Oğlu sağlığına kavuşsun diye 3 ayda 30 kilo zayıfladı

Geçirdiği rahatsızlık sonucu böbrek yetmezliği çekmeye başlayan 14 yaşındaki çocuk, babasının fedakarlığı sonucu yeniden hayata tutundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçirdiği rahatsızlık sonucu böbrek yetmezliği çekmeye başlayan 14 yaşındaki çocuk, babasının fedakarlığı sonucu yeniden hayata tutundu. Baba, çocuğu için 3 ayda 30 kilo vererek böbrek nakli için uygun şartları sağladı.

Konya'da yaşayan Fehmiye- İsmail Karadağ çiftinin çocukları 14 yaşındaki Ümit Karadağ, halsizlik ve yüzünün renginin değişmesi üzerine ailesi tarafından doktora götürüldü. Aileye Karadağ'ın böbrek hastası olabileceği söylendi. Bunun üzerine Konya Selçuk Üniversitesi hastanesine giden ailenin çocukları Karadağ'a böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Aile, bunun üzerine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi'ne başvurdu. Aileye, Karadağ'ın bir an önce böbrek nakli olması gerektiği söylendi. Bunun üzerine baba İsmail Karadağ böbreğinin birini oğluna vermeye gönüllü oldu. Ancak, babanın 134 kilo olması nedeniyle ameliyatın yapılamayacağı, kilo vermesi gerektiği bildirildi.

Hastaneden ayrılan baba Karadağ, diyetisyen gözetiminde 3 ayda 30 kilo vererek 104 kiloya kadar düşerek tekrar geri geldi. Ameliyat için uygun şartların oluşması üzerine Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından yapılan ameliyatla babadan alınan böbrek Ümit Karadağ'a başarılı bir şekilde nakledildi.

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Ümit Karadağ'ın senior loken sendromuna (küçük yaşta ortaya çıkan böbreklerdeki nefron kaybıyla ilgili görme kusuru olan çocuk sendromu hastalığı) bağlı olarak böbrek yetmezliği çekmeye başladığını söyledi. Karadağ'ın hastalığının ilerlemesi üzerine ailenin kendilerine başvurduğunu anlatan Dinçkan, "Bize geldiğinde nakil olmasını söyledik. Konya'dan geliyorlar. Baba gönüllü olarak böbreğini vermek istedi. Ama babanın bir sorunu vardı. 130 kilonun üzerindeydi. Dolayısıyla aşırı kilolu olmak hem ameliyat anında vericiye getireceği riskler nedeniyle hem de böbreğini verdikten sonra tek böbreğin getireceği riskleri tolere edemeyeceği için kendisine kilo vermesi gerektiğini anlattık. Kilo verirse ameliyatın yapılabileceğini söyledik. Tabi baba, çocuğu için her şeyi göze alabileceğini ve en kısa zamanda bu kiloları verip geleceğini söyledi. Gerçekten 3 ay sonra tam 104 kilo olarak bize geldi. Biz de şaşırdık. İlk verdiğim tepki 'gerçekten sizi tebrik ediyorum.' demek oldu. Bu kadar kısa sürede kiloyu vermesi neticesinde büyük fedakarlık yaptığını söyleyerek tebrik ettim. Hemen ameliyat hazırlıklarını başladık. Geçen hafta itibariyle ameliyatlarını gerçekleştirdik. Ümit'in durumu şu an çok iyi. Bir iki güne taburcu edeceğiz." diye konuştu. Dinçkan, babanın kilo vermesinin kendi sağlığı açısından da büyük faydası olduğunu ifade etti.

Baba İsmail Karadağ da çocuklarının şubatta doktora gittiklerinde böbrek hastası olduğunu öğrendiklerini söyledi. Nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldiklerinde kendisine zayıflaması gerektiği söylendiğini belirten baba Karadağ, "Ben o süreçte bir ay içerisinde 9,5 kilo vermiştim. Diyetisyene gittim zayıflayacağım diye. Diyetisyen bana çok kızdı. Ayda '9,5 kilo olmaz' dedi. Ayda 3,5 kilo vereceksin dedi. Sonra toplamda 30 kilo verdim. Bol su içtim. Bol yürüyüş yaptım. Günlük 12 dilim ekmek yedim. Diyetisyen ne verdiyse yedim." dedi. Karadağ, yıllardır zayıflamak istediğini, ancak bunu gerçekleştiremediğini, oğlu söz konusu olunca hemen zayıfladığını ifade etti. Karadağ, 20 kilo daha vermeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.

Babasının fedakarlığıyla tekrar hayata tutunan Konya Selçuk Mediha Hasan Tahsin Alaylı Görme Engelliler İlköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi Ümit Karadağ, kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. Babasını çok sevdiğini söyleyen Karadağ, "Babam beni çok seviyor. Onu hiç üzmüyorum. Beni çok sevdiği için böbreğini verdiğini düşünüyorum. Teşekkür ederim babacığım." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber