Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TÜBİTAK 'içme suyunu' birlikte koruyacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2012 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK arasında ?Türkiye'de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi' imzalandı. 2012-2015 yılları arasında yürürlükte olacak proje ile Türkiye'deki 25 su havzasında bulunan yüzeysel sularda ve yer altı sularındaki hassas su alanlarının belirlenerek, alınması gereken tedbirler hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın bugün imzaladığı, ?Türkiye'de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi Hizmet Alımına Ait Sözleşme'nin maliyeti 10 milyon TL. Törende proje hakkında bilgi veren Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, projenin amacını ve yapılacak çalışmaları anlattı. Buna göre proje kapsamında yapılacak çalışmalar şöyle: ?Çalışma esaslarının belirlenmesi, havza bazında yüzeysel su kütlelerinin belirlenmesi, baskı ve etkilerin belirlenmesi, izleme noktalarının belirlenmesi, hassas alanların belirlenmesi, su kalitesi hedeflerinin belirlenmesi.?

Kınacı, yapılacak çalışmalarla su kalitesi modellerinin belirleneceğini, su kütlelerine etki eden; taşkın yapılar, barajlar, hidro-elektrik santraller, göletler belirlenerek haritalandırılacağını, katı atık depolama sahaları ve bunlardan kaynaklanan kirlilik yüklerinin belirleneceğini söyledi. Projenin önemli bir ayağının da Türkiye'ye has su kalitesi modelleri geliştirmek olduğunu vurgulayan Kınacı, ?Karadeniz ve Marmara Bölgesi', ?Ege ve Akdeniz Bölgesi', ?İç Anadolu Bölgesi', Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi' şeklinde 4 bölgeye ayrılacağını kaydetti.

Toplantıda yapılan anlaşma ile ilgili konuşan TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Türkiye'nin sorunlarına artık daha gerçekçi çözümler üretmek istediklerini, bu kapsamda çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yapılan çalışmalara dikkat çekti. Yine özellikle de AB uyum sürecinde bakanlığın yaptığı başarılı çalışmaların altını çizen Altunbaşak, ortaklaşa yapılan projeler için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Bakanlık müsteşarı Lütfi Akca da suyun korunmasından ziyade suyun korunması için gerekli planlamaların ve koordinasyonun sağlanmasının Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne verildiğini dile getirerek, bunun yanında Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'nun Başbakanlık genelgesi ile hayata geçirildiğini belirtti. Akca, söz konusu çalışmaların bitmesi ile birlikte daha etkin ve global çözümlerin uygulanacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Müsteşar Lütfi Akca ile TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, sözleşmeyi imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber