Ankara ve İstanbul'da öğrenci ve personel taşıma ücretine zam

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2005 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul servis ücretlerine İstanbul'da yüzde 17 oranında zam yapıldı.

Ankara Umum Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkanı Cengiz Nergiz, taşıma ücretlerini yüzde 13 oranında arttırdıklarını belirterek, öğrenci taşıma ücretinin 0-5 kilometreye kadar 65 milyon 500 bin, 5-10 kilometreye kadar 80 milyon 500 bin, 10-15 kilometreye kadar 94 milyon 750 bin, 15 kilometreyi aşan her kilometre için de 850 bin lira olduğunu söyledi.

Ankara metropol öğrenci servis ve personel servis taşımacılığı fiyatlarını açıklayan Cengiz Nergiz, personel taşımada ilk kalkış ücretinin otobüslerde 87 milyon lira, ayrıca her kilometre için 1 milyon 130 bin lira, midibüslerde 64 milyon 500 bin lira, her kilometre için 1 milyon 2 bin lira, minibüslerde ise 47 milyon 500 bin lira ve her kilometre için 850 bin lira olarak belirlendiğini kaydetti.

Servis taşıma fiyat tarifesi belirleme yetkisinin odalarında olduğunu ifade eden Nergiz, "Bu fiyat tarifesinin üzerinde bir fiyatta kimse taşıma yapamaz" dedi.

Danıştay 8. Dairesi'nin kararına göre, taşınan ve taşıyan arasında mutlaka bir sözleşme olması gerektiğini ifade eden Nergiz, öğrenci velileri ile servis sahipleri arasında mutlaka sözleşme yapılması gerektiğini söyledi.

Özel okulların taşıma işini değişik tur sahiplerine verdiklerini hatırlatan Nergiz, bunun yasal olmadığını, bu konudaki uygulamalara ilişkin olarak mahkeme sürecini başlattıklarını bildirdi.

Cengiz Nergiz, hizmet kapasitesine göre iş almak gerektiğini ifade ederek, "2-3 aracı olan 400-500 araçlık potansiyel iş alıyor. Bu insanların tek mantalitesi var, rant" diye konuştu.

KORSAN SERVİSLERDEN DOLAYI 76 TRİLYON LİRALIK KAYIP

Korsan servis taşımacılığına da dikkat çeken Cengiz Nergiz, Ankara'da 160 bin taşınabilir öğrenci olduğunu tahmin ettiklerini, bu verilerle yapılan hesaplama ile korsan taşımacılık ve fahiş fiyatlardan dolayı Ankara'da velilerin ve devletin 76 trilyon liralık bir gelir kaybına uğradığını söyledi.

Nergiz, "Maliye Bakanlığımız bu kayıtdışı ekonomiyi önlemek için mutlaka bire bir sözleşme esasını ve bizim belirlediğimiz tarifeyi uygulatmalı. Böylelikle hem velilerimizin sömürülmesi, hem de devletin gelir kaybı önlenmiş olacaktır" dedi.

GEREKİRSE MESLEKTEN MEN

Odalarına kayıtlı servis araçlarının trafik güvenliği bakımından hazır olduklarını söyleyen Cengiz Nergiz, ailelerin çocuklarını servislerdeki güvenlik konusunda eğitmesi gerektiğini söyledi.

Hızlı servis aracı kullananları gördükleri zaman üzüldüklerini, gerekli uyarıları yaptıklarını, gerekirse para cezası, hatta meslekten men etme yetkilerinin olduğunu anlatan Nergiz, 1996 yılında bir konudan dolayı bir meslektaşlarını meslekten men ettiklerini kaydetti. Nergiz, şöyle konuştu: "Geçen yıl bir okulumuzda bir kaza oldu, bir öğrencimizi kaybettik. Oradaki hadise kontrolsüzlük, bir korsan aracın çalıştırılması gibi konular. O bizim odamıza kayıtlı olsaydı kesinlikle meslekten men edilecekti. Araştırması yapıldı, hatta korsan çıktı, plakası değiştirildi, bir sürü olaylar oldu. Kurallara uyulmadığı zaman böyle belalar başımıza geliyor."

SERVİS ARACINDA ARANACAK KOŞULLAR

Cengiz Nergiz, servis araçlara ilişkin yönetmeliğin 2003 yılında Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı. Bu yönetmeliğe göre servis araçlarında uyulması gerekli koşullardan bazıları şöyle:

-Okul servis araçlarında 'Okul Taşıtı' ve büyük harflerle 'Dur' yazıları olacak.
-Taşıtlar 10 yaşından küçük olacak.
-Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul, işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunacak.
-Her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunacak.
-Rehber personel bulundurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber