamamen ÖSYM'nin sorumluluğunda bulunmakta, test ve cevap kâğıdının hazırlanması ve basımı da ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bakanlığımızın yazılı yarışma sınavının yapılmasında kanundan kaynaklanan protokol yapma yetkisi dışında soruların hazırlanması ve sorulması da dâhil hiçbir yetkisi bulunmamaktadır.

ÖSYM tarafından yapılan söz konusu sınavın sonuçları 30 Mayıs 2012 tarihinde gönderilmiş, aynı gün bakanlığımız internet sayfasında sınav sonuçları, mülâkat tarihi ve yeri duyurulmuştur. Yazılı sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra mülakat sürecinde, basın ve sosyal medyada sınavla ilgili çıkan haberler dikkate alınarak ÖSYM ile temasa geçilmiş ve gerekli araştırmanın yapılması istenilmiştir. Hâkimlik ve savcılık mesleğinin niteliği ve en ufak bir şaibeyi dahi kaldırmayacağı gözetilerek önceden belirlenen takvime göre adayların mülakatları da yapılmasına rağmen sonuçlar açıklanmamış, ÖSYM'nin bütün araştırmaları tamamlaması beklenmiştir. ÖSYM Başkanlığı'nın 04/09/2012 tarihli yazısı ekinde bakanlığımıza gönderilen ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan yazılı yarışma sınavının eşdeğer sınav ile tekrarlanmasına karar verildiği bildirilmiştir.?

ÖSYM Başkanlığı'nın 04/09/2012 tarihinde bakanlığa gönderilen ÖSYM yönetim kurulu kararı ile 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan yazılı yarışma sınavının eşdeğer sınav ile tekrarlanmasına karar verildiği bildirildiğinin altı çizildi. Açıklamada, ?Sürecin aktarılan biçimde işlemesine ve ileri sürülen iddiaların üzerine titizlikle gidilmesine rağmen, ısrarlı ve maksatlı bir şekilde yazılı sınavın Adalet Bakanlığı tarafından yapıldığı ve şaibe karıştırıldığı yönündeki gerçek dışı beyanlar, ciddiyetten uzak ve üzüntü verici bulunmuştur.? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber