Hacettepe Üniversitesi Biyoetik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyete başladı

Hacettepe Üniversitesi Biyoetik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyete geçti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Biyoetik Merkezi'nin bilimsel kapsamdaki tartışmaların biyoloji ve etik düzleminde yürütüldüğü ve çözüm önerilerinin oluşturulduğu bir çalışma alanı olduğu ve hukuk, tıp, felsefe, ilahiyat, biyoloji, genetik gibi çok çeşitli bilim dalları ile kesişen/örtüşen bir alanda yer aldığı bildirildi. Açıklamada, tıp alanındaki ikilemlere cevap bulmaya çalışan tıp etiğinden farklı olarak biyoetiğin çevre etiği, araştırma ve teknoloji politikalarını da içine alan bilimsel ve teknolojik gelişmelerin etik ilkelerini ortaya koymaya çalışan bir disiplin olduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Bu gelişmelerden dünyadaki tüm ülkelerin yararlanabilmesi için etik standartların belirlenmesi elzemdir. Ancak farklı topluluklarda kültürel, hukuksal ve felsefi yaklaşımların farklılığı nedeniyle küresel olarak biyoetiğin toplumsal, kültürel ve eğitim boyutları da öne çıkmaktadır. Bilim ve teknoloji politikalarının üretilme süreçlerinde biyoetik yol gösterici bir çalışma alanı haline gelmiştir. Yaşam bilimleri ve tıp alanındaki hızlı ilerlemelerin toplumda etik, hukuk ve kamu politikaları açısından yansımalarının incelenmesi amacıyla hem akademik hem de toplum düzeyinde tartışabilen bir merkezin üniversitemizde kurulması birçok anlamda faydalı olacaktır. Biyoetik kavramı içinde hukuk, felsefe ve yaşam bilimleri için bir ara yüz niteliğini taşıyacaktır. Dünyada sayıları giderek artan birçok biyoetik eğitim ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerin en önemli görevi siyasi otoriteye, medyaya, sivil toplum kuruluşlarına biyoetik konusunda danışmanlık vermek, kamuyu aydınlatmak ve biyoetik kavramların özellikle sağlık alanındaki yasalara yansıtılmasını sağlamaktır."

Biyoetik Merkezi'nin hizmetleri ise şöyle sıralandı:

"Eğitim: Üniversitemizin sağlık bilimleri, fen ve sosyal bilimler alanındaki mevcut kaynakları ve 50'yi aşkın uygulama ve araştırma merkezi yanında uluslar arası biyoetik merkezleri ile işbirliği yaparak lisans ve lisansüstü eğitim programları, profesyoneller için sürekli eğitim programları, halkı bilgilendirme programları planlamak ve seminer, kurs, konferans ve panellerle programları yürütmek.

Araştırma: Hem eğitim hem araştırmada kullanılacak biyoetik analizler güvenilir ampirik bulgulara dayanmalıdır. Bu amaçla anketler, etnografik araştırmalar, tarih araştırmaları, yasal analizler gibi niceliksel ve niteliksel çeşitli biyoetik araştırma yöntemleri kullanılarak, kurumlar arası ve uluslararası işbirliği içinde disiplinler arası orijinal, geçerli ve güvenilir araştırmalar planlamak, yürütmek ve yayınlamak.

Danışmanlık: Öncelikle kurumsal ve ulusal politikaların biyoetik boyutunun fark edilmesini sağlamak ve bu yönde önerilerde bulunmak, kamusal tartışmalara neden olan veya olabileceği öngörülen konu ve sorunlar hakkında danışmanlık vermek, biyoetik alanında çerçeve kuralların oluşması, iç hukuka yansıması süreçlerinde danışmanlık görevi üstlenmek ve uluslararası platformlar ile işbirliği yapmak. Bu amaçla ilgili uzmanlarla çalıştaylar düzenlemek, görüş oluşturmak, yayınlamak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber