Nakledilen böbrek suni damara bağlandı

Geçirdiği rahatsızlık sonucu ana damarı (aort) suni damarla değiştirilen kişiye nakledilen böbrek, nadir yapılan bir ameliyatla suni damara bağlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adıyaman'da çiftçilik yapan 53 yaşındaki Hasan Ülger'e, 8 yıl önce yüksek tansiyon şikayetiyle gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Tedavi süreci devam ederken geçirdiği trafik kazası sonucu sağ ayağı diz seviyesinden kesilen Ülger'in yüksek tansiyon rahatsızlığı da olduğu belirlendi. Bu hastalığa bağlı olarak damar sertleşmesi yaşayan Ülger'in kalpten çıkarak bacaklara doğru giden ana damarı ve buna bağlı iki damarın işlevini kaybettiği tespit edildi. Bunun üzerine ameliyata alınan Ülger'in 3 damarının yerine suni damar takıldı.

Bu süreçte böbreği rahatsızlığı ilerlemesi nedeniyle diyalize girmeye başlayan Ülger'e, doktorlar nakil olması gerektiğini söyledi. Nakil için eşi Fatma Ülger, gönüllü olmasına rağmen gittikleri hastanelerde ameliyatın riskli olduğu gerekçesiyle nakil olmadı. Bunun üzerine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne gelen Ülger çiftinin naklinin yapılabileceği söylendi. Nakil için yapılan tetkiklerde herhangi bir engel olmaması üzerine, Doç. Dr. Ayhan Dinçkan yönetiminde gerçekleştirilen ameliyat ile Fatma Ülger'den alınan böbrek, eşi Hasan Ülger'e nakledildi.

Ameliyatın başarılı geçtiğini belirten Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, bu tür ameliyatların riskli olduğunu söyledi. Teknik bir ameliyat olduğunu ifadede eden Dinçkan, ?Birçok merkezde reddedilip bize gelmiş. Hastaya risklerini anlattık. O da kabul etti. Hastanın kasık bölgesindeki suni damara çıkardığımız böbreğin atar damarını bağlamak yöntemiyle ameliyatı gerçekleştirdik. Böbreği vücuda takarken atar damarını vücudun iliak damar dediğimiz kendi damarına bağlayarak böbreği kanlandırmanız gerekiyor. Bu hastada iliak damarları kötü olduğu için böbreği suni damara bağlıyorsunuz. Burada suni damara müdahale yapılıyor. Normal şartlarda bu tür hastalara böbrek nakletmek imkansızdır. Ama artık bunlar yapılıyor.? diye konuştu. Bu tür ameliyatların riskli olmasına rağmen son zamanlarda Türkiye'de de yapılmaya başlandığını belirten Dinçkan, ameliyatın diğer merkezlere örnek olması adına Organ Nakli Kongresi'nde bilim dünyasına sunum yapacaklarını söyledi. Dinçkan, hastanın sağlık durumun şu an gayet iyi olduğunu söyledi.

Başarılı bir ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Hasan Ülger, zor bir ameliyat geçirdiğini söyledi. Ameliyat sayesinde tekrar hayata tutunduğunu ifade eden Ülger, ?Bu doktor olmasaydı kurtulmazdım. Ana damarım yok. Ayhan hocam beni kurtardı. Ona çok teşekkür ediyorum.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber