Günay: Şişman balet dönemi sona eriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genç yeteneklerin önünü açmak istediklerini belirten Kültür Bakanı Günay, "Operada ve halk oyunlarında yaşlı, şişman sanatçı dönemini bitireceğiz" ded

Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle önceki akşam yemekte bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Genç yeteneklerin önünü açmak istediklerini belirten Günay, Devlet Opera ve Balesi ile halk oyunlarında yaşlı, şişman sanatçı dönemini sona erdireceklerini açıkladı. "Sanatı geriletmek söz konusu değil amaç verimliliği artırmak. Performansı esas alan sistem üzerinde çalışıyoruz" diye konuşan Bakan Günay, şunları söyledi: "Opera-balede, halk oyunlarında sanatçılarımız 35 yaşından sonra artık sahne alamıyor. Bir balerin 65 yaşına kadar emekliliği bekliyor. 20 yıldan fazla sahneye çıkmadan maaş alanlar bile var. Onlar için emekliliği teşvik edecek bir model düşünüyoruz. Sıradan olanla olmayanı ayırt etmek gerekiyor." Bakanlık bünyesindeki müzelerin, "kendinden bezmiş 2 memurun gişede oturduğu, gelsen de olur gelmesen de anlayışını hissettirdiği yerler" olduğunun altını çizen Bakan Günay, müze mağazacılığında yenileşmeyi şöyle anlattı: "1978'de İspanya'dan Don Kişot heykeli almıştım. Hâlâ evde duruyor. Aynısını müzelerimizde biz de yapar hale geldik. Şimdi övünülecek noktadayız. 50 kadar müze mağazası açtık." Bakan Günay, 1998-2002 arasında 492, 2003-2007 arasında 764, 2008-2012 arasında ise 3327 eski eserin yurt dışından getirildiğini açıkladı. Türkiye'de, birkaç yıl öncesine kadar "UNESCO dünya mirası" kavramının unutulduğunu hatırlatan Günay, "2008'de Selimiye Camisi'ni, 2011'de Çatalhöyük'ü bu listeye yazdırdık . Şimdi Bergama, Alanya, Efes yarışıyor" dedi.

KOÇ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Şişman balet-balerin tartışmaları, 2005'te Atilla Koç'un Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde başlamıştı. Koç, "110 kiloluk balet var" demişti. Ankara'daki sanatçılardan Alper Kafa ise (üstte) "Ben 87 kiloyum" diyerek Koç'a yanıt vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber