Sakarya'da HES ile yılda ortalama 8 milyon lira gelir sağlanacak

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Sakarya Nehri üzerinde yapımı devam eden Hidroelektrik Santrali (HES)'nde hidromekanik aksamın montajı başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıl sonunda devreye girecek HES, SASKİ'ye yılda ortalama 8 milyon lira gelir sağlayacak. Ayrıca, Türkiye'de ilk kez bir belediye kendi elektriğini üretmiş olacak.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, yaptığı açıklamada, HES'de hidromekanik aksamın montajına başladıklarını belirterek, "Hidromekanik aksamın montajından sonra elektromekanik aksamın montajı gerçekleştirilecek. Montajların tamamlanmasının ardından santral, elektrik üretmeye başlayacak." dedi.

Keleş, 2010 yılının temmuz ayında başladıkları HES inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. HES'in, Sakarya Nehri'nin ekolojik dengesine olumlu katkılar sağlayacağını belirten Rüstem Keleş, "Hidroelektrik santralinde yılda ortalama 40 milyon kilowat saat elektrik üreteceğiz. Aynı zamanda Sakarya Nehri üzerindeki D-100 ve Sakarya Köprüleri arasında rekreasyon projemiz olacak. Gerçekleştireceğimiz bu rekreasyon çalışmasıyla şehri nehir ile bütünleştireceğiz. Sakarya Nehri kenarında vatandaşların hoşça vakit geçirebilecekleri, balık tutma alanları, piknik alanları, yürüyüş yolları inşa edeceğiz." bilgisini verdi.

Keleş, Türkiye'de ilk defa bir yerel yönetimin HES inşa ettiğini hatırlatarak, "Enerji konusunda SASKİ olarak başlattığımız projeler diğer illere de örnek oluyor. Yapımı büyük ölçüde tamamlanan HES, 6-7 yılda kendini amorti edecek. Adasu Regülatörü ve HES adını verdiğimiz bu projenin, EPDK'dan 25 Nisan 2008 tarihinde lisansını aldık. İşin inşaat ve hidromekanik kısımları 29 milyon TL'ye, elektromekanik kısımları ise yaklaşık 10 milyon TL olmak üzere toplam 39 milyon TL'ye ihale edildi. 10 megawatt gücünde olan HES, yılda ortalama 40 milyon kilowat enerji üretecek. Bu üretim, SASKİ'ye yılda ortalama 8 milyon TL kazandıracak." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber