Kırgız işadamlarından ticari ilişkileri artırma ziyareti

Kırgızistan heyet, Bursa'nın önemli sanayi birliklerinden olan DOSABSİAD'da sanayicilerle bir araya gelerek ticari ilişkileri daha da geliştirme yolunu masaya yatırdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya gelen Kırgızistan'ın Os Valisi Attokur Tajibayev ve Özgen ilçesi Belediye Başkanı Patiydin Mavlyanov, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) üyesi işadamlarıyla bir araya geldi. DOSAB Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen buluşmaya DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş'in yanı sıra Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve sanayiciler katıldı. Kırgızistan ile ticaret ve yatırım imkanlarının ele alındığı toplantıda, tarım, hayvancılık ve yer altı zenginliklerinin değerlendirilmesinde ilişkilerin geliştirilmesi konusu ele alındı.

BİZ AYNI ATANIN TORUNLARI KARDEŞİZ

Yemekte konuşan Kırgızistan Özgen ilçesi Belediye Başkanı Patiydin Mavlyanov, kendilerine gösterilen sıcak misafirperverlikten dolayı herkese teşekkür etti. Mavlyanov, ?Türkiye ile Kırgızistan bir atanın torunları ve kardeş milletiz. Bizim dinimiz, sözümüz, kıblemiz ve Peygamberimiz birdir.? dedi.

Daha önce Başkan Özgen Keskin'in ülkelerini ziyaretinde ikili protokoller imzaladıklarını belirten Patiydin Mavlyanov, Özgen kentinin de tarihi bir şehir olduğunu belirterek, Türk işadamlarını ülkelerinde yatırım yapmaya ve ticari ilişkilerde bulunmaya davet etti.

Kırgızistan Os Şehri Valisi Attokur Tajibayev, adlarının yazılı olduğu Bursa temalı plaket için Başkan Selim Yedikardeş'e teşekkür etti. Tajibayev, Kırgızistan halkı adına Başkan Yedikardeş'e bir Kırgız kalpağı ve yöresel desenlerle süslü bir saat hediye etti.

Türk Dünyası Cumhuriyetleri Belediyeler Birliği ikinci başkanlığı ve Doğu Avrupa Belediyeler birliği başkanlığını da yürütmekte olan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise ziyaretin önemine dikkat çekerek, ?Ülkeler arasındaki diyalogun kurulmasına şehirler arasındaki diyaloğun lokomotit rolü oynadığını görmekteyiz. Bu gün burada Kırgız Cumhuriyeti'nden benim de ismimi taşıyan Özgen kentinden valisi ve belediye başkanı burada. Onları sanayici işadamlarımız ile tanıştırdık.? diye konuştu.

Özgen kentinin İslam dünyasında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Keskin, şunları söyledi: ?Hem Alparslan'ın Malazgirt'teki savaşı kazanırken Alperenlerinin Özgen kentinden gitmiş olması, hem de İslamiyet'in Anadolu'ya yayılmasında çok önemli bir isim olan Ahmet Yesevi'nin burada doğması ve daha sonra Semerkant'ta ve Buhara'da öğretimini tamamlayarak Yeside tarikatını kurarak Anadolu'ya girmesi buranın önemini daha da artırmakta. Buranın vali ve belediye başkanı ile Yıldırım'da buluştuk ve Yıldırım ile Özgen kentini kardeş ilan ettik. Belediyeler meclisinden oy birliği ile geçti. Bu misafirlerimizi işadamlarımız ile buluşturmak adına DOSAB'da bu toplantıyı yaptık.?

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, iş adamlarının Kırgızistan ile sanayi işbirliğini ümit ettiğini belirterek, ?Özellikle Özgen kentindeki yün, pamuk, sebze, meyve ve yer altı zenginlikleri altın ve kömür gibi madenlerin işlenmesine iş adamlarımız ilgi gösterecektir.? şeklinde konuştu.

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, Kırgızistan heyetini kabul etmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Yedikardeş, şunları söyledi: ?Burada sanayicilerimiz ile işadamlarımızı buluşturarak Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dostluğun ticaret anlamında ivme kazanması için bu toplantıyı yaptık. Biz iş dünyası ve sanayi bölgeleri başkanlığımız ile onlara ev sahipliği yaptık. Şu anda sanayicilerimiz de başta tarım olmak üzere, hayvancılık, kömür madencilik yatakları ve deri işletmeleri ile ilgili şehrimizde bulunan sanayi kolları ile Kırgızistan ile karşılıklı iş anlaşmalarını pekiştirmek istiyoruz.?

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, ziyaretin anısına Kırgız misafirlerine üzerinde ismi yazılı ve Bursa'nın başta Yeşil Türbe, Ulu Cami, Saat Kulesi ve Bursa'nın Osmanlı evini anımsatan bir hediye verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber