'Bir intihar en az 6 kişiyi olumsuz etkiliyor'

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi doktorlarından Ramazan Akdoğan, bir intihar olayının en az 6 kişiyi etkilediğini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdoğan, "İntiharlar sadece bu davranışa yönelen kişiyi ve yakın çevresini değil, olaya tanık olanları, bunu bir haber olarak duyan ve okuyanlar gibi geniş bir çevreyi etkiliyor." dedi.

Ramazan Akdoğan, emniyet mensuplarına 'intihar ve intiharın önlenmesi' konulu seminer verdi. İntihar olaylarının sürekli gündemde olduğunu ifade eden Dr. Ramazan Akdoğan, herkesin ruh sağlığı anlamında tehlikede olduğuna dikkat çekti. Akdoğan, "Her ölüm kendi ölümümüzü hatırlatır. İnsan olmamızın getirdiği bir özellik olarak kendi ölümümüzü düşünmek istemeyiz. Ölüm; yok olma, çaresizlik, yalnızlık, ahiret korkusu gibi duyguları da beraberinde getirir." diye konuştu.

Akdoğan, insanların doğal ölümler karşısında metanet gösterdiğini; ancak intiharla ilgili ölümlerde, intihar edene karşı öfke ve kendini suçlama duygularının ön plana çıktığını kaydetti.

Son 50 yılda tüm dünyada intihar oranları önceki yıllara göre yüzde 60 arttığını belirten Akdoğan, şunları söyledi: ?Dünyada, 13-35 yaş arası ölümlerin 3'te biri intihar nedeniyle gerçekleşmektedir. Gelişmiş ülkelerde, özellikle 75-80 yaş sonrasında intihar oranı önemli ölçüde yüksektir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 2 bin 500 kişi intihar etmektedir. Kadınlarda 15-19, erkeklerde ise 20-40 yaş arası en riskli intihar yaşıdır. Erkekler 1.5 kat daha fazla intihar girişiminde bulunmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber