Suça itilmiş gençlere destek hattı kuruldu

Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (Özgeder), risk altındaki veya suça sürüklenmiş çocuklara yardım amacıyla Türkiye'de ilk olan "Gençlik Destek Hattı" kurdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 18:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suçun tekrarlanmasını önlemek ve çocukların topluma kazandırılması için kurulan ücretsiz 0 800 314 00 70 numaralı hatta yapılacak her türlü başvuru değerlendirilecek.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, British Council ile Özgeder işbirliği, Hollanda Büyükelçiliği'nin de mali desteğiyle kurulan hattın tanıtım toplantısı düzenlendi. İzmir Barosu'ndaki toplantıda konuşan Gençlik Destek Hattı Proje Koordinatörü Fulya Çay, ?Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre 30 Nisan 2012 itibariyle ceza infaz kurumlarında 2 bin 225 çocuk bulunmaktadır. Bu çocukların bin 828'i tutuklu, 397'si hükümlüdür. TÜİK verilerine göre Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerine gelen veya getirilen çocukların sayısı 2008 yılında 62 bin 430 iken 2011 yılında 84 bin 916'ya yükselmiştir. Güvenlik birimlerine ilk kez gelenlerin sayısı ise 41 bin 576'dır. Bir başka anlatımla polise veya jandarmaya birden çok gelenlerin sayısı 43 bin 349'dur veya yarıdan fazladır. Bu verilere göre suç tekrarının tehlikeli bir boyutta olduğunu görmekteyiz. İstatistiklere göre polise ya da jandarmaya yeniden suç işleyerek gelenlerin sayısının yarıdan fazla olması, suç tekrarı alarmı vermektedir. Bu veriler ışığında suç tekrarının önlenmesine yönelik planlama ve çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Suça itilmiş çocuk ve gençlerin aileleri ve çevreleri ile yapılan araştırmalar, suça itilmek ya da yeniden suç işlemek konularında aile ve çevrelerinin etkilerini ortaya koymaktadır." dedi.

Tahliyeden sonra gençlerle daha önce de yaptıkları çalışmaların sonucu olarak Gençlik Destek Hattı'nı hayata geçirdiklerini belirten Çay, "Türkiye'de çocuklara ve gençlere yönelik bir ilk olan bu çalışma, pilot olarak çocuk eğitim evlerinin bulunduğu illerde, Ankara, İzmir ve Elazığ'da başlatıldı. Bu çalışmayla tahliye sonrasında ve risk altındaki çocuklara ve gençlere ücretsiz telefon hattı ve web sitesi üzerinden bireysel danışmanlık yapılmaktadır. Bu kapsamda iletişim, ailevi sorunlar, okula devam, meslek edinme, psikolojik destek ve ailelere yönelik danışmanlık hizmetler verilmektedir.? şeklinde konuştu. Aynı zamanda sosyal hizmet uzmanı olan Çay, ?Avrupa'da birçok örneği bulunan fakat Türkiye'de ilk olan bu çalışma için hedefimiz, projenin 2013 yılında İstanbul, 2015 yılında da tüm yurtta risk altındaki çocukları ve gençleri kapsamasıdır. Öncelikle yerel yönetimler tarafından yatılı merkezler ve mesleki kurslar için yer temini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından barınma ve aile destek çalışmalarına katkı sağlanması, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık sorunları ve rehabilitasyon çalışmalarının üstlenilmesi ve ilgili STK'lerin verecekleri destekler büyük önem taşımaktadır.? dedi.

Telefon hattının haziran ayında faaliyete geçtiğini, şu ana kadar kendilerine ulaşanlara her türlü desteği verdiklerini dile getiren Fulya Çay, ?Sabit telefonlardan ücretsiz aranabilen 0 800 314 00 70 numaralı telefon, pazar hariç her gün saat 10.00-22.00 arasında çocuklar, gençler ve ailelerinin hizmetindedir. Ayrıca www.genclikdestekhatti.org sitemizden de bize ulaşmak mümkün. Kısa süre içinde maddi destek, ailevi sorunlar, gelecek kaygısı, eğitim, hukuki destek, iş, ulaşım gibi taleplere cevap verdik. Arayanları, işbirliği yaptığımız kurum ve kuruluşlara yönlendirdik.? dedi. Özellikle cezaevinden tahliye olan çocuk ve gençler için hazırlattıkları, üzerinde destek hattının telefon numarası ve web sitesinin adresinin yazılı olduğu kartları da dağıtıp kendilerine ulaşmalarını beklediklerini dile getiren Çay, ?Hükümete, devlet kurumlarına ve STK'lere sesleniyoruz. Bu kartopunu çığa dönüştürmek ve çocukların tekrar cezaevlerine dönmesini engellemek için desteğiniz çok ama çok önemli ve değerli.? dedi.

Başvuranlara okuma yazma, iş ve barınma konularında yardımcı olduklarını söyleyen Çay, ?Bir çocuk tutuklumuz, telefon açıp ağabeyinin de cezaevinde olduğunu, ailesinin maddi durumunun iyi olmadığını belirtti ve yardım istedi. Biz de aileye ulaşıp maddi ve manevi destekte bulunduk. Ağabeyinin, çocuğunun ihtiyaçlarını giderdik. Yine tahliye olan bir gencimiz, Ankara Sincan'daki cezaevinden ayrılışı sırasında ailesine ulaşmak için yardım istedi. Görevlilerimiz tarafından bulunduğu yerden alınıp şehirlerarası otobüsle giderlerini karşılayarak ailesine ulaştırdık.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber