'Turhal Yoğurtmacı' tescilleniyor

Turhal Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin ?Turhal Yoğurtmacı'na coğrafi işaret alınması için yaptığı ortak başvuru, Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turhal Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaret almak için önceki ay Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunmuştu. Patent Enstitüsü, Turhal'a özgü olan yoğurtmaç için Turhal Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı başvuruyu değerlendirdikten sonra kabul etti.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Turhal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Sakman, amaçlarının ilçenin tarihi, kültürel, sosyal ve turistik değerlerine sahip çıkarak ilçe turizmine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Girişimlerinin olumlu devam ettiğini ifade eden Başkan Sakman, "Bilindiği gibi ilçemizde geleneksel boyutta birçok ürün mevcuttur. Yoğurtmacımız da bunlardan öne çıkan ürünlerimizin başında gelmektedir. Turhal yoğurtmacının diğer yerlerde yapılan yoğurtmaçlardan ayıran bazı özellikleri vardır. Diğer yerlerde yapılan yoğurtmaçlar bizim yörenin kıvamını tadını vermiyor. Bu açıdan Turhal yoğurtmacı ilçemize özgüdür.? dedi.

Ürünlerde coğrafi işaretin önemine vurgu yapan Sakman, "Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler. Bu da bölgesel ekonomideki hareketliliği, istihdamı, ihracat ve rekabeti geliştirmektedir. Bu oluşum birinci derecede bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak gayesi olan odamızın da öncelikli görevleri arasındadır. Turhal'ın yoğurtmacı ile ilgili yaptığımız başvuru Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edildi. İnşallah en kısa zamanda yoğurtmacımıza coğrafi tescil belgesi alarak tescil ettireceğiz.? şeklinde konuştu.

Osman Yıldız, Bayram Coşkuner ve Ahmet Elitaş isimli yoğurtmaç ustaları da Turhal yoğurtmacının tescillenmesinin ilçe tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber