Ayasuluk Kalesi kazılarında top gülleleri bulundu

Selçuk ilçesinin simgesi olan Selçuk Kalesi'nde 2012 yılı kazı çalışmaları sona ererken, onarım çalışmalarının Kasım ayına kadar tüm hızıyla devam edeceği bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 23:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk yapılışı Bizans Dönemi'ne kadar giden, Aydınoğulları Beyliği ve Erken Osmanlı dönemlerinde yoğun olarak yeni yapılar eklenerek kullanılan Ayasuluk Kalesi'nde 2012 yılında kazıları 14 Eylül tarihinde sona erdi. Kazı Başkanı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı yaptığı açıklamada; "3 Temmuz tarihinde başlayan kazı ve onarım çalışmaları İç Kale Batı Sur Girişi yakınındaki sarnıçlarda ve giriş bölgesinde yoğunlaştı. Sarnıçta yapılan kazılarda çok sayıda pişmiş toprak testi bulundu. Bunların beraberinde 18 adet farklı boyutlarda top güllesi bulundu. Müzeye teslim edilen, çapları 25-10 cm arasında ve 12-4 kg ağırlığındaki mermerden yapılmış yuvarlak top gülleleri kalenin düşman işgalleri sırasında kullanılmış olmalıdır. Kale Batı Kapısı'nın zorlanarak açılması için veya kaledeki askerlerin mancınıklarla attığı gülleler savunma için kullanılmış olmalıdır" dedi.

2012 yılı kazı ve onarımlarında sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı olanaklarıyla çalıştıklarını hatırlatan Büyükkolancı, "Selçuk Belediyesi'yle 2008 yılından beri devam eden işbirliğimiz proje bazında devam ediyor" dedi.

2012 yılında ziyarete açılması beklenen ve halen kazı ve restorasyon çalışmaları devam eden Ayasuluk Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 6 Ağustos'ta incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Büyükkolancı; "Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, yapmış olduğu incelemelerde Selçuk Kalesi'nden çok etkilendiğini ve Kalede bugüne kadar yapılmış olan çalışmaları çok beğendiğini ifade etmiştir. Bakan Günay, gezi sırasında kendisine eşlik eden tüm katılımcılara Ayasuluk Kalesi'ndeki çalışmaların bu yıl içerisinde eksiksiz bir şekilde tamamlanmasını, önümüzdeki yıl 15 Nisan'da yapılacak olan Turizm Sezon açılışının Ayasuluk Kalesi'nde yapılacağını ve bu vesileyle de kalenin ziyarete açılacağını duyurmuştur" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu direktifi doğrultusunda onarım çalışmalarının Kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini belirten Kazı Başkanı Büyükkolancı; 2013 yılı Ocak ayı sonunda çalışmaların tekrar başlayacağını, eksikliklerin 15 Nisan 2013 tarihine kadar tamamlanacağını kaydetti. Büyükkolancı bu vesile ile 2012 yılı kazı sezonunda önceki yıllarda olduğu gibi özveriyle çalışan Kazı ekibine ve ekibinin günlük ihtiyaçlarının karşılanması için ayni katkıda bulunan Selçuk Ticaret Odası ve Kırıtaklar Mandrası'na teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber