Bingöl'de 'Etkili iletişim ve empati' semineri

Kişisel Gelişim Uzmanı Bilal Zemin, kızgınlık ve engellenme duygusunun, farkında olunan ya da olunmayan çatışmalardan kaynaklandığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 21:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl Belediyesi tarafından yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen Üniversiteli Gençler Gençlik Merkezi'nde Projesi faaliyetleri çerçevesinde "Etkili İletişim, Beden Dili ve Empati" konulu seminer düzenlendi.

Belediye Kültür Merkezi'nde öğrenci ve öğretmenlere yönelik yapılan seminerde konuşan Zemin, etkili iletişim, beden dili ve empati konularında bilgiler sundu.

Çeşitli iletişim becerilerini kullanan öğretmenlerin, öğrencilerle sınıf sorunlarını tartışmayı ve sınıf olayları hakkında öğrenciden geri bildirim almayı benimsediğini ifade eden Zemin, "Öğretmenler seçtikleri öğretmen öğrenci ilişkisinin türüne bakmaksızın bu bölümde tanımlanan iletişim becerilerini kullanabilirler. Daha açık ve etkileşime dayalı bir sınıf yönetim biçimi seçmek öğretmenin sınıfını daha etkili olarak yönetmesini sağlamaktadır. Etkili iletişim becerileri iyi bir sınıf yönetiminin temelini oluşturmaktadır" dedi.

Etkili iletişim becerilerini kullanmaksızın iyi yönetilmiş bir sınıf ve olumlu bir öğrenme çevresi yaratmadaki diğer tüm girişimlerin kısa süreli ve ciddi olarak sınırlanmış olacağını kaydeden Zemin, şöyle devam etti:

"Özen gösterici kişiler arası etkileşimler güven, güvenlik, ait olma ve benlik saygısı gibi önemli bireysel ihtiyaçların karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Öğrencilerin önemli ihtiyaçlarını karşılayan ilişkileri yaratmaya ek olarak, etkili iletişim becerilerini kullanmak kendi ihtiyaçlarımızı daha etkili bir şekilde karşılamamıza ve mesleki amaçlarımızı gerçekleştirmemize yardım etmektedir."

Sessizliğin iletişimin engelini ortadan kaldırdığı gibi sık tekrarlandığında karşıdakine de iletinin kabul edilmediği izlenimini verdiğini bildiren Zemin, en önemlisinin sonuna kadar dinleyip, yargılamadan tepki vermek, duygularını ve görüş açılarını anlamak, iletişimin kolay ve açık olmasına yardımcı olacağını anlattı.

Zemin, şöyle konuştu:

"Kızgınlık ve engellenme duygusu, farkında olunan ya da olunmayan çatışmalardan kaynaklanır. Sadece kısa süreli duygusal gerginlikleri değil, uzun süreli çatışmaları çözmek de yaşamın önemli bir parçasıdır. Bir çatışma konusu ortaya çıktığı zaman, taraflar, kendi isteğinin yapılmasına olanak verecek bir çözümde ısrar edecek yerde, her ikisi de yaratıcı bir biçimde iki tarafı da tatmin edecek bir çözüm yolu bulmaya çalışmalıdırlar. Çatışma çözme yaklaşımını uygulayabilmek için bireyin kendisini bilinçli olarak eğitmesi gerekir."

Muhabir: Abdullah Çelik / Nurten Aslan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber