'Dershanelerin talimatla kapatılması merdiven altı dershaneciliği tetikler'

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, sınav sistemi ve bir üste eğitim kurumuna geçişin yeniden düzenlenmeden sadece bir talimatla dershanelerin kapatılmasının yanlış olacağını savundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçe, ?Dershanelerin varlık sebebi olan sınav sistemini değiştirmeden eğitim sisteminde kurumlar arası geçişi yeniden düzenlemeden dershaneleri kapatmak merdiven altı dershaneciliği tetikler. Vergiden uzak merdiven altı diyebileceğimiz korsan dershaneler öğrencileri illegal örgütlere yem edebilir.? dedi.

Mart 2012'de kurulan ve geçtiğimiz 15 Haziran tarihinden bu yana üye kabulüne başlayan Aktif Eğitimciler Sendikası teşkilatlanmaya devam ediyor. Sendikanın Bursa Temsilciliği tarafından düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Dershanelerin sadece bir talimatla kapatılmasının yanlışlığına dikkat çeken Bahçe, öncelikle eğitim sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğine işaret etti.

"KORSAN DERSHANELER ÖĞRENCİLERİ İLLEGAL ÖRGÜTLERE YEM EDER"

Dershanelerin toplumda ihtiyaçtan doğan yan kuruluşlar şeklinde hizmet verdiğini belirten Genel Başkan Bahçe şunları kaydetti: ?Binlerce dershanede yüz binleri bulan eğitimci personel görev yapıyor. Biz hükümetimizden, bakanlığımızdan şunu bekleriz; dershanelerin varlık sebebi olan sınav sistemi ve öğrencilerin bir üst düzey eğitim kurumuna geçişine yönelik düzenlemeler dershanelere ihtiyaç bırakmayacak şekilde ayarlanabilirse dershaneler kendiliğinden kapanacaktır. Sınav sistemini değiştirmeden eğitim sisteminde kurumlar arası geçişi yeniden düzenlemeden dershaneleri kapatmak merdiven altı dershanecilik şeklinde vergiden uzak bir sektörün canlanmasına sebep olacaktır. Merdiven altı dershanecilik diyebileceğimiz korsan dershanecilikte öğrencilerin illegal örgütlere yem olması da söz konusu olabilecektir. İlgililerin bu konuları mutlaka düşünmeleri lazım. Dershanede çalışan yüz binlerce öğretmenin halen kamuda atanamayan öğretmen adayları varken yeni 100 - 150 bin işsiz çıkması toplumda infiale sebep olur kanaatindeyiz. Hükümetimiz öncelikle dershanelerin varlık sebebi olan sınav sistemi ve kurumlara arası geçişleri yeniden düzenlemelidir. Dershane sahipleri de ihtiyaç kalmadığı için kendileri kapatmalıdır.?

4+4+4 SİSTEMİNE GEÇİŞ İÇİN BİR YIL BEKLENMELİYDİ

Kamuoyunda ?4+4+4' olarak bilinen zorunlu 12 yıllık eğitim sisteminin yeterince tartışılmadan, altyapısı hazırlanmadan geçildiğini belirten Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, sistemin bir yıl gecikmeli olarak hayata geçirilmesinin daha uygun olacağını dile getirdi. Yeni sistemi bir tarafın ?kusursuz bir sistem' olarak nitelendirmesine rağmen bir tarafın da ?berbat, tamamen kötü' diye algılamasının yanlış olduğunu vurgulayan Bahçe, ?Sendika olarak sistemi başlı başına kötü sistem olarak görmemekle beraber, artıları ve eksileri olan sistem olarak değerlendiriyoruz. Artıları vatan evladının 12 yıl zorunlu eğitimle daha aydın olacağı kanaatimiz var. Seçmeli derslerin Kur'an-ı Kerim ve Siyer dersi gibi ülke insanının beklentileri doğrultusuna getirilmesi eğitim sistemine katkı sağlayacaktır. Kamuoyuna yeterince tanıtılmadığı için, okullarımızda altyapı çalışmaları yeterince yapılamadığı için artıları gölgeleri bırakacak şekilde olumsuz algı oluştu. Keşke bir yıl daha beklenseydi. Bakanlığımızı bir yıl içerisinde gerekli altyapı çalışmaları yapsaydı bu faydalı sisteme sorunsuz şekilde geçseydik daha iyi olurdu.? değerlendirmesini yaptı.

"YENİ SENDİKAYIZ AMA ÜYE SAYIMIZ 15 BİNİ AŞTI"

Sendikanın 1 Mart 2012 tarihinde kurulduğunu, 15 Haziran'dan itibaren üye kabul etmeye başladığını anlatan Osman Bahçe, halen Türkiye genelinde 15 bini aşkın üye sayısına ulaştıklarını söyledi. 51 ilde temsilcilik düzeyinde teşkilatlanma çalışması yaptıklarını belirten Bahçe, 12 ilde de şube kurma çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekti.

Yeni sendika olarak, eğitim çalışanlarına katkı sağlamaya çalışan tüm sendikalarla ortak çalışma yapmak niyetinde olduklarının altını çizen Bahçe, ?İlle de ?farklı olalım' demiyoruz, öyle bir endişemiz yok. Biz kendi doğrularımızı ortaya koyacağız, diğer sendikalarla ortak çalışmalarda kendi doğrularımızla örtüşmeyen bir durum olduğunda da yolumuza kendi prensiplerimizle devam edeceğiz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber