Elbistan domatesi metropollere satılıyor

Son yıllarda alternatif ürünlere yönelen Elbistan Ovası'ndaki çiftçiler, daha önce hububat ya da pancar ektikleri tarlalarda şimdi domates üretip büyük şehirlere satıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş Elbistan'da üretilen domatesler Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ gibi şehirlerde alıcı buluyor. Verimlilik düşük olmasına rağmen fiyat konusunda memnun olduklarını ifade eden üreticiler, Elbistan'ın son dönemde bu alanda söz sahibi olmaya başladıklarını aktardı.

Elbistan, bu yıl gerek hububat alanında ve gerekse kayısı üretiminde istediği verimliliği alamadı. Ancak son dönemde Elbistan çiftçisinin yöneldiği domates üreticiliği, bölge için alternatif bir çözüm oldu. İlçe genelinde yaklaşık bin 200 dekar alanda üretimi yapılan domates, Elbistan çiftçisinin yüzünü güldürdü. Üreticiler, Elbistan'da üretilen domateslerin metropol kentlere satıldığını ve son dönemde ciddi alıcı bulduğunu kaydetti.

Elbistan-Doğan beldesi arasındaki boş alana domates eken ve çevre illerde büyük ilgi gördüğünü belirten Elbistanlı üretici Kerim Ceran, fiyatların bir ara 2 liranın üstüne çıkmasının Elbistan bölgesinde birçok çiftçinin domatese yönelmesine neden olduğunu anlattı. Ceran, şunları söyledi: ?Bu yıl verim biraz düşük olsa da fiyat normal seviyelerde. Mevsim şartları da müsaade ederse dekardan 6 -7 ton arası ürün elde edeceğiz. Geçmiş yıllarda ürünlerimizi düşük fiyattan satmamızdan dolayı hayal kırıklığı yaşadık. Ama bu yıl domates fiyatları iyi gidiyor. Elbistan domatesi kaliteli ve lezzetli olmasından dolayı çevre illerde çok alıcı buluyor. Tarlamızda yetiştirdiğimiz domatesleri başta Adıyaman olmak üzere, Gaziantep, Kahramanmaraş, Urfa, Diyarbakır ve Elazığ gibi illere toptan satıyoruz.?

Elbistan'a domates almak için Adıyaman'dan geldiğini belirten bir esnaf ise domateslerin sebze halinde toptan satıldığını söyledi. Domatesin fiyatının kendilerine göre düşük olduğunu savunan esnaf, ?Domatesin fiyatı düşük. Mevsim itibariyle üretim çok olduğu için fiyat düşük kalıyor. Biz kazanamıyoruz asıl parayı marketçiler kazanıyor. Biz tarladan alıp götürüyoruz. Hamallığını yapıyoruz. Ama 50 kuruştan aldığımız domatesin üzerine satıcı taşıma bedelini yansıtıyoruz. Ancak bakıyorsunuz Kahramanmaraş il merkezinde 1.5 TL'den domates satışa sunuluyor.? ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber