Her sokağına ansiklopedi yazılabilecek kent

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Aktopraklık'ta başlayan 8 bin 500 yıllık kent tarihinin, görüntü, fotoğraf ve kurulacak sahnelerle en ufak detayına kadar anlatılacağı Bursa Kent Tarihi Müzesi için çalışma başlattı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büşra Nur Özcan

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'da binlerce yılın birikiminin olduğunu, bu birikimlerin en güzel şekilde ortaya çıkarılması, değerlendirilmesi, medeniyetlerin birikimlerinin en güzel şekilde tanıtılması ve bugüne taşınması gerektiğini söyledi.

Geçmiş ile geleceğin buluşturulması, birikimlerin, deneyimlerin, insanların yararına sunulması için çalıştıklarını belirten Altepe, "Bizler, bir mirasın üzerinde oturan kişileriz. Birikimli bir kentteyiz. Ortaya çıkan küçük bir ayrıntı, bir bulgu, insanlara büyük çapta hizmet ediyor. Bursa, tarih kenti, medeniyet kenti diyorduk ve her sokağına bir kitap yazılabilecek bir kent diyorduk. Bazı çalışmalar sonucunda gördük ki Bursa, her sokağına ansiklopedi yazılabilecek bir kent. Yerin üstünde olduğu kadar, yerin altında da ortaya çıkmamış birçok değer var" diye konuştu.

-"Binaya asansörle çıkılacak ve kronolojik sırayla geze geze aşağı inilecek"-

Müzecilik konusunu ele aldıklarını ve çok daha ileriye götürme azminde olduklarını ifade eden Altepe, "Bursa'ya Kent Müzesi'nin yaklaşık 20 katı büyüklüğünde bir 'Bursa Kent Tarihi Müzesi' yapacağız" dedi.

Altepe, Bursa'nın 8 bin 500 yıllık tarihinin anlatılacağı müzenin, henüz proje aşamasında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bursa Kent Tarihi Müzesi, Uludağ Üniversitesi yerleşkesi içinde, kompleks bir bina olarak yapılacak. Binaya asansörle çıkılacak ve kronolojik sırayla geze geze aşağı inilecek. 8 bin 500 yıl önceki Bursa'dan başlayarak, insanlığın yaşamından, kuruluş yerlerine, şehrin oluşumuna kadar tüm olaylar, görüntülerle, fotoğraflarla, kurulacak sahnelerle en ufak detayına kadar anlatılacak. Bu müzeyi ziyaret edenler, Bursa hakkında bir ansiklopedi okumuş kadar bilgi sahibi olacak. Çok orijinal bir müze olacak."

Müze için ön hazırlıkların yapıldığını, oluşan tabloya göre inşaatın başlayacağını bildiren Altepe, "İnşaat yapılırken, biz de o esnada sergileyeceğimiz objeleri, resimleri, eşyaları hazırlayacağız. Dünya çapında, iddialı bir müze olacak. Bursa'ya gelen, mutlaka burayı gezecek. Ulucami'nin nasıl yapıldığını, Bursa'nın nasıl fethedildiğini, Kapalıçarşı'nın nasıl kurulduğunu, ilk paranın nasıl basıldığını da burada öğrenecek" diye konuştu.

Recep Altepe, Bursa'da birikmiş bir kent tarihi olduğunu dile getirerek, Kent Tarihi Müzesi'nin dev bir müze olacağını ve en az 3 yılda yapılacağını kaydetti.

-Avrupa Müze Akademisi "Micheletti Ödülü" Bursa'da verilecek-

Müzecilik konusunun, dünyada çok önem verilen bir konu olduğunu söyleyen Altepe, kentte üzerinde çalışılan çok fazla müze olduğunu ve Bursa'nın Avrupa Müze Akademisi'ne (EMA) üye olduğunu bildirdi.

EMA'nın Türkiye'deki çalışmalarının Bursa üzerinden yürütüldüğünü belirten Altepe, "Bursa, tüm diğer dallarda olduğu gibi müze konusunda da önderlik yapıyor. Tarihi Kentler Birliği'nin kurucusu, Sağlıklı Kentler Birliği'nin kurucusu ve Kent Konseyi çalışmalarını başlatan şehir, Bursa... Bu konuya büyük önem veriyoruz" dedi.

EMA'nın müzecilik dalındaki ödülü Micheletti'nin, 2013'te Bursa'da verileceğine dikkati çeken Altepe, "2010'da akademinin ana toplantısı, Bursa'da yapıldı. Buradaki müzelerden çok etkilenen EMA, Micheletti Ödül Töreni'ni Bursa'da yapmaya karar verdi. Bu, bizim için büyük bir şans. Belki Bursa'ya da bir ödül gelecek" ifadesini kullandı.

-"Yapılan restorasyon sayısı 200'ü geçti"

Bursa'daki restorasyonlar hakkında da bilgi veren Altepe, Büyükşehir Belediyesi tarihinde yapılmış restorasyon sayısının sekiz olduğunu belirterek,

"Şu anda ise Bursa'da yapılan restorasyon sayısı, 200'ü geçti" dedi.

Altepe, yer üstündeki eserlerin yanında, yer altındaki eserleri de çıkarmaya başladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Mesela Yeşil'de Beyazıt Paşa Medresesi, bir binanın altındaydı. Binayı yıktık ve medreseyi ortaya çıkardık. Hançerli Medresesi de yerin altındaydı. Onu da çıkarıyoruz. Bursa'nın sarayı, yerin altında. Üzerinde Orduevi var. Orduevini başka bir yere taşıyıp, bir an evvel onu da ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Oruç Bey, yerin altındaydı, üzerinde 3 tane ev vardı. Evleri yıkıp, onu da ortaya çıkarttık. Sadece Bursa'da değil Üsküp'te, Kosova'da da aynı şeyleri yapıyoruz."

-"Bursa, güzel bir müze birikimine sahip"-

"Bursa, güzel bir müze birikimine sahip" diyen Altepe, Kent Müzesi'nin kent tarihini en kısa yoldan anlatan, kendini devamlı geliştiren bir müze olduğunu, değişik güncel sergilerin yanında, Bursa'nın kültürünün de sergilendiği bir müze olduğunu belirtti.

Recep Altepe, Karagöz Müzesi'nde ise gölge oyunu sanatının yaşatıldığını ifade etti. Altepe, 100 yıl önceki yaşamın, o zamanki eğlence tarzının ne olduğunun anlatıldığı bu müzenin, Türkiye'deki ilk ve tek Karagöz Müzesi olduğunu dile getirdi.

Kılıçkalkan Evi'nin de bu kente has bir müze olduğunu, bu müzeler gibi pek çok müzenin kente kazandırıldığını kaydeden Altepe, Bursa'nın, müzecilik konusunda diğer Anadolu şehirlerine örnek teşkil ettiğini anlattı.

Saklı ve gizli değerlerle ilgili çalıştıklarını dile getiren Altepe, "Bu birikim, bu hazine, tüm insanlığın ortak değeri. Toprak altından çıkan küçücük bir emare, bize geçmiş hakkında bilgi veriyor. Biz belki pek anlayamıyoruz ama eski taşlarda birikim, tecrübe, tarih var, gerçekler var. Geleceği daha iyi şekillendirebilmek için de gerçeklerle yüz yüze gelmek lazım. Bunlardan ders almak lazım" diye konuştu.

Yayıncı: Kamuran Akkuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber