Akçakale'de tedirginlik sürüyor

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi'nde, muhalifler ile ordu birlikleri arasında 2 haftadan bu yana süren çatışmalar, sınıra sıfır noktadaki Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde oturanları tedirgin etmeye devam ediyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi'nde, muhalifler ile ordu birlikleri arasında 2 haftadan bu yana süren çatışmalar, sınıra sıfır noktadaki Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde oturanları tedirgin etmeye devam ediyor. Akçakale sakinleri, dün ilçe merkezine havan mermisinin düşmesiyle korkularının arttığını ifade ederek, "Bir an önce Suriye'de çözüm bulunmasını istiyoruz. Çünkü bu savaşın trajedisini biz yaşamaya başladık" dedi.

Akçakale'nin sınır komşusu olan Telebyad'da 2 hafta önce muhalifler, askerlerin kontrolünde olan stratejik noktaları ele geçirmek için çatışma başlattı. Şiddetli çatışmaların ardından muhalifler, Suriye'nin Türkiye'ye açılan kapısı olan ve Akçakale Sınır Kapısı'na birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Telebyad Sınır Kapısı'nı ele geçirdi. Muhalifler daha sonra ilçe merkezinde bulunan istihbarat ve polis merkezini ele geçirip, buralara Özgür Suriye Ordusu bayrağını dikti.

GÜMRÜK BİNASI KARARGAH OLDU

Çatışmaların sürdüğü Telebyad'da, sınır kapısını ele geçiren muhalifler roketatarlarla vurulunca kısmen yıkılan gümrük binasını da karargaha dönüştürdü. Karargah olarak kullandıkları binada planlar yapan muhalifler, 30 bin kişinin yaşadığı ama çatışmalarla birlikte evlerin boşaltıldığı Telebyad'ı sık sık kamyonetlerle dolaşarak kontrol ediyor.

KAÇIŞLAR SÜRÜYOR

Öte yandan çatışmaların başlamasının ardından Telebyad'da yaşayan binlerce kişi evlerini terk etti. 2 haftalık süreçte yaklaşık 4 bin Suriyeli yanlarına birkaç parça eşya alarak sınırı aşıp Türkiye'ye geldi. Binlerce insan ise evlerini terk edip, Halep veya Rakka'ya göç etti. 30 bin nüfuslu Telebyad'da, çatışmalar sonrası çok az sayıda insanın kaldığı öğrenilirken, halen evlerini terk eden bazı ailelerin Türkiye'ye sığınmaya devam ettikleri görüldü. Sınırı aşıp askerlere teslim olan Suriyeliler, işlemlerinin ardından Akçakale'de bulunan Süleyman Şah Çadır Kent'e yerleştiriliyor.

AKÇAKALE'DE HUZUR KALMADI

Sınır komşusu olan Telebyad'da devam eden çatışmaların çıplak gözle izlendiği Akçakale'de insanlar huzurlarının kalmadığını söyledi. Her gün silah, top ve bomba sesleri arasında tedirginlik yaşadıklarını anlatan aileler şunları söyledi:

"Her bomba sesiyle irkiliyoruz, güvenli bir nokta arayışına giriyoruz. Özellikle geceleri yapılan top atışları nedeniyle uykuya hasret kaldık. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. İmkanı olanlar Şanlıurfa veya köylerdeki yakınlarının yanına gitti. Burada kalan insanlar ise sürekli korku içerisinde yaşıyor. Sınırı geçen şarapnel parçalarının insanları yaralaması, evlere zarar vermesi son olarak da ilçe merkezine havan mermisinin düşmesi korkumuzun artmasına neden oluyor. Akçakale'de tedirginliğe yol açan bu savaşın son bulmasını ve Suriye'de biran önce barışın hakim olmasını istiyoruz."

HAVAN MERMİSİNİN İZLERİ SİLİNDİ

Suriye'den atılan ve sınırı aşarak Akçakale'nin Hürriyet Mahallesi'ne dün öğleden sonra düşen havan mermisinin oluşturduğu tahribatın izleri de silindi. Mahallede dar bir sokağa düştükten sonra patlayan ve bir ev ile 20 kadar işyerine zarar veren havan mermisinin oluşturduğu tahribat sonrası belediye ekipleri tarafından temizlik başlatıldı. Havan mermisinin zarar verdiği Cuma Lenger'e ait ev yıkıldı, işyerlerinin camları değiştirildi. Büyük panik yaşayan mahalle sakinleri, sınıra sıfır noktada yaşamın zor olduğunu söyleyerek, sorunun biran önce çözülmesini istedi.

AL,HK,ÖŞ(HK/BT) - Şanlıurfa / Akçakale

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber