Vali Al Didim'de üç ayrı projeyi hizmete açtı

Aydın Valisi Kerem Al, Didim'de Belediye ve Aydın İl Özel İdaresi katkılarıyla yapılan Apollon Tapınağı Çevre yolu projesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü MOBESE sistemi ve TSCG 21 Sahil Güvenlik Botu'nun resmi açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 20:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Binlerce yıllık tarihi Apollon Tapınağı'nın gölgesinde Hisar Mahallesinde yapılan açılışa Aydın Valisi Kerem Al, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Kurmay Albay Komutanı Şadi Murat, Aydın İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Bulut, Didim Garnizon Komutanı M. Alper Köseoğlu, Aydın İl Emniyet Müdürü A. Turan Temel, Belde belediye başkanları, Daire amirleri, Birim Müdürleri, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, Sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören 1 dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Törenin açılışında konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı Apollon Tapınağının ve Tarihi Yoran köyünün arkeolojik sit alanı içerisinde bulunduğunu ve Belediye-KUDEB iş birliğiyle bu bölgeyi koruma ve yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Başkan Kamacı "Mübadele öncesinde ve mübadele sonrasında Türklerinde yaşadığı Yoran köyü Didim'in en eski yerleşim birimidir. Günümüz evlerin bakımsız olması ve terk edilmesi sebebiyle yıpranmaktadır. Toplam 34 adet ev tescil edilmiş olup, KUDEB tarafından kayıt altına alınmış, yıkılmak üzere olan yapılara rölöve restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanması hedeflenmektedir" dedi.

"İL ÖZEL İDARE'DEN %49 ORANINDAN DESTEK"

Başkan Kamacı AYDEM ve Türk Telekom'un bölgede elektrik ve telefon kablolarının yer altına alma çalışmasının ardından çalışmaların başlandığını belirterek Yürüyüş yolu ve diğer çalışmaların 14 Şubat 2012 tarihinde başladığını söyledi. Projenin yapımı aşamasında Aydın Valiliğinden katkı sağlanması noktasında başvuru yapıldığını aktaran Kamacı "Sayın Valimizin katkılarıyla Kültür ve Tabiat Varlıkları katkı payı istişare komisyonunun 28 Şubat 2012 tarihindeki kararı ile belediyemize ihale bedelinin yüzde 49 oranında katkı payı aktarılmasına karar verildi. Toplam proje uygulama bedeli 366 bin 314,50 TL'dir. Bu bedelin yüzde 49 oranında 179 bin 494, 105 TL'lik bölümü Aydın İl Özel idaresinden geriye kalan kısmı ise belediye bütçemizden sağlanmıştır. Bizlere bu anlamda katkı sağlayan ve bizlere kucak açan Sayın valimize bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Ardından konuşan Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise deniz, kum, güneş ve Altınkum sahili ile turizm ilçesi olduğunu belirterek, ilk yerleşim yeri olan ve içerisinde Apollon Tapınağının da yer aldığı Hisar Mahallesiyle turizmde önemli bir yerde olduğunu söyledi.

Emiroğlu Hisar Mahallesinde AYDEm ve Telekom'un çalışmasının ardından bölgede bir çalışma ve düzenleme yapılması ihtiyacının doğduğunu dile getirerek "Belediyemiz tarafından hazırlanan proje Valiliğimize sunuldu. Sayın Valimizin himmetler doğrultusunda İl Özel İdare kaynaklarından projeye 217 bin 802 TL +KDV ödenek aktarıldı" diye konuştu.

Didim'in emniyet ve asayişinin sağlanması noktasında MOBESE sistemin kurulduğunu ve hizmete açıldığını da belirten Kaymakam Emiroğlu "Yaz aylarında artan nüfustan dolayı suç ve suç unsurlarının önüne geçilmesi anlamında sistemin kurulması ilçemiz açısından çok önemli; Bu sistemin kurulmasında İlçemizden de katkı sağlanması ayrıca önem arzediyor. Belediyemiz kabloların döşenmesi, direklerinin alınması noktasında çalışmaları oldu. Bunun yanı sıra Ticaret Odası, Esnaf Odası ve Esnaf Kefalet Kooperatifimizin de katkıları oldu. Bu dört kurumun 200 bin TL'ye yakın bir katkısı oldu. Bunun yanı sıra duyarlı vatandaşlarımızın da 30 Bin TL'lik katkısı oldu. Devlet-vatandaş iş birliğiyle bu sistem hayata geçirildi."dedi.

3 tarafı denizlerle çevrili Didim'de Sahil güvenlik Botunun olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Kaymakam Emiroğlu, Sahil güvenlik botunun 13 Temmuz 2012 'de göreve başladığını söyledi.

"DEVLET-VATANDAŞ İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ"

Aydın Valisi Kerem Al ise Didim'in ülkemizin turizme açılan bir penceresi olduğunu belirterek "Bir yandan kültürel mirasa, bir yandan kıyılara ve denizimize sahip çıkılması diğer yandan da can ve mal güvenliğine yönelik yapılan bu hizmetler çok önemli; Bu alamda güzel işler yapıldı.

Tapınağın çevresinin bu şekilde güzelleşmesi kültürel mirası koruma ve sahip çıkılması açısında çok güzel, belediye başkanımızı kutluyorum; burada doğal taş kullanmış, çevresel görüntüye dikkat etmiş. Bunun dışında MOBESE sistemine katkılarından dolayı tüm kurumlara ayrıca teşekkür ediyorum. Devlet-vatandaş iş birliğinin önemli göstergelerinden birisidir. Bu çalışmalara katkı veren diğer kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum."dedi

Konuşmaların ardından Vali Kerem Al, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı'ya, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver'e, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim Esnaf ve Kefalet Kooperatifi adına Başkan Yardımcısı Abdül Kadir Mirza'ya plaket verdi. Başkan Kamacı ise Vali Al'a katkılarından dolayı şükran plaketi verdi.

Ardından Vali al ve beraberindekiler Tapınak çevresindeki yolu gezdi. Vali al daha sonra Didim İlçe Emniyet Müdürlüğünde MOBESE sisteminin açılışını yaptı; İlçe Emniyet Müdürü Sinan Ergen'den bilgi aldı. Vali Al ve beraberindekiler son olarak D-Marin Didim Marina'da bulunan TSCG 21 adlı botu gezdi; askeri yetkililerden bilgi aldı. Vali al ve beraberindekiler daha sonra botla denize açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber