İltihaplı böbrek, laparoskopik (kapalı) yöntemle ameliyat edildi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Şahin Kabay, Evliya Çelebi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde bayan bir hastanın çalışmayan ve iltihaplı sol böbreğini laporoskopik (kapalı) yöntemle ameliyat ettiğini bildirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce de iki hastaya Kütahya'da ilk kez Laparoskopik

(kapalı) yöntemle böbrek çıkışında darlık olan (Üreteropelvik Çıkım Darlığı) genç bir hastaya karnından açılan üç adet (1 cm ve 0.5 cm lik) delik ve tıbbi aletler yardımıyla hastanın böbreğinin çıkışındaki darlığı düzelten, ayrıca bir başka hastanın da böbrek çıkışında bulunan taşını (proksimal üreter taşı) aynı yöntemle alan Doç. Dr. Şahin Kabay, bu kez de isminin açıklanmasını istemeyen bayan bir hastaya Kütahya'da ilk kez Laparoskopik

(kapalı) yöntemle böbrek alınması (nefrektomi) ameliyatı yaptığını ifade etti.

Doç.Dr. Şahin Kabay, bu ameliyatın da laparoskopik yöntemle yaptığı diğer böbrek ameliyatları gibi Kütahya'da ilk kez yapıldığını belirterek, "Kütahya'da daha önce yaptığımız laparoskopik ameliyatlardan farklı olarak ilk kez böbreği çalışmayan bir hastaya yaptığımız ilk ameliyat. Genelde bu ameliyatlar büyük merkezlerde, büyük hastanelerde yapılabilmekte. Laparoskopik yöntemle yapılan bu ameliyatlar Kütahya'da ilk olmaktadır" dedi.

Ürolojik laparoskopik ameliyatların bir ekip işi olduğunu ve bu ameliyatların gerçekleşmesinde kendinse yardımcı olan ekibin büyük desteklerini gördüğünü kaydeden Doç.Dr. Şahin Kabay, Kütahya'da kendisi tarafından yine ilk kez yapılan Laparoskopik yöntemle çalışmayan böbreğin alınmasıyla ilgili ameliyat konusunda şu bilgileri verdi:

"Sol böbreği çalışmayan ve iltihaplı olan genç bayan bir hastaya karnından açılan küçük delik ve tıbbi aletler yardımıyla hastanın böbreğini aldık. Normalde bu hastaların açık cerrahi ile ameliyat olmaları gerekirken ameliyatları kapalı olarak gerçekleştirildi. Ameliyatın en büyük avantajının hastalara herhangi bir kesi uygulanmadığı için ameliyat sonrası hastaların yara izinin olmaması, kısa sürede iyileştiklerini, ağrı duymadıklarını ve hastaneden kısa sürede taburcu olabildiklerini ifade etti. Hastalar işlerine çok kısa sürede dönebiliyorlar. Açık cerrahide hastalar uzun süre hastanede kalırlarken bu ameliyat yönteminde kısa sürede taburcu olabiliyorlar. Dikişin olmaması ve kısa sürede hareket edebilmeleri hastaların yaşam tarzlarını, yaşam kalitelerini çok çabuk kazanmalarını sağlamaktadır."

Bu ameliyatlar için hastaların büyük şehirlere, büyük hastanelere gitmesine gerek olmadığını dile getiren Şahin Kabay, DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde bu ameliyatları yapabildiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber