Öğrencilerin okuldan uzaklaştırılmasına mahkeme engeli

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 21 Mayıs 2012 tarihinde bir grup öğrenci kampus içerisinde toplantı ve gösteri yaptıkları gerekçesiyle, YÖK disiplin yönetmeliği uyarınca 64 öğrenci hakkında okuldan uzaklaştırma kararı aldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 14:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 21 Mayıs 2012 tarihinde bir grup öğrenci kampus içerisinde toplantı ve gösteri yaptıkları gerekçesiyle, YÖK disiplin yönetmeliği uyarınca 64 öğrenci hakkında okuldan uzaklaştırma kararı aldı.

Öğrenciler, Hatay İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Mahkeme verdiği kararın gerekçesinde öğrenci disiplin yönetmeliğini hukuksal dayanaktan yoksun buldu ve öğrencilerin toplantı ve gösteri yapma hakkı bulunduğu yönünde karar verdi.

Hatay Barosu'na kayıtlı Avukat Bülent Akbay, 39 öğrenci adına Hatay İdare Mahkemesi'ne öğrencilerin okuldan uzaklaşılmasına itiraz ederek yürütmenin durdurulmasını istedi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bir ay süreyle okuldan uzaklaştırılmasını görüşen Hatay İdare Mahkemesi kararın gerekçesinde ?Öğrencilerin toplantı ve gösteri yapma hakkı vardır. Bu anayasal ve yasal bir hak olup yönetmelikle bu hak kısıtlanamaz. Bu hak aynı zamanda uluslararası hukukun koruduğu temel bir haktır. Bu hak demokrasinin vazgeçilmez prensiplerinden biridir" denilerek öğrenci disiplin yönetmeliğinin hukuksal dayanaklarını da ortadan kaldırdı.

Hatay İdare Mahkemesi kararında şöyle denildi:

?Davacının bir temel hak niteliğinde olan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkını kullandığı, dosyadaki belgelere bakıldığında da davacının terör, şiddet, asayişi bozma gibi hareketlerle bu hakkı suistimal edici bir davranış içinde bulunmadığı, Anayasa, yasalar ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine uygun biçimde kullanılan bir hakkın ise bir Yönetmelik kuralı ile suç addedilerek hem de davacıyı yine temel bir hak olan eğitim hakkından mahrum bıraktıracak şekilde bir uygulama yapılmasının da demokratik bir hukuk devletinde düşünülemeyeceği sonucuna varılmakla, davaya konu disiplin cezası işleminin bu yönüyle de hukuka uygun olmadığı anlaşılmıştır.

Diğer taraftan, Mahkememizce, davaya konu işlemin icrasının, yukarıda değinildiği üzere temel bir hak niteliğinde olan eğitim hakkını ihlal edeceği ve bu durumun da telafisi güç veya imkansız zararlara sebep olabileceği kanaatine varılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber