Davutoğlu: Terörün gündemimizi belirleme çabasına izin vermeyeceğiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terörün Türkiye'nin kararlı yürüyüşünü etkileyemeyeceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2012 19:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Davutoğlu, ?Ülke olarak kendi gündemimizi belirleme kararlılığından vazgeçiremeyeceğiz.? dedi.

Ahmet Davutoğlu, terör örgütünün tam da yapmak istediğinin ülkeyi karamsarlığa sevk etmek olduğunu ifade ederek ?Terör, bizi kendi gündemimizi belirleme kararlılığından uzaklaştırmak ve kendi karamsar gündemini ülkeye egemen kılmak istiyor. Bunun olmayacağını onlara göstereceğiz.? şeklinde konuştu.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın Konya'da düzenlediği KOP Bölge Koordinasyon Toplantısı'nda katılan ve açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bingöl'de şehit edilen 8 polisin yakınlarına baş sağlığı diledi. Davutoğlu, Afyonkarahisar'da mühimmat deposunun patlaması sonucu şehit olan Er Abdullah Tokgöz'ün ailesine taziye ziyaretinde bulunduğunu dile getirerek ?Cenabı Hak'tan tüm şehitlerimize rahmet niyaz ediyorum.? diye konuştu.

1960 ihtilalinde yargılanarak idama mahkum edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'a da rahmet dileyen Davutoğlu, ?Bu vesileyle 51 yıl önce yıl dönümü dolayısıyla kaybettiğimiz demokrasi ve vatan şehidimiz başbakan Adnan Menderes'e, benim selefim Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'a da bir kez daha rahmet diliyorum ve minnetle anıyorum. Onların kendilerini feda ettikleri demokrasi ateşi de hiçbir zaman sönmeyecek, daha ilerlere taşınacak. Bu kararlı mesajımızla toplantımıza başlıyoruz.? şeklinde konuştu.

KOP Bölge Koordinasyon Toplantısı'nın esas amacının bütün ilgili kurumlarla yerel ve ulusal aktörlerin bir araya gelerek bir bölge koordinasyon istişaresi yapmak olduğunu dile getiren Dışişleri Bakanı, ?Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan yaklaşık 60 bin kilometrekarelik bir alanda Türkiye'nin neredeyse yüzde 10'unu kapsayan bölgede entegre kalkınma stratejisini harekete geçirmek üzere geçen yıl Haziran ayında kanun hükmünde kararname ile KOP Başkanlığı kuruldu. Şimdi yapacağımız toplantı eylem planı öncesinde bir şekilde sizden veri toplamak, talepleri gündeme getirmek, nasıl bir kapsamlı çalışma yapabiliriz, bunun donenelerini alabiliriz, bu çerçevede Kalkınma Bakanlığı'mızın çalışmalarını yönlendirmesini sağlamak. Burada yerel aktörlerin ne söyledikleri çok önemli. Çünkü alanda onlar var. Bütün bu çalışmaları izlemek üzere Başbakanımızın Başkanlığında Bölgesel Gelişim Yüksek Kurulu oluşmuş durumda. Bütün projeler mutlaka takip edilecek, hiçbir söz olmayacak ki yerde kalmış olsun.? şeklinde bilgi verdi.

"ORTADOĞU VE BALKANLAR'I AYAĞA KALDIRACAĞIZ"

Davutoğlu, kalkınma yardımına ihtiyaç duyan bütün kardeş topluluklara Konya'da yetişen büyük ekonomi ve tecrübenin elini uzatacağını ifade etti. Şuanda dünyanın kalkınma yardımlarında en hızlı yükselen donör ülkesi Türkiye olduğunun altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi: ?Sadece kendi iç kalkınmamızı planlamıyoruz. Aynı zamanda Somali'de ihtiyaç duyulan kalkınma planları yapıyoruz, Tunus, Libya ve Fas'tan bizlere gelen en büyük talep Türkiye'nin kendine özgü kalkınma modelini nasıl ders alacakları. İnşallah önümüzdeki ay Mısır ile Yüksek Düzey Strateji İşbirliği Toplantısı yapacağız. Temel çalışma alanı Türkiye'nin kalkınma modelini nasıl bir şekilde Mısır'a veri aktarımı şekilde taşınabileceği. Bütün bakanlıklarımız bu konuda seferberdir. Nasıl DAP, GAP, DOKAP gibi projelerle bütün Türkiye kalkınıyorsa çevremizde bugün krizlerle, savaşlarla, iç savaşlarla Ortadoğu'yu, Kafkasya'yı, Balkanları da ayağa kaldıracağız. Onlar ayağa kalkarsa bir merkez ülke olarak Türkiye'nin önü ufku daha açık olur. Zaten bu terör saldırıların temel hedefi de budur. Yükselen bir ülkeyi tekrar kendi iç girdabına sürüklemeye çalışıyorlar. Terör örgütü sadece kendi gündemini değil, başka birçok gündemi de takip ederek gerek Türkiye'nin yükselen hızını, gerekse bütün bu coğrafyaya sirayet etmiş olan onurlu bir şekilde yaşama ülküsünü ve demokratikleşme çabalarını sabote etme çalışmalarıdır. Hiçbir şekilde karamsarlığa kapılmayacağız. Hiçbir şekilde tempomuzdan fedakarlık etmeyeceğiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber