Evini satarak Özel Yörük Müzesini yeniden açtı

Fethiye'nin Çalış Plajı'nda yıllar önce kurulan Türkiye'nin ilk özel Yörük Müzesi, kundaklanmasının ardından yeniden dizayn edilerek, yeni haliyle hizmete açıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz Nisan ayında kundaklanma sonucu yanan Kerimoğlu İsmail Uzunoğlu Özel Yörük Müzesi, Yörüklerin kullandığı eşyalardan oluşan 7 bini aşkın eserle beğeniye sunuldu. Özel Yörük Müzesi'nin yanmasının ardından Taşyaka Mahallesi'ndeki evini satarak, müzesini yeniden faaliyete geçiren İsmail Uzunoğlu, müzede dedelerinin yaşadığı Güğübeli arkası ve önündeki hayatı da maketlerle bu müzede yansıttı. Yörük Müzesi'nin açılış törenine CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Prof. Dr. Nurettin Demir, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Ali Türkan, Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Çiftlik Belediye Başkanı Halil Doğan, FETAB Başkanı Osman Nuri Otgöz, Toroslar Yörük-Türkmen Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Küçükyaman, Antalya Yörük Türkmen Derneği Başkanı Abdullah Duman'ın yanı sıra daire amirleri, sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Fethiye Müftüsü Ömer Faruk Bilgili'nin duada bulunduğu Yörük Müzesi açılışını Milletvekili Ömer Süha Aldan, Hayırsever İşadamı Yusuf İzzet Gökçe, Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve diğer ilgililer birlikte yaptı.

Hayırsever İşadamı Yusuf İzzet Gökçe, açılış esnasında elini cebine atıp, bir tutam madeni parayı avuçlayıp, yere attı. Müze Sahibi İsmail Uzunoğlu'nun bu paraları yerden toplamasını ve bir mendile sarıp, saklamasını istedi. Yörük Müzesi gezilirken, İsmail Uzunoğlu müzedeki eşyalar hakkında bilgiler aktardı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Toroslar Yörük-Türkmen Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Küçükyaman, Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Ali Türkan, "Yörük yaşantısının anlatıldığı müzenin ve Yörük obasının deniz kenarında olması kültür değerlerimizin turizmle buluşturulmasını sağmaktadır. İçinde bulunduğumuz

üzüntü dolu günler arasında bu müze Yörük geleneklerinin gelecek kuşaklara aktarılmasında faydalı olacaktır" dediler.

Kerimoğlu İsmail Uzunoğlu da müzede 7 bini aşkın eser bulunduğunu belirterek, Yörüklerin hayatı burada tüm çıplaklığı ile görülebilir. Yörüklerin kullandığı eşyaları tekrar derleyip, topladım. Ücretsiz olarak herkes gezebilir. Yerli ve yabancı turistlere hizmet vermeye devam edeceğiz" dedi.

MÜZEDE NELER BULUNUYOR?

Kerimoğlu İsmail Uzunoğlu'na ait Yörük Müzesi'nde Yörüklerin yaşantıları çeşitli görsellerle canlandırılırken, alacıkev, gabak dam, toprak ve kiremit evlerin yanı sıra bir ağa konağı da canlandırılıyor. 250-300 yıllık çeşitli Yörük eşyalarının da yer aldığı özel müzede kalaycıdan, semerciye, çancıdan, eğerciye, demirciden, değirmenciye yaşantılar anlatılırken, yayla göçü, harman dövmek, çift sürmek yeniden yaşatılıyor.

Yörük yaşantısının tüm örneklerinin bulunduğu müzede ayrıca Yörüklerin kullandığı tüm eşyalar sergilenirken, vatandaşların ücretsiz şekilde gezebildiği Yörük Müzesi'nde bu kez Güğübeli'nin arka tarafında yer alan Yörük yaşayışı da o günlere ait özel maketlerle sergileniyor. - Muğla

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber