Somalili öğrenciler için de zil çaldı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan Somalili 29 öğrenci, yeni eğitim ve öğretim yılına başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu Türkçe Dil Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde 8 ay süresince Türkçe okuma yazma öğrenen Somalili öğrenciler Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde ders başı yaptı.

Somalili öğrencileri yeni eğitim yılı açılışında Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Kılıç ve Okul Müdürü Nadir Arslan yalnız bırakmadı. Öğrencilerle Türkçe sohbet eden Kaymakam Bulgurlu, öğrencilere ileride ne olmak istediklerini sorunca çoğunluk bilgisayar mühendisi ve doktor olmak istediklerini söyledi.

Saddam Alas isimli öğrenci ise ülkedeki sıkıntılardan bir an önce kurtulmak için Erkin Koray'ın yıllardır dillerden düşmeyen şarkısı Fesuphallah'ı seslendirdi. Somalili Alas, şarkısının 'Arkası gelmez dertlerimin bıktım illallah, bize de bir gün kader güler inşaallah' sözlerini gür bir şekilde söyledi. Alas, Türkiye'yi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevdiğini belirterek, ardından Ilgaz Anadolu şarkısını seslendirdi. Bilgisayar mühendisi olmak istediğini belirten Abdulkadir Shariif İdiris de Hz. Muhammed(SAV)'in Mekke'den Medine'ye hicretlerinde Medineli kızların seslendirdiği Taleal Bedru ilahisini söyledi.

Okul Müdürü Nadir Arslan, bu yıl okullarında Kastamonu TÖMER'de 8 ay süresince Türkçe kursunu başarıyla tamamlayan Somalili öğrencinin eğitim ve öğretim göreceğini söyledi. Öğrencilerin okullarında yatılı olarak eğitim ve öğretim göreceğini ve öğrencilere Manavgat Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın burs vereceğini belirten Arslan, öğrencilerin Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 4 yıl eğitim ve öğretim göreceğini okul bitiminde isteyen öğrencilerin Türkiye'de yüksek öğretim yapabileceğini kaydetti. Arslan, "Okulumuzda bu sene 29 Somalili öğrenci eğitim ve öğretim görecek. Misafir öğrencilerimizin eğitim ve öğretimi 4 yıl sürecek. 4 yıl sonra isteyen öğrenciler ülkelerinde imam hatip olarak görev yapabilecek. İsteyen öğrencilerde ülkemizde yüksek tahsilini yapacak." dedi.

Kaymakam Emir Osman Bulgurlu da Somalili öğrencilerin Manavgat'ta eğitim ve öğretim görmelerinden mutlu olduklarını söyledi. Geçen yıl Somali'de yaşanan açlığa ve açlığa bağlı bebek ölümlerine dünyada tek dikkat çeken ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Bulgurlu, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla yeni eğitim ve öğretim yılında başta Somali olmak üzere 11 bin Afrikalı öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü kaydetti. Bulgurlu, "Somalili öğrencilerin Manavgat'ta eğitim ve öğretim görmesinden mutluluk duyduk. Ülkemizin gelecekte gönüllü kültür elçileri olacak öğrencilerimizin eğitim ve öğretimlerini Türkiye'de yapması ülkemiz adına onur verici. Somalili öğrenciler dünyada tek eğitim ve öğretim yapmak istedikleri ülke olarak Türkiye'yi tercih ediyor. Buda ülkemizin ne kadar büyük bir ülke olduğunun göstergesidir." diye konuştu.

Ülkesi Somali'ye bilgisayar mühendisi olduktan sonra dönmek istediğini belirten öğrenci Abdurrahman Hasan, Türkiye'de eğitim ve öğretimde destek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a her zaman minnettar olduklarını söyledi.

Ülkesinde doktor olarak görev yapmak istediğini belirten Beşir Kasım da Manavgat'ta eğitim ve öğretim görmekten mutluluk duyduğunu, okumalarında emeği geçen tüm Türkiye'ye halkına minnettar olduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber