Uluçali Reis periskopuna ilgi büyük

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı tarafından Çimenlik Kalesi'nde sergilenmeye başlanan Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki Uluçali Reis denizaltısının periskopu, müzeye hareket getirdi. Periskop, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 22:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Periskop, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Yaklaşık 30 yıl Türk donanmasına hizmet veren ve 2001'de İstanbul'daki Rahmi M. Koç Müzesi'ne devredilen Uluçali Reis denizaltısının 12 metrelik periskopu Çanakkale'de görücüye çıktı. Denizi sevdirmek, tanıtmak ve yaygınlaştırmak maksadıyla Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı'nca getirilen periskop, hazırlanan düzeneğe monte edilerek teşhir edilmeye başladı. Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi'ni gezmek için gelen ziyaretçilerin ücretsiz olarak kullanımına sunulan periskop ile Çanakkale Boğazı'nın Marmara ve Ege Denizi girişleri rahatça gözlenebiliyor.

Periskopu merak edenler ise Çimenlik kalesine adeta akın ediyor. Zaman zaman önünde kuyruk oluşan periskopla boğazı gözlemleyen vatandaşlar, eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor. Çimenlik kalesine sergilenen tarihi toplar ve diğer savaş malzemeleri de, ziyaretçilere tarihi bir görsel Şölen sunuyor.

Koolmorgen firması tarafından üretilen Type 2B modeli periskop, 1,5-6 büyütme oranıyla mesafeleri yakınlaştırabiliyor. Deniz Müzesi Komutanlığı tarafından periskopun yerleştirildiği alanda çevre düzenlemesi yapılarak, tanıtıcı bilgilerin yer alacağı levhaların da bölgeye yerleştirileceği öğrenildi. 1944 İngiltere'de inşa edilen ve 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'ya karşı görev alan USS Thornback denizaltısı, 2 Temmuz 1971'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na katılarak TCG Uluçali Reis adını almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber