'Kuşburnu' her derde deva

C vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biri olan kuşburnu, Bayburt ve çevresinde marmelat, reçel ve çay olarak yoğun olarak tüketiliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 21:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köylüler tarafından dağlardan toplanarak kent pazarlarında satılan kuşburnunun, aynı zamanda birçok faydası bulunuyor.

Bayburt semt pazarlarında 2-4 lira arasında bir fiyattan satılan kuşburnu Bayburt mutfağının geleneksel yemekleri arasında yer alan tatlı çorbanın da hammaddesini oluşturuyor.

Uzmanlar, son günlerde hava değişimlerine bağlı olarak soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıkların yoğun olarak yaşandığını, bu mevsim geçişlerinin sorunsuz olarak atlatılabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu bağlamda hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması için C vitamini yönünden zengin besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor.

Bayburt'ta aktarlık yapan Abdulkadir Temur, kuşburnunun vücut direncini artırdığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olduğundan şeker hastalarına çok iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Romatizma şikayetlerini ve ağrılarını hafifletir. Bağırsakları yumuşatan ve sindirimi kolaylaştıran kuşburnu iyi bir idrar söktürücü olarak kabızlıkta faydalıdır. Basur rahatsızlığına yararlıdır. İshali keser. Vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını düşürür. Selülit oluşumunu engeller."

Muhabir: Fatih Mehmet Özcan

Yayıncı: Asena Akçay

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber