Tarihi Kerkenes Harabeleri'nin orijinal surları gün yüzüne çıktı

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan ve kayıp şehir Pteria Antik Kenti olarak bilinen Kerkenes Harabeleri'nde yapılan kazılarda orijinal surlar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 20:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 19 yıldır yabancı arkeologların çalışma yaptığı kazı alanı bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Baran başkanlığındaki Türk arkeologlara teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından desteklenen kazılarda, 2 bin 600 yıllık kendi tarihindeki yerleşim alanlarından en uzun sura sahip olarak bilinen tarihi kentin orijinal surları gün yüzüne çıkıyor.

Kerkenes Harabeleri Kazı Alanı Sorumlusu Arkeolog Nil Dirlik, yaptığı açıklamada Kerkenes'in tarihi alanları ve buluntularıyla Türkiye'nin önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.

Dirlik, "Milattan Önce birinci 1000 yılıyla tarihlendirilen demir çağ kenti olarak bilinin kentte Milattan Önce 6. yüzyılda ilk yerleşimler görülmüştür. 7,5 kilometrelik sur, 2,5 çarpı 3,5 kilometre bir alanı çevirmektedir. Daha önce yabancı arkeologlar tarafından yürütülen çalışmalar bu yıl itibariyle Muğla Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Baran başkanlığında yürütülecektir. Biz Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden öğrenci arkadaşlarımızla birlikte 15 kişilik bir ekip ve Şahmuratlı köyünden de 15 kişi olmak üzere toplam 30 kişilik bir ekiple çalışmaları yürütüyoruz." dedi.

Kazı çalışmalarına 17 Ağustos itibariyle kentin 7 kapısında birisi olan doğu kapısında bulunan sur üzerinde başladıklarını belirten Dirlik, "2 bin 600 yılık tarihi suru orijinal şekli ile gün yüzüne çıkarıyoruz. Bir aydır süren çalışmalarımız yaklaşık bir ay daha devam edecek. Önümüzdeki yıllarda bu süre biraz daha uzun olacak. Burada yapılan çalışmalarla köy halkına da ekonomik anlamda büyük katkı sağlanmaktadır. Burada çalışan köy sakinlerimize asgari ücretin üzerinde bir maaş verilmekte olup, sosyal güvenceleri de yatırılmaktadır. Biz çalışmalarımıza başlamadan önce, ilk olarak Kerkenes Harabeleri'nin neresi olduğunu gösterir yön tabelalarını yerleştirdik.

Kerkenes'in düzenlenecek turlarla daha iyi tanıtılabileceğine işaret eden Dirlik, "Önümüzdeki günlerde yabancı bir turist kafilesini burada ağırlayacağız. Yozgat ve ülke ekonomisine de bu tarihi mekân katkı sağlamış olacak. Bu önemli tarihi kentin gün yüzüne çıkarılmasında bizlere her türlü destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Yozgat Müze Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Muğla Üniversitesi öğrencilerinden Tuğba Sakallı ise Kerkenes ekibinde görev almaktan mutlu olduğunu belirterek, Türkiye'nin önemli tarihi kentlerinden biri olan Kerkenes'in surlarını gün yüzüne çıkarttıklarını tarihi alanlarda çalışmanın zor ve zevkli olduğunu söyledi.

Tarihi Kerkenes Harabeleri kazısında çalışan Şahmuratlı köyünün sakinleri de Kerkenes'te yapılan çalışmaların yabancı arkeologlardan alınıp Türk arkeologlara verilmesinin hem çalışma bakımından hem de kendileri açısından sevindirici olduğunu belirtti.

İşçiler, "Biz burada hem çalışıyoruz, hem de yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Burada 10-15 yıldır çalışan arkadaşlarımız var. bu arkadaşlarımız bile buranın önemini Türk arkeologlar sayesinde anladı. Çünkü bundan önce hep yabancılarla kısa süreli çalışıldığı için iletişim sorunu yaşıyorduk. Bu yıl Türk arkeologlar sayesinde iletişim sorunu da yaşamadık. Artık dışarıdan gelen yabancı konuklarımızı en azından burada gezdirip bilgi verebiliriz. Burada ne kadar fazla çalışma yapılırsa tarihi alanlar daha erken gün yüzüne çıkar. Buradaki çalışmaların bundan sonra da Türk arkeologlar tarafından yürütülmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber