Mortgage düşük gelirliye yaramayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2005 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, kira öder gibi ev sahibi olabilme olanağı sağlayan Mortgage sisteminden hiç geliri olmayan ya da düşük gelir grubundaki vatandaşların yararlanamayacağını açıkladı.

Sistemin belli bir gelir düzeyindeki insanlara hitabedeceğini kaydeden Şener, düşük gelir grubundaki insanlara ise TOKİ'nin ürettiği konutlardan yararlanmasını önerdi.

"BELLİ BİR GELİR GRUBUNA HİTABEDECEK"

Sistem kapsamında faizlerin çok düşük, vadelerin ise 20-25 yıl gibi uzun olacağını ifade eden Şener, "Ancak yine de sistemin belli bir gelire sahip olanlara hitap ettiğini bilmek lazım. Hiç geliri olmayan veya çok düşük gelir düzeyinde bulunan insanlara sistemin ilk çıkışı itibariyle hitabetmeyeceğini bilmemiz gerekiyor. Sistem belli bir gelir düzeyini öngörmektedir" dedi.

DÜŞÜK GELİR GRUBUNDAKİLER TOKİ'YE GİTSİN

Şener, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ürettiği konutların ve sosyal konutların düşük gelir grubundan insanlara verildiğini, bunların da uzun vadeli ve taksitlerinin çok düşük olduğunu anımsatarak, düşük gelir grubundaki vatandaşlara TOKİ'nin konutlarından yararlanmalarını önerdi. Şener, "Biz olayı iki boyutlu götürüyoruz. Birincisi mortgage sistemi, ikincicisi TOKİ'nin ürettiği konutlardır" diye konuştu.

"DÜŞÜK GELİR GRUBUNDAKİLERİN YARARLANACAĞI GÜNLER DE GELECEK"

Mortgage sisteminin 2006 yılında devreye girmesini düşündüklerini söyleyen Şener, ancak yasal düzenlemeyi bu yıl içinde bitirmek istediklerini söyledi. Şener, sistemin devreye girdiği ilk yıl işleyecek bir mekanizma olarak düşünülmemesi gerektiğine de işaret ederek, "Bu kalıcı ve genel bir mekanizmadır. Yani devreye girdikten sonra 10-20 yıl sonra da insanlar sistemden yararlanarak, konut kredileri alabileceklerdir ve ekonominin içinde bulunduğu duruma göre de gelir düzeyleri düşük olan insanların da bu sistemden yararlanabileceği dönemler, konjonktürler olabilecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber