Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turunun üçüncü etabı Bursa Tophane'den başladı

Türkiye Bisiklet Federasyonu ile Bursa, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale Valiliklerince ortaklaşa düzenlenen ?Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu' devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlki geçen sene gerçekleştirilen Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ve Türkiye Cumhuriyetinin ise kurtuluşunun temellerinin atıldığı toprakları birleştiren ?Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu'nun ikincisi yine bu yıl Bilecik'in Söğüt ilçesinden başladı. 9 Eylül'de Bilecik'in Söğüt ilçesinden başlayan Kuruluş ve kurtuluşun topraklarını birleştiren bisiklet turu 15 Eylül'de Çanakkale'de sona erecek.

Kadın ve erkek olmak üzere 18 yaş ve üzerinde yaklaşık yaklaşık 150 sporcunun katıldığı tur, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Söğüt ilçesinden başlayıp, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Çanakkale'de tamamlanacak. Kuruluşa ev sahipliği yapan Söğüt'ten başlayan etkinlik kapsamında bisikletçiler yaklaşık 500 kilometrelik turu pedal çevirerek aşacak.

Proje kapsamında, birinci etap olarak Söğüt ? Bilecik-Yenişehir-İznik olarak gerçekleştirildi. İkinci etabı İznik-Gemlik-Bursa şeklinde yapılan turun üçüncü etabının startı ise bu gün Bursa Tophane Saltanat kapıdan Bursa, Mudanya ve Karacabey istikametine gidilmek üzere verildi. Dördüncü etapta ise Karacabey-Bandırma, Biga şeklinde devam edecek yarışın son etabı ise Biga ve Çanakkale ile son bulacak. Turnuva, Çanakkale'de Eceabat-Gelibolu bölgesinde 250 bin şehidin kabirleri ve tarihi mekanların ziyareti ile noktalanacak.

AMACIMIZ KURULUŞ VE KURTULUŞ TOPRAKLARINI DÜNYAYA TANITMAK

Yarışmanın üçüncü etabının startını veren Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, amaçlarını kuruluş ve kurtuluşun topraklarını dünyaya tanıtmak olduğunu belirterek, ?Kuruluştan, Kurtuluşa Bisiklet Turunun ikicisini yapıyoruz. Bu yarışın isim babası ve kurucusu Sayın Valimiz Şahabettin Harput'un direktifleri ile geçen yıl başlandı. Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale valilikleri de bu yarışlara destek veriyor. Bu yarış 6 etap şeklinde devam ediyor. Bu üçüncü etap Bursa, Mudanya ve Tirilye üzerinden Karacabey'e geçecek.? şeklinde konuştu. Yaklaşık 500 kilometrelik bir parkurun pedal ile aşılacağına dikkat çeken Usta, bu yarışların da uluslararası boyuta kazandırmak istediklerini sözlerine ekledi.

?Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu' üçüncü etabının başlangıcına katılan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, Osmangazi'nin somut ve soyut değerlerini ayağa kaldırdıklarını belirterek, ?Özellikle Osmangazi'de nerede bir tarihi değer varsa onu ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bunun yanında soyut değerlere de önem ve destek veriyoruz. Bu bisiklet yarışı da çok önemli. Çünkü ilk başkent Bursa'da yapılan yarış, Kuruluştan Söğüt'ten, kurtuluşa Çanakkale'ye kadar olan bu güzergahta tarih takip edilmekte. Bu kapsamda Valiliğin başlattığı bu etkinliğe tam destek vermekteyiz.? dedi.

BU TUR MARKA OLABİLİR

Bursa'dan verilen üçüncü etaba İzmir'den katılan Rağıp Öztarım, Osmanlı'nın kurulduğu topraklar Söğüt'ten Bursa'ya kadar pedal çevirdiğini belirterek, ?Buraya kadar pedal çevirdim. Bu önemli turda bulunmaktan mutluyum. Osmanlının kuruluşu ve Cumhuriyetin kurtuluşunu yaşatmaya çalışıyoruz. Ben bu turun markta olacağına inanıyorum.? dedi.

Bursa'dan katılan eski milli bayan bisikletçi Füdel Aşır da, bisiklete 7 yıl ara verdikten sonra bu tur ile döndüğünü belirterek, ?Valiliğimiz ve il müdürlüğümüzün bu projesini duyunca çok hoşuma gitti ve mutlaka dahil olmalıyım dedim. İlk tur çok zor geçti. Toplam 95 kilometre zor çok uzun ve yorucu yokuşlar vardı.? şeklinde konuştu. Bu turunda Kapadokya turu gibi marka olacağına dikkat çeken Aşır, toplam 8 bayan olarak bu tura destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Turun en yaşlı bisikletçisi ise 61 yaşındaki İzzet Engin ise, düzenlenen tura destek vermek için Bursa'dan yalnızca bu etaba katıldığını belirterek, her gün bisiklete bindiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta'nın startını verdiği bisiklet turunun üçüncü etabı, Saltanat kapıdan Mudanya ve Karacabey'e doğru başladı. Startın verilmesi ile birlikte yarışmacılar kuruluş ve kurtuluşun topraklarını birleştirecek güzergahta pedal çevirmeye başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber