Yanlış ilk yardımın acısını 30 yıldır yaşıyor

Köyünde geçirdiği bir trafik kazası sonrası kendisine uygulanan yanlış ilk yardım nedeniyle 30 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan Mustafa Şahin (57), şimdi insanlara ilk yardımın önemini anlatmak için çalışıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Kızılayı Bursa Şubesi her sene Eylül ayının 2. Cumartesi günü gerçekleştirilen Dünya İlkyardım Günü'nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Bu yılki tema ise ?Savunmasız gruplar için ilk yardım' (Engelliler, yaşlılar, zarar görebilirliliği yüksek kişiler) olarak belirlendi. Orhangazi Parkı'nda düzenlenen etkinliğe katılan bir engelli, kendisinin yanlış ilk yardıma iyi bir örnek olduğunu söyledi. Köyünde geçirdiği bir trafik kazası sonrasında kendisine uygulanan yanlış ilk yardım nedeniyle 30 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu anlatan Mustafa Şahin (57) herkesin ilk yardımı bilmesinin önemine dikkat çekti.

30 YILDIR YANLIŞ İLK YARDIMINI ACISINI YAŞIYORUM

Başından geçen olayı anlatırken o kötü günleri yeniden yaşayan Mustafa Şahin, ?Trafik kazası sonucu yanlış ilk yardım sonrasında engelli oldum. Kaza anında güzel ve bilinçli müdahale edilseydi şu anda engelli olmayacaktım.? şeklinde dert yandı.

Keles Yazıbaşı köyünde 1982'de traktörle tarlaya pancar sökmeye giderken kaza yaptıklarını anlatan Şahin, şunları söyledi: ?Traktör ile araziye gidiyorduk. Ölümlü kaza yaptık. Bize ilk müdahale edenler karga tulumba olarak araçlara koyup hastaneye götürdüler. Eğer güzel bir şekilde müdahale edilip, sedye yapılsa veya iki tahta bulunarak sedye gibi bizi sabit bir şekilde hastaneye taşısalardı şu anda engelli değildik.?

Yanlış ilk yardım yapılmasının acısını 30 yıldan bu yana yaşadığını bildiren Mustafa Şahin, ?Bunun acısını ben 30 yıldır yaşıyorum, bari başkaları yaşamasın diye bu tür etkinliklere destek verip, oluşumların içinde oluyorum.? dedi. Hastaneye götürüldüğünde kendisine müdahale eden doktorun da yapılan ilk yardımın yanlışlığına vurgu yaptığına dikkat çeken Mustafa Şahin, şunları anlattı: ?Ben hastaneye gittiğimde doktor bana, ?Eğer siz kaza sonrasında buraya getirilirken bilinçli bir müdahale yapılıp, sedye gibi bir şeye sabit bir şekilde yatırılarak buraya getirilseydiniz, siz şu anda engelli olmayacaktınız.' dedi. Ben de o zaman insanların bana iyilik yapmak isterken ne büyük bir kötülükte bulunduklarını daha iyi anladım.?

Kaza sonrasında omuriliğinde yaşadığı kopma sonrasında 30 yıldan bu yana hayatımızı tekerlekli sandalye ile sürdürdüğünü kaydeden Mustafa Şahin, şu uyarılarda bulundu: ?Eğer insanların başına böyle bir kaza gelirse, bilinçsizce müdahale etmesinler. Orada bilgili biri varsa o müdahale etsin, bir sedye veya tahta gibi sabit bir araçla hastaneye götürsünler. Yoksa benim gibi bu şekilde berilerini sakat bırakabilirler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber