'Dershaneler kapatılırsa terör örgütleri öğrencilere daha kolay ulaşır'

'Dershaneler kapatılırsa terör örgütleri öğrencilere daha kolay ulaşır'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğer dershaneler kapatılırsa idareciler mahalle baskısına maruz kalacak, torpil, rüşvet, adam kayırma ortaya çıkacaktır. Ayrıca kontrol edilemeyen merdivenaltı eğitim dediğimiz sistem ortaya çıkacaktır. En kötüsü ise boş gezen öğrencilerin yolunu gözleyen suç simsarları, terör örgütleri, çeteler daha kolay ulaşacaktır." dedi.

Balıkesir'de faaliyet gösteren 11 dershanenin yöneticileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sınav sisteminin kaldırılması ve dershanelerin kapatılmasıyla ilgili açıklamaları üzerine ortak basın toplantısı düzenledi. Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti'ndeki toplantıya Körfez, Çözüm, Açı, Fen Bilimleri, Seviye, Pi Analitik, Elit Fen, FDD, Zafer, Birey ve Tam Puan dershanelerinin yöneticileri katıldı. Zafer Dershanesi Yöneticisi ve Balıkesir Dershaneler Birliliği Başkanı Dönmez, dershanelerin kapıtılması halinde ortaya çıkabilecek sıkıntılar ve dershanelerin gerekliliği hakkında bilgiler verdi. Dönmez, "Dünya ölçeğinde zaten dibe vurmuş olan akademik öğrenme düzeyi daha da düşecek ve sınavda sıfır çeken öğrenci sayısı artacatır. Yüksek gelire sahip ailelerin çocukları, özel öğretmen sayesinde avantajlı hale gelecek. Orta ve düşük gelir düzeyindeki ailelerin çocukları ise yarışta geri kalacak. Bu durum fırsat eşitliğine darbe vuracaktır. Yarışmayı, rekabet ortamını bilmeyen, amaçsız yeni nesiller yetişecektir." şeklinde konuştu.

Türkiye'de ilk ve ortaöğretim düzeyinde yaklaşık 16 milyon öğrenci bulunduğunu belirten Dönmez, "Dershanelerde eğitim gören öğrenci sayısı ise bunun yüzde 8'i kadar, yani yaklaşık 1,2 milyondur. Bu öğrencilerin yaklaşık 150 bini ücretsiz eğitim görmektedir ki bir kısmı maddi durumlarının elverişsiz olması nedeniyle Milli Eğitim il müdürlükleri tarafından dershanelere resmi yollarla yönlendirilmekte olup bir kısmı da başarılı öğrencilerdir. 100 bin kişilik istihdamı, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir sektörü bitirmek, üniversiteye bileğinin hakkıyla, alnının teriyle girmek isteyen öğrencinin hayallerini yıkmak, bu işe gönül vermiş ve insanüstü çaba göstererek çalışan öğretmenlerin, personelin işlerini ellerinden almak hangi geçerli gerekçeye bağlanabilir?" dedi.

'DERSHANELERİN KALDIRILMASI EĞİTİM ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRIDIR'

Dershanelerin kapatılmasının eğitim özgürlüğüne aykırı olduğunu savunan Balıkesir Dershaneler Birliği Başkanı Erdoğan Dönmez, dershanelerin ekonomik bakımdan zorda olan öğrencilerin daha iyi eğitim almalarını sağladığını söyledi: "Sınavın kaldırılması ve dershanelerin kapatılması düşüncesi, öğrencilerin eğitim hayatlarında başarılı olma şanslarını tamamen ortadan kaldıracaktır. 1994'e kadar Cizre'de üniversiteyi kazanan öğrenci sayısı 2 ile 4 arasındaydı. 1994'ten sonra burada dershanelerin açılmasıyla rakam önce 20'lere, daha sonra da 350'lere yükseldi."

Dershaneciliğin bütün dünyada ihtiyaç duyulan bir sektör olduğunu iddia eden Dönmez, "ABD'de dershane şeklinde çalışan eğitime destek kurumları vardır. Almanya'da franchise sistemiyle çalışan yaklaşık 3 bin 500 dershane vardır. Japonya'da yılda yaklaşık 10 milyon öğrenci dershanelere gitmektedir. Tüm dünyada bu kadar yaygın ve bu kadar ihtiyaç duyulan bir sektörün ülkemizde kaldırılmaya çalışılması, hele ki bu sistemde yarardan çok zarar verecektir. Dershanelerin kaldırılması taraftarı olanlar, özel okula dönüştürülmesi fikrini ortaya atmışlardır. Türkiye'de şu anda özel okulların doluluk oranı yüzde 50'lere ulaşmıştır, dolayısıyla ihtiyaç olmadığı aşikârdır." değerlendirmesinde bulundu.

Konuyu Balıkesir milletvekillerine ileteceklerini aktaran Dönmez, meselenin Başbakan Erdoğan'ın yanlış bilgilendirilmesi üzerine ortaya çıktığını öne sürerek, gerçeğin anlatılması halinde farklı fikirlere sahip olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber