?EXPO'ya Yunanistan'ı da katarak bir Ege projesi yapalım'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2020 EXPO'suna Yunanistan'ı da katarak bir Ege projesine dönüştürmeyi teklif etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 18:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu teklifini kısa bir süre önce tanıştığı Yunanistan Turizm Bakanı'na ilettiğini belirten Günay, ?Bu EXPO projesine Yunanistan'ı da katmayı düşünüyorum. Yunanistan Turizm Bakanı ile yeni tanıştık yeni görüştük. İlk anlattığım konu, EXPO'yu bir Ege projesi yapmak. Avrupa'da bir aday olmadığına göre bütün Ege'nin bundan yararlanmasını sağlamaya çalışalım.? dedi. Günay, EXPO'nun kazanılması halinde Ege Bölgesi'nde nitelikli bir turizm sıçraması için ciddi bir itici güç yakalanmış olacağını dile getirdi.

Bakan Günay, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen 5. Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi'ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada turizmin özel sektörün işi olduğunu, Bakanlık olarak kendilerinin kolaylaştırıcı bir görev üstlendiklerini kaydetti. Turizmin dünyada son çeyrek yüzyıldır bir kamu politikası haline geldiğine dikkat çeken Günay, ?Türkiye olarak biz de turizmde iyi bir yere geldik, üstelik talihsiz bir dönemde. 1980'li yıllarda bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da turizmi kamu politikası haline getirmeye başladık. Dünyada bunun örneği yok. Akdeniz çanağındaki ülkeler, başta İspanya olmak üzere dünyada turizmin bir ekonomik gelir ve sosyal dönüşüm kapısı olduğunu keşfetti ve bizden önce başlattılar.? diye konuştu. Bu dönemde Türkiye'nin ise turizmi sahil bölgelerinde ikinci konut sahipliği olarak gördüğünü dile getiren Bakan Günay, şöyle devam etti: ?Bir dönem turizmin başlamasına neden olan bu ikinci konutlar, şimdi turizme ayakbağı oluyor. Bunu turizmin içine katabilmenin çalışmasını yapıyoruz. Türkiye'nin en güzel coğrafyasını, kamu kampları ve ikinci konutlar işgal etmiş. Bunu sonlandırmak istiyoruz. Şimdiye kadar sürdürülebilir turizmin şartlarını çok gözetmeden, tarih, doğal ve sosyal sorumlulukları çok gözetmeden bir kitle turizmi süreci yaşadık. Her şey dahil, kitle turizmi, tesislerin kalitesinin yüksekliği, en büyük pazarlara yakın olmak bize bir bereket getirdi. 2011 yılında genel itibariyle İngiltere'yi geçerek dünyada altıncı olduk.?

?GERÇEK TURİZM GELİRİMİZ 28 MİLYAR DOLAR'

Bakan Ertuğrul Günay, TÜİK'in turizm gelirlerini yanlış hesapladığını söyleyerek şunları kaydetti: ?Geçen yıl 31 milyon 400 bin ziyaretçimiz vardı. TÜİK'in açıkladığı rakamlarda Türkiye'nin turizm geliri 23 milyar dolar civarındaydı. TÜİK, anketörlere formlar veriyor. Bizim müdahalemize kadar bu anket formlarında 28 soru bulunuyordu. Bu kadar soruyu, para versen bile kimse doldurmaz. Şimdi o soruları biraz azalttık. Sonra TÜİK marinaları, VIP ve CIP, havacılık taşımacılık hizmetlerini hesaba katmıyordu. Turistler de hediyelik eşya ve özel eşyaları beyan etmiyordu. Bütün bunlar bizim gelir hanemize yazılmıyordu. Bütün bunları hesaba kattığımızda, turizmden elde ettiğimiz gelirin çok daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Bütçe sonuçlarında 11,5 milyar dolar hata payının en az yarısının turizm gelirlerinde olduğunu Maliye Bakanımız söylüyor. Bunun yarısını da kattığın zaman 28 milyar dolara çıkıyor. Bizim hesaplarımıza göre 25 ile 30 milyar dolar arasındayız. Bu konuda yeni bir çalışma yapılıyor.?

?EGE BÖLGESİ'NİN TURİZMDE GERİ KALMIŞLIĞINI EXPO İLE ŞANSA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ'

Bakan Günay, 30 milyonun üzerinde bir rakamı kalıcı hale getirmek ve gelirleri arttırmak için çalıştıklarını, bunu da yataklara doymuş yerler yerine yeni alanlara yönelerek sağlayacaklarını vurguladı. Bu çerçevede İzmir ve Ege Bölgesi'nde bir butik turizm anlayışı başlatmayı düşündüklerini ifade eden Günay, ?Kuşadası'ndan yukarıya doğru giden, İzmir'i de kapsayan alan turizmde geri kalmış. Bu geri kalmayı şansa dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bu bölgede daha bakir bir doğa var. Bu bölgenin müthiş bir mutfak zenginliği var. Bu zenginliği ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ege Bölgesi'nde böyle bir hamle başlatmaya çalışıyoruz. Yeni bir destinasyon geliştirmeye çalışıyoruz. Bu arada elimizde EXPO gibi bir başka imkan var. 2015'te de aday olmuştuk, çok talihsiz bir şekilde kaybetmiştik. Bu kez daha şanslıyız.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber