2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı

Haber Giriş : 21 Ekim 2003 22:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2004 MALÎ YILI BÜTÇE KANUNU TASARISI

BÝRÝNCÝ KISIM

Genel Hükümler

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Gider, Gelir ve Denge

Gider bütçesi

MADDE 1. - Genel bütçeye dahil dairelerin harcamalarý için baðlý (A) iþaretli cetvelde gösterildiði üzere 149.708.000.000.000.000 liralýk ödenek verilmiþtir.

Gelir bütçesi

MADDE 2. - Genel bütçenin gelirleri baðlý (B) iþaretli cetvelde gösterildiði üzere 103.309.000.000.000.000 lira olarak tahmin edilmiþtir.

Denge

MADDE 3. - Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen ödenekler toplamý ile 2 nci maddesinde belirtilen tahmin edilen gelirler toplamý arasýndaki fark, net borçlanma hasýlatý ile karþýlanacaktýr.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Bütçe Düzenine Ýliþkin Hükümler

Bölüm düzeni ve deyimler

MADDE 4. - Gider cetvelinin bölümleri, Analitik Bütçe Sýnýflandýrmasýnda fonksiyonlar þeklinde düzenlenir. Fonksiyonlar; birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü düzeyde alt fonksiyonlara ayrýlýr.

26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanun ile diðer kanunlarda ve bu Kanunda yer alan;

a) “Fasýl ve bölüm” deyimleri fonksiyonel sýnýflandýrmanýn birinci düzeyini,

b) “Kesim” deyimi fonksiyonel sýnýflandýrmanýn ikinci düzeyini,

c) “Madde” deyimi fonksiyonel sýnýflandýrmanýn üçüncü düzeyini,

d) “Tertip” deyimi, kurumsal, fonksiyonel ve finansman tipi kodlarýn bütün düzeyleri ile ekonomik sýnýflandýrmanýn ilk iki düzeyini,

e) Borç ödemeleri yönünden “ilgili hizmet tertibi” deyimi, borç konusu hizmetlerin yürütüldüðü ilgili tertipleri,

Ýfade eder.

Tahakkuk ettirilecek giderler Devlet muhasebesi kayýtlarýnda ekonomik sýnýflandýrmanýn dördüncü düzeyini de kapsayacak þekilde gösterilir, Kesinhesap Kanunu tasarýlarý da bu düzeyde hazýrlanýr.

26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanun ve diðer mevzuat hükümleriyle analitik bütçe sýnýflandýrmasý arasýnda gerekli uyumu saðlamaya ve ortaya çýkabilecek sorunlarý gidermeye yönelik düzenlemeler yapmaya Maliye Bakaný yetkilidir.

Baðlý cetveller

MADDE 5. - a) Bu Kanunun 1 inci maddesi ile verilen ödeneðin daðýlýmý (A),

b) Özel hükümlerine göre 2004 yýlýnda tahsiline devam olunacak Devlet gelirleri (B),

c) Devlet gelirlerinin dayandýðý temel hükümler (C),

d) Kanunlar ve kararnamelerle baðlanmýþ vatani hizmet aylýklarý (Ç),

e) Bazý ödeneklerin kullanýmýna ve harcamalara iliþkin esaslar (E),

f) Gelecek yýllara geçici yüklenmelere giriþmeye yetki veren kanunlar (G),

g) 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayýlý Kanun hükümleri uyarýnca verilecek gündelik ve tazminat miktarlarý (H),

h) Çeþitli kanunlara göre bütçe kanunlarýnda gösterilmesi gereken parasal sýnýrlar (Ý),

ý) Ek ders, konferans ve fazla çalýþma ücretleri ile diðer ücret ödemelerinin miktarý (K),

j) 11.7.1982 tarihli ve 2698 sayýlý Kanunun 3 üncü maddesi gereðince Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan idare edilecek okul pansiyonlarý ile Saðlýk Bakanlýðýna baðlý saðlýk okullarý öðrencilerinden alýnacak pansiyon ücretleri (M),

k) 7.6.1939 tarihli ve 3634 sayýlý Kanun uyarýnca milli müdafaa mükellefiyeti yoluyla alýnacak;

1. Hayvanlarýn alým deðerleri (O),

2. Motorlu taþýtlarýn ortalama alým deðerleri ile günlük kira bedelleri (P),

l) Kurumlarýn 2004 yýlýnda 5.1.1961 tarihli ve 237 sayýlý Kanun uyarýnca edinebilecekleri taþýtlarýn cinsi, adedi, hangi hizmetlerde kullanýlacaðý ve azami satýn alma bedelleri (T),

Ýþaretli cetvelde gösterilmiþtir.

Yeni tertip, harcama ve gelir kalemleri açýlmasý

MADDE 6.- Ýlgili mevzuatýna göre, yýlý içinde hizmetin gerektirdiði hallerde bütçenin ekli (A) iþaretli cetvellerinde yeni tertipler, (B) iþaretli cetvellerinde yeni gelir kodlarý açmaya Maliye Bakaný yetkilidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Malî Politikaya Ýliþkin Hükümler

Bütçe politikasý ve malî kontrol

MADDE 7. - Maliye Bakaný, tutarlý, dengeli ve etkili bir bütçe politikasý yürütmek, belirlenen makro ekonomik hedefler çerçevesinde istikrarý temin etmek ve malî kontrol saðlamak amacýyla;

a) Kamu istihdam politikasýnýn belirlenmesine ve uygulanmasýna yön vermeye,

b) Harcamalarda azami tasarruf saðlayýcý düzenlemeleri tespit etmeye,

c) Giderlerle ilgili ödeneklerin daðýtým ve kullanýmýný belli esaslara baðlamaya,

d) Gelir ve giderlere iliþkin kanun ve diðer mevzuatla belirlenmiþ konularda uygulamalarý düzenlemek üzere standartlarý tespit etmeye ve sýnýrlamalar koymaya,

e) Yukarýda belirtilen hususlarda tüm kamu kurum ve kuruluþlarý için uyulmasý zorunlu düzenlemeleri yapmaya ve tedbirleri almaya,

Yetkilidir.

Ayrýntýlý harcama programlarý ve ödeneklerin kullanýmý

MADDE 8. - a) Bütçe Kanunlarýna ekli (A) iþaretli cetvellerdeki ödenekler, Maliye Bakanlýðýnca belirlenecek ilkeler ve serbest býrakma oranlarý dahilinde kullanýlýr.

Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn yýl içinde gerçekleþtirecekleri hizmet ve faaliyetler için bütçelerinde yer alan ödeneklerin kullanýmýnýn önceden plânlanabilmesi amacýyla ödenek kullanýmýnýn ayrýntýlý bir harcama programýna baðlanmasý Maliye Bakanlýðý tarafýndan istenebilir.

Maliye Bakaný tarafýndan ödenek kullanýmýnýn ayrýntýlý harcama programýna baðlanmasýnýn uygun görülmesi halinde, belirlenen serbest býrakma oranlarý üzerinde ve bu harcama programý dýþýnda harcama yapýlamaz.

Ýdareler bütçelerinde yer alan ödenekleri belirlenecek ilkeler, serbest býrakma oranlarý ve ayrýntýlý harcama programlarý dahilinde, Kalkýnma Plâný ve Yýllýk Programda öngörülen hedefleri ve hizmet önceliklerini göz önünde bulundurarak, tasarruf anlayýþý içinde kullanmakla yükümlüdürler.

b) Bütçeden yardým alan baðýmsýz bütçeli kuruluþlar ile sosyal güvenlik kurumlarý, hizmetleri ile ilgili aylýk harcama programlarýný, vize edilmek üzere en geç 31.1.2004 tarihine kadar Maliye Bakanlýðýna gönderirler. Bu programlar vize edilmeden Maliye Bakanýnca izin verilenler dýþýndaki ödenekler kullanýlamaz. Kurum ve kuruluþlar aylýk uygulama sonuçlarýný her ay Maliye Bakanlýðýna bildirirler. Maliye Bakanlýðý, yapýlan yardýmýn amacý doðrultusunda kullanýlýp kullanýlmadýðýný aylýk harcama programýný göz önünde bulundurarak kontrol eder ve buna göre uygulamaya yön verir.

Gelir ve giderlerin izlenmesi, analitik bütçe sýnýflandýrmasý ve performans esaslý bütçe uygulamasý

MADDE 9. - a) Devletin tüm gelir ve giderleri ile borç ve malî imkanlarýnýn tespiti, takibi ve denetiminin yapýlabilmesi amacýyla; genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar ve fonlara tasarruf eden kuruluþlar, belediyeler, belediyelere baðlý kuruluþlar, il özel idareleri, bütçeden yardým alan kuruluþlar, kamu iktisadî teþebbüsleri ile diðer kamu kurum ve kuruluþlarý, gelir ve gider tahminlerini, malî tablolarýný, birbirleriyle olan borç ve alacak durumlarýný, personele iliþkin her türlü bilgi ve belgeleri Maliye Bakanlýðýnca belirlenecek esas ve süreler dahilinde vermekle yükümlüdürler.

Maliye Bakaný bu bent kapsamýna giren kurum ve kuruluþlardan, her türlü malî iþlemleri ile ilgili bilgi, belge ve hesap durumlarýný almaya; bu belge ve hesap durumlarý ile borçlanma ve borç ödeme imkanlarý üzerinde inceleme yaptýrmaya, programlarýna uygun harcama yapmayan ya da bilgi, belge ve hesap durumlarýný ibraz etmeyen idare, kurum ve kuruluþlarýn bütçe ödenekleri ile ilgili gerekli önlemleri almaya, bu maksatla gerektiðinde ilgili kurum ve kuruluþlardan alýnan önlemlerin uygulanmasýný istemeye yetkilidir.

b) Döner sermayeler, bütçe içi ve dýþý fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumlarý, bütçeden yardým alan kuruluþlar ile kamu tüzel kiþiliðini haiz kurul, üst kurul ve diðer kurum ve kuruluþlarýn (kamu iktisadi teþebbüsleri hariç) uygulayacaklarý analitik bütçe sýnýflandýrmasý ile muhasebe sistemi ve standartlarýnýn belirlenmesine, bu sistem ve standartlarýn geliþtirilmesine ve birlikte veya ayrý ayrý uygulatýlmasýna iliþkin her türlü çalýþmayý yaptýrmaya ve pilot uygulama yapacak kurum ve kuruluþlarý veya bunlarýn birimlerini tespite Maliye Bakaný yetkilidir.

c) Performans esaslý bütçe uygulamasýnýn gerçekleþtirilebilmesi bakýmýndan; kamu kurum ve kuruluþlarýnda pilot uygulamalar yapmaya, bu amaçla tahsis edilen ödeneklerin kullanýmýnda yeni esas ve usuller tespit etmeye ve ilgili malî mevzuatýn uygulanmasý konusunda düzenlemeler yapmaya Maliye Bakaný yetkilidir.

Kamu haznedarlýðý
MADDE 10. - Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumlarý, bütçeden yardým alan kuruluþlar, özel kanunla kurulmuþ diðer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluþlarý, kamu iktisadi teþebbüsleri ve bu maddede sayýlanlarýn baðlý ortaklýklarý, müessese ve iþletmeleri ile birlikleri (kamu bankalarý, özel kanunla kurulmuþ kamu kurumu niteliðindeki meslek kuruluþlarý ve bunlarýn üst kuruluþlarý ile kefalet ve yardýmlaþma sandýklarý hariç) kendi bütçeleri veya tasarruflarý altýnda bulunan bütün kaynaklarýný T.C. Merkez Bankasý veya muhabiri olan T.C. Ziraat Bankasý nezdinde kendi adlarýna açtýracaklarý Türk Lirasý cinsinden hesaplarda toplarlar.

Bu kurumlar tahakkuk etmiþ tüm ödemelerini bu hesaplardan yaparlar.

Kamu kaynaklarýnýn bu madde hükmüne aykýrý þekilde deðerlendirilmesinden elde edilen nemalar genel bütçeye gelir kaydedilir.

Ýlgili kamu kurum ve kuruluþlarýnýn yetkilileri ile saymanlar, yukarýda bahsi geçen hükümlerin yerine getirilmesinden þahsen ve müteselsilen sorumludurlar.

Haznedarlýkla ilgili yukarýdaki fýkralarýn uygulanmasýna iliþkin esas ve usulleri belirlemeye, kaynaklar, kurumlar ve bankalar itibarýyla istisnalar getirmeye, Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan ve Maliye Bakanýnýn müþterek teklifi üzerine Baþbakan yetkilidir.

Diðer kanunlarýn bu maddeye aykýrý hükümleri uygulanmaz.

Gerektiðinde kullanýlabilecek ödenekler

MADDE 11. - a) Personel Yedek Ödeneði:

Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin bütçelerine konulan ödeneklerin yetmeyeceði anlaþýldýðý takdirde; ilgili mevzuatýnýn gerektirdiði harcamalar için “Personel Giderleri” ile “Sosyal Güvenlik Kurumlarýna Devlet Primi Giderleri” ile ilgili tertiplere, Maliye Bakanlýðý bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.1 tertibinde yer alan ödenekten aktarma yapmaya,

b) Yatýrýmlarý Hýzlandýrma Ödeneði:

Maliye Bakanlýðý bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.3 tertibinde yer alan ödenekten, 2004 Yýlý Programýnýn Uygulanmasý, Koordinasyonu ve Ýzlenmesine Dair Karar hükümlerine uyularak, 2004 Yýlý Yatýrým Programýnýn uygulama durumuna göre gerektiðinde öncelikli sektörlerde yer alan yatýrýmlarýn hýzlandýrýlmasý veya yýlý içinde geliþen þartlara göre öncelikli sektör ve alt sektörlerde yer alan ve programa yeni alýnmasý gereken projelere ödenek tahsisi veya ödeneklerinin artýrýlmasýnda kullanýlmak üzere söz konusu projelere iliþkin mevcut veya yeniden açýlacak tertiplere aktarma yapmaya,

c) Kur Farklarýný Karþýlama Ödeneði:

Yurt dýþýnda kuruluþu olan genel bütçeye dahil dairelerin (01), (02), (03) ve (05) ekonomik sýnýflandýrma kodunda yer alan ve yurt dýþýndaki kuruluþlar için döviz olarak kullanýlmasý gereken ödenekleriyle, genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin uluslararasý kuruluþlara yapacaklarý ödemelere iliþkin ödeneklerin yabancý para karþýlýklarýný sabit tutmak ve 31.12.2003 tarihindeki kurlar ile transfer anýndaki kurlar arasýndaki farký karþýlamak amacýyla Maliye Bakanlýðý bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.2 tertibinde yer alan ödenekten ilgili kuruluþlarýn mevcut tertiplerine aktarma yapmaya,

d) Yedek Ödenek:

Maliye Bakanlýðý bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.6 tertibinde yer alan ödenekten, bütçelerin mevcut veya yeniden açýlacak (01), (02), (03), (05) ve (08) ekonomik sýnýflandýrma kodunda yer alan (Hazine Müsteþarlýðý bütçesinin (05) ve (08) ekonomik sýnýflandýrma kodunda yer alan tertipleri hariç) tertiplere, çok acil ve zorunlu hallerde Yüksek Planlama Kurulu kararý alýnmak kaydýyla (06) ve (07) ekonomik sýnýflandýrma kodunda yer alan tertiplere aktarma yapmaya,

(e) Ýlama Baðlý Borçlarý Karþýlama Ödeneði:

Maliye Bakanlýðý bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.65-1-09.9 tertibinde yer alan ödenekten, genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin ilama baðlý borçlarýný karþýlamak maksadýyla gerektiðinde kuruluþ bütçelerinin mevcut veya yeni açýlacak tertiplerine aktarma yapmaya,

f) Özellikli Giderleri Karþýlama Ödeneði:

26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen mahkeme harçlarý, belirli satýþ aidatý ile oraný kanunla saptanmýþ ödenti ve ikramiyeleri karþýlamak maksadýyla (mahkeme harçlarýnda ödeme emri beklenmeksizin ödenmek ve derhal Maliye Bakanlýðýndan gerekli ödenek talep edilmek kaydýyla) genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin mevcut veya yeniden açýlacak tertiplerine Maliye Bakanlýðý bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.66-1-09.9 tertibinde yer alan ödenekten aktarma yapmaya,

Maliye Bakaný yetkilidir.

Yatýrým harcamalarý
MADDE 12. - a) Yýllýk programlara ek yatýrým cetvellerinde yer alan projeler dýþýnda herhangi bir projeye harcama yapýlamaz. Bu cetvellerde yer alan projeler ile ödeneði toplu olarak verilmiþ projeler kapsamýndaki yýllara sari iþlere 2004 yýlýnda baþlanabilmesi için, proje veya iþin 2004 yýlý yatýrým ödeneði, proje maliyetinin % 10'undan az olamaz. Bu oranýn altýnda kalan proje ve iþler için gerektiðinde projeler "2004 Yýlý Programýnýn Uygulanmasý, Koordinasyonu ve Ýzlenmesine Dair Karar" hükümlerine uyulmak ve öncelikle kurumlarýn yatýrým ödenekleri içinde kalmak suretiyle revize edilebilir.

Silahlý Kuvvetler bütçesinin programlarýnda (03) ekonomik sýnýflandýrma kodunda yer alan savunma sektörü, altyapý, inþa, iskân ve tesisleriyle, NATO altyapý yatýrýmlarýnýn gerektirdiði inþa ve tesisler ve bunlara iliþkin kamulaþtýrmalar ile stratejik hedef planý içinde yer alan alým ve hizmetler Devlet Planlama Teþkilâtý Müsteþarlýðýnýn vizesine baðlý olmayýp, yýllýk programlara ek yatýrým çizelgelerinde yer almaz.

b) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin yatýrým programýnda ödenekleri toplu olarak verilmiþ yýllýk projelerinden makine-teçhizat, büyük onarým, idame-yenileme ve tamamlama projelerinin detay programlarý ile alt harcama kalemleri itibarýyla tadat edilen ve edilmeyen toplulaþtýrýlmýþ projelerinin alt harcama kalemleriyle ilgili iþlemlerde "2004 Yýlý Programýnýn Uygulanmasý, Koordinasyonu ve Ýzlenmesine Dair Karar" hükümleri uygulanýr.

c) Yýllýk Yatýrým Programýna ek yatýrým cetvellerinde yer alan projelerden ilgili Bakanýn onayý ile il özel idarelerince valinin yetki ve sorumluluðunda gerçekleþtirilmesi uygun görülenlerin bedelleri, münhasýran proje ile ilgili harcamalarda kullanýlmak üzere hizmetin ait olduðu il özel idaresine ödenir. Mahalli hizmet niteliði taþýyan iþler, bu bentte belirtilen esaslar çerçevesinde program ve proje safhasýnda da valilerin yetki ve sorumluluðuna devredilebilir.

Bu þekilde yürütülecek projelerin, etüt, keþif ve kontrollük hizmetleri ilgili bakanlýk ve genel müdürlüðün il teþkilâtlarýnca; ihale edilmek suretiyle yaptýrýlmasý ve bedellerinin ödenmesi il özel idarelerince valinin onayý ile gerçekleþtirilir.

d) Yýllýk programa ek yatýrým cetvellerinde yýl içinde yapýlmasý zorunlu deðiþiklikler için "2004 Yýlý Programýnýn Uygulanmasý, Koordinasyonu ve Ýzlenmesine Dair Karar" da yer alan usullere uyulur.

Katma bütçeli idarelere Hazine yardýmý

MADDE 13. - Katma bütçeli idarelerin bütçelerini denkleþtirmek amacýyla Maliye Bakanlýðý bütçesinin Hazine yardýmý tertiplerine ödenek ve karþýlýðý ilgili katma bütçenin (B) iþaretli cetveline gelir yazýlan miktarlardan, bu amaca göre fazla olduðu tespit edilen kýsýmlar, yýl sonunda Hazine Müsteþarlýðý ile mutabakat saðlanmak suretiyle ilgili idarelere ödenmeyerek Maliye Bakanýnca iptal edilir.

Ayrýca, Vakýflar Genel Müdürlüðü dýþýndaki katma bütçeli idarelerin yýl sonuna göre Maliye Bakanlýðýnca tespit olunacak bütçe fazlalarý genel bütçeye gelir yazýlýr.

Resmî taþýtlar, demirbaþ eþya ve levazým

MADDE 14. - a) 1. Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler ve döner sermayelerin yýl içinde her ne þekilde olursa olsun edinebilecekleri taþýtlarýn cinsi, adedi, hangi hizmette kullanýlacaðý ve kaynaðý (T) iþaretli cetvelde gösterilmiþtir. Ancak, çok acil ve zorunlu hallere münhasýr olmak kaydýyla ilgili kurumun talebi ve Maliye Bakanlýðýnýn teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararý alýnmadýkça bu cetvelde yer alan taþýtlar hiçbir þekilde edinilemez.

Avrupa Birliði ile yürütülen mali iþbirliði kapsamýndaki projelerle ilgili olarak yýl içinde alýnmasý gerekli görülen taþýtlar, Maliye Bakanlýðý ile Devlet Planlama Teþkilatý Müsteþarlýðýnýn uygun görüþü üzerine Bakanlar Kurulu Kararý ile edinilebilir.

5.1.1961 tarihli ve 237 sayýlý Kanuna ekli (1) sayýlý cetvelde belirtilenlerin (Dýþiþleri Bakanlýðý Müsteþarý hariç) emir ve zatlarýna verilenler, (2) sayýlý cetvelin 1 ve 2 nci sýrasýnda yer alanlar, güvenlik önlemli (zýrhlý) araçlar ve koruma altýna alýnanlarla ilgili yönetmelik hükümlerine göre tahsis olunan araçlar dýþýnda hibe dahil, her ne suretle olursa olsun yabancý menþeli binek ve station-wagon cinsi taþýt edinilemez.

Yerli muhteva oraný % 50'nin altýnda olan taþýtlar yabancý menþeli sayýlýr.

2. 5.1.1961 tarihli ve 237 sayýlý Kanun kapsamýnda bulunan kurumlar ile özel kanunla kurulmuþ diðer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluþlarý, binek veya station-wagon cinsi taþýt ihtiyaçlarýný yabancý menþeli taþýt kullanýlmamak kaydýyla, hizmet alýmý suretiyle de karþýlayabilirler. Ancak, bu kurumlarýn mülkiyetlerinde bulunduracaklarý ile hizmet alýmý yoluyla temin edecekleri binek veya station-wagon cinsi taþýtlarýn toplamý, 31.12.2003 tarihi itibarýyla mülkiyetlerinde bulundurduklarý ile hizmet alýmý yoluyla kullandýklarý binek veya station-wagon cinsi taþýtlarýn toplam sayýsýný hiçbir surette aþamaz.

Kurumlar, 5.1.1961 tarihli ve 237 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca ekonomik ömrünü doldurmuþ olduðu veya bakým-onarým ve iþletme giderleri ile diðer maliyet unsurlarý dikkate alýnarak hesaplanacak toplam yýllýk maliyetinin, hizmet alýmý suretiyle temin edilecek taþýtlarýn yýllýk hizmet alým maliyetinden yüksek olacaðý tespit edilen binek ve station-wagon cinsi taþýtlarýný yetkili tasfiye birimleri aracýlýðýyla tasfiye edebilirler.

3. Vakýf, dernek, sandýk, banka, birlik, firma, þahýs ve benzeri kuruluþ veya kiþilere ait olup (2) numaralý alt bent kapsamýndaki kamu kurumlarýnca kullanýlan taþýtlarýn giderleri için, kurum bütçelerinden hiçbir þekilde ödeme yapýlamaz.

4. Kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluþlarýna ait taþýt sayýsýný azaltmak ve taþýt bakým-onarýmý ile akaryakýt giderlerinde israfa yol açmamak amacýyla gerekli düzenlemeleri yapmaya, önlemleri almaya, sýnýrlamalar getirmeye Maliye Bakanýnýn teklifi üzerine Baþbakan, kamu görevlilerinden kimlerin resmi taþýtlar yerine ticari taþýtlardan yararlanacaðýna ve ticari taþýtlardan yararlanacaklara yapýlacak ödemeler ile bunlara iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Maliye Bakaný yetkilidir.

b) 1. Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn makam ve servisler itibarýyla demirbaþ kullaným süreleri ve standartlarý, Türk Standartlarý Enstitüsü Baþkanlýðýnca belirlenen standartlar da dikkate alýnarak, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüðü Ana Statüsüne göre oluþturulan Bakanlýklararasý Standardizasyon Komitesi tarafýndan belirlenir.

2. Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumlarý, bütçeden yardým alan kuruluþlar ile özel kanunla kurulmuþ diðer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluþlarý, kamu iktisadi teþebbüsleri, baðlý ortaklýklarý ile müessese ve iþletmelerindeki ihtiyaç fazlasý eþya ve levazýmýn tespiti ile bunlarýn kuruluþlar arasýnda bedelsiz olarak devredilmesine veya tasfiye edilmesine iliþkin usul ve esaslar Maliye Bakanlýðýnca düzenlenir. 3.7.2003 tarihli ve 4916 sayýlý Kanunun 37 nci maddesi hükmü saklýdýr. Diðer kanunlarýn bu alt bende aykýrý hükümleri uygulanmaz.


Hastane ve tedavi ücretleri
MADDE 15. - a) Devlet memurlarý, diðer kamu görevlileri ve bunlarýn emekli, dul ve yetimlerinin (bakmakla yükümlü olduklarý aile fertleri dahil) tedavi kurum ve kuruluþlarýnda yapýlan tedavilerine (diþ tedavileri dahil) iliþkin ücretlerle saðlýk kurumlarýnca verilen raporlar üzerine kullanýlmasý gerekli görülen ortez, protez ve diðer iyileþtirme araç bedellerinin, Saðlýk Bakanlýðýnýn görüþü üzerine Maliye Bakanlýðýnca tespit edilecek miktarlara kadar olan kýsmý kurumlarýnca ödenir. Ancak T.C. Emekli Sandýðý Genel Müdürlüðü saðlýk kurum ve kuruluþlarý ile Maliye Bakanlýðýnca tespit edilen birim fiyatlarýnýn altýnda bir fiyatla anlaþma yapabilir.

b) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunun 209 uncu, 4.1.1961 tarihli ve 211 sayýlý Kanunun 66 ncý ve 8.6.1949 tarihli ve 5434 sayýlý Kanunun geçici 139 uncu maddelerinde belirtilen ilaç katýlým paylarý karþýlýðýnda ilgililerin maaþ veya aylýklarýndan kesinti yaptýrmaya (yatan hastalar hariç), ayakta tedavilerde ilaç kullanýmýnda farmasötik eþdeðer ilaçlarýn en ucuzunun % 30 fazlasýna kadar olanlarýnýn bedellerinin veya terapötik eþdeðer ilaç gruplarýndan, fiyatlarýn aritmetik ortalamasýnýn alýnmasý suretiyle referans fiyatlar üzerinden ilaç bedellerinin ödenmesine ve bu hususlara iliþkin usul ve esaslarý tespit etmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

c) Tedavi kurum veya kuruluþlarýna yapýlacak ödemelerin tetkiki amacýyla saymanlara yardýmcý olmak üzere Maliye Bakanlýðýnca belirlenecek saymanlýklarda Saðlýk Bakanlýðýnýn merkez ve taþra teþkilatýnda tabip ve eczacý kadrolarýnda çalýþan personel, bu personelin bulunmadýðý durumlarda diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnda bu unvanlarda çalýþan personel, asli görevlerinin yanýnda talep üzerine Saðlýk Bakanlýðýnýn ya da ilgili kurum veya kuruluþun izni ile Maliye Bakanlýðýnca görevlendirilebilirler.

Söz konusu tetkikin yapýlacaðý saymanlýklar, görevlendirilecek personelin sayýlarý ve ücretleri ile bunlarýn çalýþma usul ve esaslarý Maliye Bakanlýðý ve Saðlýk Bakanlýðýnca müþtereken belirlenir.

d) 25.6.2001 tarihli ve 4688 sayýlý Kanunun 18 inci maddesine göre kurumlarýndan aylýksýz izinli sayýlan sendika, konfederasyon ve þube yönetim kurulu üyeleri ile bunlarýn bakmakla yükümlü olduklarý aile fertlerinin saðlýk giderlerinin kurumlarýnca karþýlanmasýna devam olunur.

Vakýf ve derneklerin denetimi

MADDE 16. - Kamu kurum ve kuruluþlarýna üstlendikleri görevleri yerine getirmede katký saðlayan vakýf ve dernekler, mevcut mevzuatlarý çerçevesinde tabi olduklarý denetimin yaný sýra hizmet niteliði itibarýyla ilgili kurum ve kuruluþlar ile gerekli görülmesi halinde ayrýca Maliye Bakanlýðýnca da denetlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Bütçe Uygulamasýna Ýliþkin Hükümler

Aktarma

MADDE 17. - a) Maliye Bakaný;

1. Ayný kuruluþ bütçesi içinde "Personel giderleri" ile “Sosyal güvenlik kurumlarýna Devlet primi giderleri” tertipleri arasýnda fonksiyonel ve ekonomik sýnýflandýrma ayýrýmýna bakýlmaksýzýn aktarma yapmaya,

2. Kuruluþ bütçelerinin "Personel giderleri" ile “Sosyal güvenlik kurumlarýna Devlet primi giderleri” tertiplerinde yer alan ödenekler ile Maliye Bakanlýðý bütçesinin “Personel Yedek Ödeneði” tertibinde yer alan ödeneklerden gerekli görülen tutarlarý Maliye Bakanlýðý bütçesinin “Yedek Ödenek” tertibine aktarmaya,

3. Hizmeti yaptýracak olan kuruluþun isteði üzerine bütçesinden, yýl içinde hizmeti yürütecek olan daire veya idarenin bütçesine, gerektiðinde Hazine yardýmý ile iliþkilendirilmek suretiyle fonksiyonel sýnýflandýrma ayýrýmýna bakýlmaksýzýn ödenek aktarmaya ve bu konuda gerekli iþlemleri yapmaya,

4. Millî Savunma Bakanlýðý ile Jandarma Genel Komutanlýðý ve Sahil Güvenlik Komutanlýðý arasýnda cari yýl içinde yapýlan hizmetlerin bedellerini karþýlamak amacýyla varýlacak mutabakat üzerine, ilgili bütçeler arasýnda karþýlýklý aktarma yapmaya,

5. Dördüncü alt bentte belirtilen bütçelerde yer alan Silahlý Kuvvetlerin tek merkezden yönetilmesi gereken ikmal ve tedarik hizmetleri ile bir fonksiyona ait bir hizmetin diðer bir fonksiyon tarafýndan yürütülmesi halinde ödeneði, fonksiyonlar arasýnda karþýlýklý olarak aktarmaya,

6. "2004 Yýlý Programýnýn Uygulanmasý, Koordinasyonu ve Ýzlenmesine Dair Karar"a uygun olarak yýllýk programda yapýlacak deðiþiklikler gereði, deðiþiklik konusu projelere ait ödeneklerle ilgili her türlü aktarmayý yapmaya,

7. Mevcut üniversitelerden yeni açýlacak üniversitelere intikal eden enstitü, fakülte ve yüksek okullarýn bütçelerinde yer alan ödenekleri, bu enstitü, fakülte ve yüksek okullarýn baðlandýðý üniversite bütçelerine aktarmaya,

8. Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn yeniden teþkilâtlanmasý sonucu, bütçe kanunlarýnýn uygulanmasý ve kesin hesaplarýn hazýrlanmasý ile ilgili olarak gerekli görülen her türlü bütçe ve muhasebe iþlemleri ile gerekli düzenlemeleri yapmaya,

9. Hazine Müsteþarlýðý Kamu Ýktisadi Teþebbüsleri Genel Müdürlüðüne ait “Cari Transferler” ve “Borç Verme” tertiplerine iliþkin olarak fonksiyonel sýnýflandýrma ayýrýmýna bakýlmaksýzýn her türlü aktarmayý yapmaya,

10. Ayný kuruluþ bütçesi içinde “Mal ve Hizmet Alýmlarý” tertipleri arasýnda fonksiyonel sýnýflandýrma ayýrýmýna bakýlmaksýzýn aktarma yapmaya,

Yetkilidir.

Yýl içinde diðer bir daireye veya idareye aktarýlan ödeneklerle ilgili hizmetin yürütülmesinden bütçesine aktarma yapýlan daire veya idare sorumludur.

b) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin “Gayrimenkul Alýmlarý ve Kamulaþtýrmasý” ile ilgili tertiplerine (kamulaþtýrmadan doðan tezyid-i bedel ödemeleri için yapýlan aktarmalar hariç) aktarma yapýlamaz. Ancak, zorunlu hallere münhasýr olmak üzere, kuruluþlarýn bütçelerinde tefrik edilmiþ olan toplam “Gayrimenkul Alýmlarý ve Kamulaþtýrmasý” ödeneklerinin % 10'una kadar olan ödenek eksiklikleri Maliye Bakanlýðý bütçesinin “Yatýrýmlarý Hýzlandýrma Ödeneði” veya “Yedek Ödenek” tertibinden karþýlanabilir.

c) Maliye Bakanlýðýnýn 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.6 tertibindeki yedek ödenekten yapýlacak aktarmalarda aktarýlan tutar, ekleme yapýlan tertibin (gizli hizmet giderleri, taþýtlarýn mali sorumluluk sigortasý ile ilama baðlý borçlarla ilgili tertiplere yapýlacak aktarmalar hariç) baþlangýç ödeneðinin % 10’unu geçemez.

d) (c) bendinde belirtilen oraný zorunlu hallerde bir katýna kadar artýrmaya Maliye Bakaný yetkilidir.

e) Bütçenin (B) iþaretli cetvelinde GSM Hazine paylarý için öngörülen gelir tahminini aþan kýsým, bir yandan genel bütçeye özel gelir, diðer yandan Maliye Bakanlýðý bütçesinde yeni açýlacak tertibe özel ödenek kaydedilir. Bu ödenekten, 2004 Yýlý Yatýrým Programý ile iliþkilendirilmek suretiyle DSÝ Genel Müdürlüðü enerji sektörü kapsamýnda yer alan Borçka Barajý ve HES projesine 75 trilyon lirayý, Muratlý Barajý ve HES projesine 53 trilyon lirayý, Deriner Barajý ve HES projesine 170 trilyon lirayý, Ermenek Barajý ve HES projesine 54 trilyon lirayý ve içmesuyu sektörü kapsamýnda yer alan Büyük Ýstanbul Ýçmesuyu Projesi II. Merhale (Büyük Melen) projesine 98 trilyon lirayý geçmemek üzere toplam 450 trilyon liraya kadar DSÝ Genel Müdürlüðü bütçesinin ilgili tertiplerine aktarmaya Maliye Bakaný yetkilidir. Bu bendin uygulanmasýnda bu maddenin (c) bendi ile 11 inci maddenin (d) bendindeki sýnýrlamalar dikkate alýnmaz.

Geçen yýllar borçlarý
MADDE 18. - Yýlýn sonuna kadar ödenemediði gibi emanet hesabýna da alýnamayan ve 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanunun 93 üncü maddesine göre zamanaþýmýna uðramamýþ bulunan geçen yýllar borçlarýna ait ödemeler, borç konusu hizmetlerin yürütüldüðü ilgili tertiplerden yapýlýr.

Ödenek devir ve iptal iþlemleri

MADDE 19. - a) Yýlý bütçe kanunlarý ile diðer kanun hükümleri uyarýnca özel gelir veya devren özel gelir kaydedilen miktarlarý gerektiðinde iptal etmeye ve bütçe geliri olarak kaydetmeye, özel ödenek veya devren özel ödenek kaydedilen miktarlarý gerektiðinde iptal etmeye ve buna iliþkin her türlü iþlemleri yapmaya,

b) 16.8.1997 tarihli ve 4306 sayýlý Kanunun geçici 1 inci maddesi uyarýnca tahsil edilen miktarlarý bu amaçla Milli Eðitim Bakanlýðý bütçesine konulan ödeneklerden kullandýrmak üzere bütçenin (B) iþaretli cetveline gelir kaydetmeye, ödeneðini aþan gelir tahsilatý karþýlýðýnda ilgili tertibe ödenek eklemeye, yýlý içinde harcanmayan ödenekleri ertesi yýl bütçesine devren gelir ve ödenek kaydetmeye, bu hükümler çerçevesinde yapýlacak iþlemlere iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye,

c) Türk Silahlý Kuvvetleri Stratejik Hedef Plânýnýn yýllýk programlarýnýn gerektirdiði ödeneklerden yýlý içinde harcanmayan ödenekleri, hizmetin devamlýlýðýný saðlamak maksadýyla, ödeneklerinin %30'unu aþmamak üzere ertesi yýl bütçesine devren ödenek kaydetmeye,

d) Kültür ve Turizm Bakanlýðý bütçesinin 21.01.36.00 ve 21.01.36.64 kurumsal kod altýnda bulunan (03) ekonomik koda iliþkin tertiplerde yer alan ödeneklerden harcanmayan tutarlarý kýsmen veya tamamen ertesi yýl bütçesinin anýlan tertiplerine devren ödenek kaydetmeye,

e) 2004 yýlýnda yargý ve noter harçlarýndan Ýþyurtlarý Kurumu hesabýna aktarýlmasý gereken gelir paylarýnýn yarýsýný, Adalet Bakanlýðýnýn taþýtlarýnýn bakým ve onarým giderleri ile akaryakýt giderlerinde, kovuþturma giderlerinde, yargýlamaya iliþkin posta giderlerinde, hükümlü ve tutuklularýn yiyecek giderlerinde, cezaevi revirlerindeki tedavi giderleri ile saðlýk malzemesi ve ilaç giderlerinde, cezaevlerine iliþkin elektrik, su, yakacak, yolluk ve gayrimenkul mal bakým ve onarým giderlerinde kullanýlmak üzere, genel bütçenin (B) iþaretli cetveline özel gelir ve Adalet Bakanlýðý bütçesinde açýlacak tertiplere özel ödenek kaydetmeye, kaydedilen bu tutarlardan harcanmayan kýsýmlarý ertesi yýl bütçesine devren özel gelir ve özel ödenek kaydetmeye,

Maliye Bakaný yetkilidir.

6.8.1997 tarihli ve 4301 sayýlý Kanunun, bu maddenin (e) bendine aykýrý hükümleri uygulanmaz.

f) Þartlý baðýþ ve yardýmlar da dahil olmak üzere özel ödenek ve özel gelirlerden;

1. Tahsis amacý gerçekleþtirilmiþ ödenek artýklarý ile tahsis amacýnýn gerçekleþtirilmesi bakýmýndan yetersiz olanlarý,

2. (1) numaralý alt bentte yazýlý olanlar dýþýnda kalýp da altý milyar lirayý aþmayan ve iki yýl devrettiði halde harcanmayanlarý,

Ýptal ederek bütçeye gelir kaydetmeye Maliye Bakaný yetkilidir.


Savunma Sanayii Destekleme Fonu
MADDE 20. - a) Türk Silahlý Kuvvetlerine stratejik hedef planý uyarýnca temini gerekli modern silah, araç ve gereçler ile gerçekleþtirilecek savunma ve NATO altyapý yatýrýmlarý için yýl içinde yapýlacak harcamalar, 7.11.1985 tarihli ve 3238 sayýlý Kanunla kurulan Savunma Sanayii Destekleme Fonunun kaynaklarý, bu amaçla bütçeye konulan ödenekler ve diðer ayni ve nakdi imkanlar birlikte deðerlendirilmek suretiyle Savunma Sanayii Ýcra Komitesince tespit edilecek esaslar çerçevesinde karþýlanýr.

b) Milli Savunma Bakanlýðý, Jandarma Genel Komutanlýðý ve Sahil Güvenlik Komutanlýðýna bütçe ile tahsis edilen mevcut ödeneklerden (a) bendi gereðince tespit edilecek miktarlarý, Gümrük Müsteþarlýðýna (Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüðü) bütçe ile tahsis edilen mevcut ödenekler ile bu Müsteþarlýk bütçesine kaydedilen özel ödeneklerden motorbot alýmýna yönelik miktarlarý ve Hudut ve Sahiller Saðlýk Genel Müdürlüðüne bütçe ile tahsis edilen mevcut ödenekler ile bu Genel Müdürlük bütçesine kaydedilen özel ödeneklerden motorbot alýmýna yönelik miktarlarý Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ödemeye Milli Savunma, Ýçiþleri ve Saðlýk Bakanlarý ile Gümrük Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan yetkilidir.

c) Savunma Sanayii Destekleme Fonundan Hazineye yatýrýlacak paralarý bir yandan bütçeye gelir, diðer yandan Milli Savunma Bakanlýðý bütçesinin ilgili tertiplerine ödenek kaydetmeye ve geçen yýllar ödenek bakiyelerini devretmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

Transferi mümkün olmayan konsolosluk gelirleri

MADDE 21. - Konvertibl olmayan konsolosluk gelirlerinden transferi mümkün olmayan ve 2003 yýlý sonu itibarýyla kullanýlmayan miktarlarý, Dýþiþleri Bakanlýðý bütçesinde açýlacak özel bir tertibe, bu Bakanlýðýn gerekli gördüðü mal ve hizmet alýmlarýnda kullanýlmak üzere, yýlý bütçesine ödenek ve gerektiðinde gelir kaydetmeye ve yýlý içinde kullanýlmayan miktarý ertesi yýla devren ödenek kaydetmeye, yapýlacak harcamalarýn usul ve esaslarýný Dýþiþleri Bakaný ile müþtereken tespit etmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

Yabancý ülkelere yapýlacak hizmet karþýlýklarý

MADDE 22. - Maliye Bakaný;

a) Milli Savunma Bakanlýðý, Jandarma Genel Komutanlýðý ve Sahil Güvenlik Komutanlýðýnca yabancý ülkelere ve uluslararasý kuruluþlara kiraya verilen veya bir hizmetin yerine getirilmesinde kullanýlan kara, deniz ve hava taþýtlarýndan alýnan kira veya ücret tutarlarýný,

b) Türk Silahlý Kuvvetlerinin öðrenim ve eðitim müesseselerinde okutulan ve eðitim gören yabancý uyruklu subay, astsubay veya erlere yapýlan masraflar karþýlýðýnda ilgili devletlerce ödenen miktarlarý,

c) NATO makamlarýnca yapýlan anlaþma gereðince yedek havaalanlarýnýn bakým ve onarýmlarý için verilecek paralarý,

Ayný amaçla kullanýlmak üzere bir yandan bütçeye gelir, diðer yandan yukarýda yazýlý kuruluþ bütçelerinde açýlacak özel tertiplere ödenek kaydetmeye ve bu suretle ödenek kaydedilen miktarlardan yýlý içinde harcanmayan kýsýmlarý ertesi yýla devretmeye,

Yetkilidir.

Baðýþ, hibe ve yardýmlar

MADDE 23. - a) Yurt içi ve yurt dýþý kaynaklardan hibe olarak yýl içinde elde edilecek imkanlarýn Türk Lirasý karþýlýklarýný Hazine Müsteþarlýðýnýn teklifi üzerine gereðine göre bütçeye gelir veya gelir-ödenek-gider kaydetmeye,

b) Dýþ kaynaklardan veya uluslararasý antlaþmalarla baðýþ ve kredi yolu ile gelecek her çeþit malzemenin navlun ve dýþalýmla ilgili vergi ve resimlerinin ödenmesi amacý ile bunlarýn karþýlýðýný, ilgili bütçelerinde mevcut veya yeniden açýlacak tertiplere ödenek kaydetmeye ve gereken iþlemleri yapmaya,

c) 2004 yýlý içinde Millî Savunma Bakanlýðý, Jandarma Genel Komutanlýðý ve Sahil Güvenlik Komutanlýðý ihtiyaçlarý için yabancý devletlerden askeri yardým yolu ile veya diðer yollardan fiilen saðlanacak malzeme ve eþya bedellerini, baðlý (B) iþaretli cetvelde açýlacak tertiplere gelir ve karþýlýklarýný da bu bütçelerde açýlacak özel tertiplere ödenek ve gider kaydetmeye,

Maliye Bakaný yetkilidir.

d) Türkiye-Avrupa Birliði Mali Ýþbirliði kapsamýnda saðlanacak mali imkanlarýn karþýlýðý olarak ilgili kurum bütçelerinde (05), (06) ve (07) ekonomik sýnýflandýrma kodunda yer alan ödeneklerin Ulusal Fon’a ödenmesine ilgili Bakanlar yetkilidir. Bu ödenekler baþka bir hizmet veya faaliyete tahsis edilemez. Ulusal Fona ödeme iþlemi Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Devlet Bakanýnýn talebi üzerine ve projelerin finansman planlamasýna uygun olarak en geç otuz gün içinde gerçekleþtirilir. Mali iþbirliði kapsamýndaki projelerin yürütülmesi esnasýnda kur farklarý ve benzeri türden doðabilecek ilave ödenek ihtiyacý Maliye Bakanlýðý bütçesinde yer alan 12.01.31.00-01.1.2.00-1-09.6 tertibinden aktarma yapýlmak suretiyle karþýlanabilir. Ulusal Fon’a ödenen bu tutarlar, 30.1.2003 tarihli ve 4802 sayýlý Kanun kapsamýnda onaylanan Mutabakat Zabýtlarýnda yer alan hükümler çerçevesinde kullanýlýr.

Fonlara iliþkin hükümler

MADDE 24. - a) Çeþitli mevzuatla kurulmuþ fonlarýn her türlü gelirleri T.C. Merkez Bankasý nezdinde Hazine Müsteþarlýðý adýna açýlan müþterek fon hesabýna yatýrýlýr. Bu hesaba yatýrýlan gelirlerden ilgili mevzuatýnda öngörülen fonlar arasý pay ve kesintiler T.C. Merkez Bankasý tarafýndan yapýlýr.

Destekleme ve Fiyat Ýstikrar Fonunun gelirleri, yapýlan kesintilerden sonra kalan tutarlar üzerinden genel bütçenin (B) iþaretli cetveline gelir yazýlýr. Bu fon, hizmetlerini bütçenin (A) iþaretli cetveline konulan ödeneklerle yerine getirir.

b) Maliye Bakaný ile Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn müþterek teklifi ve Baþbakanýn onayý ile fonlarýn gider hesaplarý üzerinden aktarma yapýlabilir. Aktarýlan tutar, kendisine aktarma yapýlan fonun gelir hesabý üzerinden müþterek fon hesabýna, buradan da tamamý gider hesabýna aktarýlýr.

Bütçe kapsamý dýþýndaki fonlardan kendi mevzuatlarýna göre yapýlan kesinti ile fonlar arasý aktarmalardan sonra kalan tutar, T.C. Merkez Bankasý tarafýndan ilgili fonun gider hesabýna aktarýlýr.

c) Tasfiye edilen fonlarýn her türlü gelirleri, tasfiye edilmelerine iliþkin mevzuatta özel bir düzenleme bulunmamasý halinde, bu konuda yeni bir düzenleme yapýlýncaya kadar yürürlükten kaldýrýlan hükümlere göre tahsil edilmeye devam olunur ve genel bütçeye gelir kaydedilir.

ÝKÝNCÝ KISIM

Hazine ve Kamu Kuruluþlarýna Ýliþkin Hükümler

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Devlet Borçlarý

Hazine garanti limiti, dýþ proje kredileri ve borçlanmaya iliþkin hükümler

MADDE 25. - a) 2004 yýlý içinde, 28.3.2002 tarihli ve 4749 sayýlý Kanuna göre saðlanacak;

1. Garantili imkan limiti 1 milyar ABD Dolarýný,

2. Hazine Müsteþarlýðýnca belirlenecek koþullar çerçevesinde ve elde edilecek kaynaklar Hazineye aktarýlacak þekilde kamu kurum ve kuruluþlarýnca ihraç edilecek sertifika, senet ve benzeri finansman enstrümanlarýna saðlanacak garanti tutarý 2 milyar ABD Dolarýný (bu tutarý bir katýna kadar artýrmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir),

aþamaz

b) Devlet dýþ borçlarý ile ilgili kredi anlaþmalarýnda öngörülen bütün ödeme ve iþlemler (dýþ proje kredileri çerçevesinde yapýlacak ödemeler dahil, kredilerin kullanýmlarý hariç) 2004 yýlýnda her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadýr.

c) Dýþ borçlanma imkanlarý ile satýn alýnacak malzeme ve hizmetlere ait taahhüt evraký veya sözleþme tasarýlarý, Maliye Bakanlýðýnca 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanunun 64 üncü maddesi uyarýnca vize edilmeden satýn alma iþlemi gerçekleþtirilemez.

d) 28.3.2002 tarihli ve 4749 sayýlý Kanunun 12 nci maddesinin 3 üncü fýkrasý ile tanýmlanan nakit iþlemleri, Merkez Bankasýnca çýkarýlacak likidite senetlerinin (veya bu mahiyette düzenlenecek kaðýtlarýn) faiz ve anapara ödemeleri ve bunlarla ilgili iþlemler 31.12.1960 tarihli ve 193 sayýlý Kanun ile 3.6.1949 tarihli ve 5422 sayýlý Kanun hükümleri saklý kalmak kaydýyla her türlü vergi, resim, harç ve fon kesintisinden müstesnadýr.

e) Bu Kanunun 1 inci maddesi ile belirlenen baþlangýç ödeneklerinin yüzde birine kadar ikrazen Özel Tertip Devlet Ýç Borçlanma Senedi ihraç edilebilir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Kamu Ýktisadi Teþebbüsleri

Kamu iktisadî teþebbüslerinin kârlarý

MADDE 26. - a) 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kuruluþlar ile Türkiye Þeker Fabrikalarý A.Þ.’nin, 2003 yýlý kârlarýndan Hazineye isabet eden tutarlarý;

1. 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen kýsýtlamalara tâbi olmaksýzýn, Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn teklifi üzerine bütçeye gelir kaydetmeye,

2. Kuruluþlarýn ödenmemiþ sermayelerine veya tahakkuk etmiþ görev zararlarý alacaklarýna mahsup edilmek üzere Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn teklifi üzerine bütçeye gelir, ödenek ve gider kaydetmeye,

b) (a) bendi kapsamýna giren kuruluþlarýn 2002 ve daha önceki yýllara ait kâr paylarýndan Hazineye isabet eden tutarlarý Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn talebi üzerine bütçenin gelir ve giderleri ile iliþkilendirmeksizin kuruluþlarýn görev zararý alacaklarý veya ödenmemiþ sermayelerine mahsup etmeye iliþkin iþlemleri yapmaya,

Maliye Bakaný yetkilidir.

Kamu ortaklýklarý ve iþtiraklerinde sermaye deðiþiklikleri

MADDE 27. - a) Kamu ortaklýklarý ve iþtiraklerinin yeniden düzenlenmesine iliþkin tedbirleri uygulamak, sermaye artýrýmlarýna katýlmak, kamu iktisadî teþebbüslerinin yatýrým ve finansman programlarýnýn gereklerini yerine getirmek ve 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini uygulamak amacýyla;

1. Hazinece her türlü sermaye artýrýmlarýna katýlýnmasý ve sermaye paylarýnýn satýn alýnmasýna,

2. Hazinenin ve kamu iktisadî teþebbüslerinin sermaye paylarýný diðer kamu iktisadî teþebbüslerine, Özelleþtirme Ýdaresine veya katma bütçeli idarelere devretmeye veya onlar tarafýndan devir alýnmasýný saðlamaya,

3. Kamu iktisadî teþebbüsleri ve baðlý ortaklýklarýnýn Hazineye veya çeþitli fonlara olan borçlarýný yýllýk yatýrým ve finansman programlarýna uygun olarak Hazineden olan alacaklarýna veya ödenmemiþ sermayelerine mahsup etmeye veya teþebbüslerin borçlarýnýn ödenme zamaný ve þartlarýný belirlemeye,

4. Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan; bu iþlemlerin gerektirdiði tutarlarý, anýlan Müsteþarlýðýn teklifi üzerine, bütçede açýlacak özel tertiplere gelir ve ödenek kaydetmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

b) 1. Kamu iktisadî teþebbüsleri ve baðlý ortaklýklarýnýn 2003 yýlý sonu itibarýyla; Hazineye (28.3.2002 tarihli ve 4749 sayýlý Kanun kapsamýndaki Hazine alacaklarý hariç) ve fonlara olan borçlarý ile geçmiþ yýllar bütçe kanunlarýnýn "Kurumlarýn Hasýlatýndan Pay" baþlýklý maddeleri uyarýnca doðan ve Maliye Bakanlýðý Merkez Saymanlýðýna ödenmesi gereken vadesi geçmiþ borçlarýný, Hazineden ve fonlardan olan alacaklarýna veya ödenmemiþ sermayelerine mahsup etmeye,

2. Türkiye Ýhracat Kredi Bankasý A.Þ.'nin 2003 yýlýna ait kâr paylarýndan Hazineye isabet eden tutarý, Hazineden olan politik risk alacaklarýna mahsup etmeye,

Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan; bu iþlemleri anýlan Müsteþarlýðýn teklifi üzerine gelir ve gider hesaplarý ile iliþkilendirilmeksizin mahiyetlerine göre ilgili Devlet hesaplarýna kaydettirmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

c) 20.6.2001 tarihli ve 4684 sayýlý Kanunun 2 nci maddesi uyarýnca Türkiye Emlak Bankasý A.Þ.'nin, T.C.Ziraat Bankasý A.Þ. ve Türkiye Halk Bankasý A.Þ.'ne devredilmesine iliþkin olarak Bankalar Yeminli Murakýplarýnca yapýlacak nihai inceleme sonuçlarýna göre, Hazine aleyhine bir farkýn doðmasý halinde, söz konusu fark Hazine Müsteþarlýðý tarafýndan nakden ödenir. Hazine lehine bir farkýn tespit edilmesi halinde ise, daha önce ihraç edilmiþ senetler geri alýnabilir. Söz konusu senetlere iliþkin herhangi bir nakden ödeme yapýlmýþ olmasý halinde, bu tutar Hazinece senede iliþkin ödemenin yapýldýðý tarihe en yakýn tarihte gerçekleþtirilen iskontolu Hazine ihalesinde oluþan yýllýk bileþik faiz esas alýnarak hesaplanacak faiz tutarýyla birlikte T.C. Ziraat Bankasý A.Þ. ve/veya Türkiye Halk Bankasý A.Þ.'nden nakden tahsil edilir.

d) 20.6.2001 tarihli ve 4684 sayýlý Kanunun geçici 3 üncü maddesi gereðince tahsil edilmeye devam olunan ve bütçeye gelir olarak kaydedilen mülga Kaynak Kullanýmýný Destekleme Fonuna iliþkin 88/12944 sayýlý Kararýn deðiþik 3 üncü maddesinin (d) fýkrasýnda belirtilen gelirlerin tamamýný ya da bir kýsmýný, politik risk alacaklarýna mahsuben Türkiye Ýhracat Kredi Bankasý A.Þ.'ye ödenmek üzere, Hazine Müsteþarlýðý bütçesine ödenek kaydetmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

e) 1.6.2000 tarihli ve 4572 sayýlý Kanunun geçici 1 inci maddesinin (E) fýkrasý uyarýnca;

1. Tarým Satýþ Kooperatif ve Birliklerinin 1.5.2000 tarihi itibarýyla Destekleme ve Fiyat Ýstikrar Fonuna olan borçlarýndan, Tarým Satýþ Kooperatif ve Birliklerinin yeniden yapýlandýrma sürecinde, Yeniden Yapýlandýrma Kurulunun önerileri doðrultusunda tasfiyesi uygun görülenler ile bu borçlarýn tasfiyesine kadar geçecek süre içinde doðacak faizin terkin edilmesine, Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn teklifi üzerine Maliye Bakaný yetkilidir.

2. T.C. Ziraat Bankasý A.Þ. tarafýndan 99/13288 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý uyarýnca Tarým Satýþ Kooperatif ve Birliklerine Destekleme ve Fiyat Ýstikrar Fonu koþullarýnda kullandýrýlan ve 2001/2312 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý uyarýnca Hazine kaynaðýna dönüþen kredilerden birliklerin yeniden yapýlandýrýlma sürecinde tasfiyesi uygun görülenlerin "tasfiye tarihi itibarýyla kaydi bakiyesinin" terkin edilmesine Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn teklifi üzerine Maliye Bakaný yetkilidir.

f) 2.1.1961 tarihli ve 196 sayýlý, 3.1.2002 tarihli ve 4733 sayýlý kanunlara istinaden çýkarýlan Bakanlar Kurulu kararlarý uyarýnca 31.12.2002 tarihi itibarýyla Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol Ýþletmeleri (TEKEL) Genel Müdürlüðünün destekleme iþleriyle ilgili olarak doðmuþ tüm alacaklarýna (öncelikle TEKEL Genel Müdürlüðünün tahmini yýl sonu görev zararý alacak miktarý üzerinden avans mahiyetinde tespit edilecek miktara) karþýlýk ayný tutarda olmak üzere, 31.12.2002 tarihi itibarýyla vadesi geldiði halde ödenmemiþ ve Maliye Bakanlýðýna baðlý vergi dairelerince takip ve tahsil edilen her türlü vergi, fon ve pay borçlarý (özel tüketim vergisi hariç) ile bu borçlara iliþkin gecikme zammý ve faizlerine mahsup edilmek suretiyle terkin edilebilir. Bu fýkra uyarýnca mahsup konusu olacak vergi, fon ve paylara iliþkin gecikme zammý ve faizleri 31.12.2002 tarihi itibarýyla dondurulur.

TEKEL Genel Müdürlüðünün yukarýdaki mahsup iþleminden bakiye Devlete ait olan ve 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanun kapsamýna giren borçlarýna karþýlýk olarak, mülkiyeti TEKEL Genel Müdürlüðüne ait ve üzerinde herhangi bir takyidat bulunmayan taþýnmazlardan, Maliye Bakanlýðýnca tespit edilecek kamu kuruluþlarýnca ihtiyaç duyulanlar 4.1.2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kanunun 6 ncý maddesine göre oluþturulacak komisyon tarafýndan takdir edilecek rayiç deðeri üzerinden, borçlu kurumun da uygun görüþü alýnarak, bütçenin gelir ve gider hesaplarý ile iliþkilendirilmeksizin Maliye Bakanlýðýnca satýn alýnabilir. Satýn alýnan taþýnmazlarýn tapu iþlemlerine esas olan ve yukarýda belirtilen þekilde tespit edilen deðeri miktarýndaki Devlete ait olan 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanun kapsamýna giren borçlarý terkin edilir.

TEKEL Genel Müdürlüðünün birinci fýkrada bahsedilen görev zararýnýn, Yüksek Denetleme Kurulu tarafýndan tespit edilen kesin miktarý ile birinci fýkra uyarýnca mahsup edilen miktarý arasýnda doðan farklar ve taþýnmazlarýn devri suretiyle yapýlan terkin iþlemlerinden sonra kuruluþun bakiye borcunun kalmasý halinde (özel tüketim vergisi hariç), bu tutar da terkin edilebilir.

TEKEL Genel Müdürlüðünün görev zararýnýn Yüksek Denetleme Kurulu tarafýndan tespitini müteakiben Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn teklifi üzerine bu bendin gerektirdiði bütün terkin ve diðer iþlemleri yapmaya Maliye Bakaný yetkilidir.

g) Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüðünün (TMO) olaðanüstü hal stoklarýndan serbest stoklarýna aktaracaðý ürünlerin satýþýndan elde edilecek ve Hazine’ye ödenmesi gereken ürün bedellerinin, TMO Genel Müdürlüðünün Hazineden olan görev zararý ve/veya sermaye alacaklarýna mahsup etmeye, Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan; bu iþlemleri anýlan Müsteþarlýðýn teklifi üzerine gelir ve gider hesaplarý ile iliþkilendirmeksizin mahiyetlerine göre ilgili Devlet hesaplarýna kaydettirmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

Türk Telekomünikasyon A.Þ.’nin kar ve sermaye deðiþiklikleri

MADDE 28- a) Türk Telekomünikasyon A.Þ.’nin 2003 yýlýna iliþkin karlarýndan Hazineye isabet eden tutarlarý;

1- Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn teklifi üzerine bütçeye gelir kaydetmeye,

2- Türk Telekomünikasyon A.Þ.’nin ödenmemiþ sermayesine veya 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olduðu dönemde Bakanlar Kurulu Kararý ile verilen ve halen devam eden görevler nedeniyle doðan ve doðacak olan görev zararý alacaklarýna mahsup edilmek üzere Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn teklifi üzerine bütçeye gelir, ödenek ve gider kaydetmeye,

b) Türk Telekomünikasyon A.Þ.’nin ilgili mali yýldan önceki yýllara ait kar paylarýndan Hazineye isabet eden tutarlarý Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakanýn talebi üzerine bütçesinin gelir ve giderleri ile iliþkilendirmeksizin Türk Telekomünikasyon A.Þ.’nin 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olduðu dönemde Bakanlar Kurulu Kararý ile verilen ve halen devam eden görevler nedeniyle doðan ve doðacak olan görev zararý alacaklarýna veya ödenmemiþ sermayesine mahsup etmeye iliþkin iþlemleri yapmaya,

c) Türk Telekomünikasyon A.Þ.'nin 2003 yýlý sonu itibarýyla; Hazineye (28.3.2002 tarihli ve 4749 sayýlý Kanun kapsamýndaki Hazine alacaklarý hariç) ve fonlara olan borçlarý ile geçmiþ yýllar bütçe kanunlarýnýn "Kurumlarýn Hasýlatýndan Pay" baþlýklý maddeleri uyarýnca doðan ve Maliye Bakanlýðý Merkez Saymanlýðýna ödenmesi gereken vadesi geçmiþ borçlarýný, Hazineden ve fonlardan olan alacaklarýna veya ödenmemiþ sermayelerine mahsup etmeye, Hazine Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan; bu iþlemleri anýlan Müsteþarlýðýn teklifi üzerine gelir ve gider hesaplarý ile iliþkilendirilmeksizin mahiyetlerine göre ilgili Devlet hesaplarýna kaydettirmeye,

Maliye Bakaný yetkilidir.

Görev zararlarý

MADDE 29- Kamu Ýktisadi Teþebbüslerinin, 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesi uyarýnca Hazineden olan kesinleþmiþ görev zararý alacaklarý ile yýl içerisinde doðacak görev zararý alacaklarý ile 12.12.2001 tarihli ve 2001/3372 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile önceki yýllar Kararlarý kapsamýnda üretilen þekerin; Türkiye Þeker Fabrikalarý A.Þ.’nin özelleþtirme programýna alýndýðý tarih itibarýyla sözleþmesi ve baðlantýsý yapýlmýþ olan; dahilde iþleme rejimi kapsamýndaki satýþlarý ile ihracatýndan doðan ve/veya doðacak görev zararlarý ve 30.05.2002 tarihli ve 2002/4199 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýnca Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüðü tarafýndan 2001-2002 ve daha önceki kampanya dönemlerinde temin edilen ürünlerle ilgili doðmuþ ve doðacak olan görev zararlarý ile 2002-2003 ve 2004 kampanya dönemine iliþkin görev zararlarý avans olarak Hazine Müsteþarlýðý bütçesinde bu amaçla öngörülen ödeneklerden karþýlanýr.

Körfez krizi nedeniyle alacaklarýný tahsil edemeyen firmalara verilen kredilerin tasfiyesi
MADDE 30.- Körfez krizi nedeniyle Irak’dan olan alacaklarýný tahsil edemeyen müteahhit, ihracatçý ve nakliyeci firmalara mülga Geliþtirme ve Destekleme Fonundan kaynak aktarmak suretiyle Türkiye Ýhracat Kredi Bankasý A.Þ. (Türk Eximbank) aracýlýðýyla kullandýrýlan nakdi veya gayri nakdi kredilerin anaparalarýnýn tahsili ile oluþan faizlerinin tasfiyesine iliþkin esaslar Yüksek Planlama kurulunun teklifi ile Bakanlar Kurulunca belirlenir.

ÜÇÜNCÜ KISIM
Kamu Personeline Ýliþkin Hükümler

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Özlük Haklarý

Katsayýlar, yurt dýþý aylýklar, ücret ve sözleþme ücreti
MADDE 31. - a) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunun 154 üncü maddesi uyarýnca, 1.1.2004 - 30.6.2004 döneminde aylýk gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarýnýn aylýk tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylýk katsayýsý (36.420), memuriyet taban aylýðý göstergesine uygulanacak taban aylýðý katsayýsý (429.250), yan ödeme katsayýsý (11.550) olarak, 1.7.2004 – 31.12.2004 döneminde ise aylýk katsayýsý (38.610), memuriyet taban aylýðý göstergesine uygulanacak taban aylýðý katsayýsý (455.050), yan ödeme katsayýsý (12.240) olarak uygulanýr.

399 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (c) bendi uyarýnca çalýþtýrýlan sözleþmeli personelin ücret tavaný 1.1.2004 – 30.6.2004 döneminde (1.779.740.000) lira olarak, 1.7.2004 – 31.12.2004 döneminde ise (1.886.525.000) olarak uygulanýr.

b) Aylýklarýný 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu, 926 sayýlý Türk Silahlý Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayýlý Hakimler ve Savcýlar Kanunu, 2914 sayýlý Yükseköðretim Personel Kanunu ve 3466 sayýlý Uzman Jandarma Kanununa göre almakta olan personel ile kamu kurum ve kuruluþlarýnda çeþitli statülerde sözleþmeli personel olarak istihdam edilenlere (kapsam dýþý personel dahil olmak üzere iþçiler, geçici personel, ayýn veya haftanýn bazý günleri ya da günün belirli saatleri gibi kýsmi zamanlý çalýþan sözleþmeli personel ile aylýk veya ücretleri 631 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesi kapsamýnda belirlenenler hariç), Bakanlar Kurulunca belirlenecek tarihlerde ve tutarlarda iki bölüm halinde toplam 160 milyon lira ödeme yapýlýr.

Ancak, ödemelerin yapýlacaðý tarihlerde; aylýksýz izinli olanlara, kurumlarýn yurt dýþý kadro veya pozisyonlarýnda çalýþanlara, hangi þekilde olursa olsun üç ay veya daha fazla süreyle gönderilmeleri nedeniyle yurt dýþýnda bulunanlara ve kadro veya pozisyonlarý ile iliþikleri kesilmiþ olanlara, belirlenen tarih için öngörülen tutar ödenmez.

Bu ödemeler; aylýk, ücret ve diðer mali haklarýn hesabýnda dikkate alýnmaz ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti ile mahsup iþlemlerine tabi tutulmaz. Anýlan tutarlar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayýlý Kanunun 22 nci maddesi uyarýnca ödenen fark tazminatýnýn hesabýnda dikkate alýnmaksýzýn ayrýca ödenir.

Bu bendin uygulanmasýnda ortaya çýkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlýðý yetkilidir.

c) Kurumlarýn yurt dýþý kuruluþlarýna dahil kadrolarýnda görev yapan Devlet memurlarýnýn yurt dýþý aylýklarý, yeni kurlar ve yeni emsaller tespit edilinceye kadar, 19.4.1999 tarihli ve 99/12791 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile ek ve deðiþikliklerinde yer alan hükümlere göre ödenir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Ýstihdam Esaslarý

Kadrolarýn kullanýmý

MADDE 32. – a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boþ memur kadrolarýna yapacaklarý açýktan atama sayýlarý ile konsolide bütçe dýþýndaki diðer kamu kurum ve kuruluþlarýndan yapacaklarý memur nakilleri toplamý (40.000) adedi geçemez. Ancak, hâkimlik ve savcýlýk meslekleri ile bu meslekten sayýlan görevlere ve yükseköðretim kurumlarý öðretim üyeliklerine yapýlacak atamalar, 27.07.1967 tarihli ve 926 sayýlý Kanun kapsamýnda veya diðer ilgili mevzuata göre yapýlacak askeri personel atamalarý ile 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayýlý Kanunun 22 nci maddesi uyarýnca yapýlacak personel nakilleri bu sayýya dahil edilmez. Söz konusu toplam sayýnýn kurum ve kuruluþlar itibarýyla daðýlýmý, gerekli görülmesi halinde bu toplam sayýnýn belirli bir oranda tutulmasý ve kullanýmý ile diðer hususlar Maliye Bakanýnýn önerisi üzerine Baþbakan tarafýndan belirlenir.

Döner sermayelerin, fonlarýn, kefalet sandýklarýnýn, sosyal güvenlik kurumlarýnýn ve bütçeden yardým alan kuruluþlarýn serbest memur kadrolarýna yapacaklarý açýktan atama sayýlarý ile bu maddenin üçüncü fýkrasý kapsamý dýþýndaki kamu kurum ve kuruluþlarýndan yapacaklarý

memur nakil sayýlarý toplamý, ilgili kurumlarda 2003 yýlýnda emeklilik, ölüm ve istifa sonucu ayrýlan personel sayýsýnýn % 80’ini aþamaz. Norm kadro çalýþmasý sonuçlandýrýlarak uygulamaya geçirilen kurumlar ile kanun, uluslararasý anlaþma veya 2004 yýlý programý ile kurulmasý veya geniþletilmesi öngörülen birimler ve temini zorunlu hizmetlerin gerektirdiði personel ihtiyacýný bu sýnýrlamaya tabi tutulmaksýzýn deðerlendirmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

Genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, döner sermayelere, fonlara, kefalet sandýklarýna, sosyal güvenlik kurumlarýna, bütçeden yardým alan kuruluþlara tahsis edilmiþ bulunan sürekli iþçi kadrolarýndan boþ olanlarýn açýktan atama amacýyla kullanýlmasý ve bu kurumlarýn boþ memur kadrolarýna 14.07.1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 86 ncý maddesinin üçüncü fýkrasýna göre açýktan vekil atanmasý Maliye Bakanlýðýnýn iznine tabidir. Açýktan atama izni, personel ödeneðinin yeterli olmasý þartýyla verilebilir.

Kamu kurum ve kuruluþlarý yapacaklarý açýktan veya naklen atamalarda ilgili mevzuat hükümlerine uymanýn yanýnda, mevcut personelinin rasyonel daðýlýmý yoluyla daha verimli þekilde kullanýmýný saðlamak ve azami tasarruf anlayýþý ile hareket etmek zorundadýrlar.

Kurumlar, yýl içinde gerçekleþtirdikleri açýktan ve naklen atamalara iliþkin bilgileri, emeklilik, istifa ve ölüm gibi sebeplerle serbest kadrolarýnda meydana gelen deðiþiklikleri ve kadrolarýnýn dolu ve boþ durumunu gösterir cetvelleri Mart, Haziran, Eylül ve Aralýk aylarýnýn son günü itibarýyla doldurarak ilgili aylarý izleyen ayýn 20'sine kadar Maliye Bakanlýðý ile Devlet Personel Baþkanlýðýna gönderirler.

b) (a) bendinin üçüncü fýkrasýnda sayýlan kurumlarýn boþ sürekli iþçi kadrolarýndan Maliye Bakanlýðý ve Devlet Personel Baþkanlýðýnca uygun görülenler Baþbakanýn izniyle iptal edilir.

c) Ýl özel idareleri ve belediyeler ile bunlarýn kurduklarý birlik ve müesseselere tahsis edilmiþ bulunan serbest memur kadrolarý ile sürekli iþçi kadrolarýndan 31.12.2003 tarihi itibarýyla boþ olanlar ile bu tarihten sonra boþalacak olanlarýn açýktan atama amacýyla kullanýlmasý Ýçiþleri Bakanlýðýnýn iznine tabidir.

d) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin döner sermaye saymanlýklarýna ait sayman ve saymanlýklarda görevli her unvandaki memur kadrolarýndan Maliye Bakanýnca uygun görülenler, döner sermaye kadrolarýndan tenkis edilerek Maliye Bakanlýðýnýn kadro cetveline eklenir.

Tenkis edilen kadrolarda istihdam edilen personel, baþka bir iþleme gerek kalmaksýzýn Maliye Bakanlýðýnýn kadro cetveline eklenen bu kadrolara atanmýþ sayýlýrlar.

e) (a) bendinin üçüncü fýkrasý kapsamýnda yer alan kamu kurum ve kuruluþlarýnýn, personel ödeneði ile kadrolarýnýn önceden temini amacýyla, mevcut teþkilat kanunlarý uyarýnca kuracaklarý yeni birimler için Maliye Bakanlýðý, Devlet Planlama Teþkilatý Müsteþarlýðý ve Devlet Personel Baþkanlýðýnýn görüþlerinin alýnmasý zorunludur.

f) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaþlýlýk aylýðý alanlar, müþterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararýyla yapýlacak atamalar ile yükseköðretim kurumlarýnýn öðretim üyeliklerine yapýlacak atamalar hariç olmak üzere, (a) bendinin üçüncü fýkrasýnda belirtilen kurum ve kuruluþlarýn kadrolarýna açýktan atanamazlar.

g) 190 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname uyarýnca deðiþiklik yapýlan kadrolar, ilgili mercilerin onay tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kullanýlacaktýr.

h) Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir þekilde yürütülebilmesi amacýyla, konsolide bütçeye dahil daire ve idarelerin teþkilât yapýlarý ve hizmet amacýna uygun olarak personel daðýlýmýnýn saðlanmasýna yönelik önlemler almaya, ihtiyaç fazlasý olan personelin, ilgili kuruluþlarýn da görüþü alýnarak, (a) bendinde belirtilen kamu kurum ve kuruluþlarýna nakledilmesine iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Devlet Personel Baþkanlýðýnýn baðlý olduðu Bakan ile Maliye Bakaný yetkilidir.

ý) Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, kefalet sandýklarý, sosyal güvenlik kurumlarý, bütçeden yardým alan kuruluþlar, mahalli idareler ile bunlarýn birlik ve müesseseleri, özelleþtirme kapsamýndakiler dahil kamu iktisadi teþebbüsleri ve Türk Telekomünikasyon Anonim Þirketinde 22.7.1981 tarihli ve 2495 sayýlý Kanun uyarýnca 2004 yýlýnda ihtiyaç duyulan personel; her kurum ve kuruluþ tarafýndan öncelikle kendi bünyesinde çalýþmakta olan ve gerekli nitelikleri taþýyan istekli personelin atanmasý suretiyle, kurum içinden yeterli sayýda istekli personel olmamasý halinde ise anýlan kurum ve kuruluþlarda çalýþmakta olan ve gerekli þartlarý taþýyan istekli personelin naklen atanmasý suretiyle karþýlanýr. Anýlan Kanunun uygulanmasýnda görevli kurum ve kuruluþlar, þartlarý haiz istekli personelin eðitimi konusunda gerekli tedbirleri alýrlar.

Özelleþtirme kapsam ve programýndakiler dahil kamu iktisadi teþebbüsleri ve Türk Telekomünikasyon A.Þ.’de 2495 sayýlý Kanun uyarýnca 2004 yýlýnda istihdam edilecek özel güvenlik personel sayýsý, toplam personelin (mevcut özel güvenlik personeli ile geçici iþçi sayýsý hariç) % 5’ini geçemez.


Sözleþmeli personel
MADDE 33. - Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, belediyeler, il özel idareleri, fonlar, sosyal güvenlik kurumlarý, bütçeden yardým alan kuruluþlar ile 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname kapsamý dýþýnda kalan kuruluþlarda sözleþme ile çalýþtýrýlacak personel hakkýnda 6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile ek ve deðiþikliklerinin uygulanmasýna devam olunur.

Birinci fýkrada sayýlan kurum ve kuruluþlar, 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanun dýþýnda diðer kanun hükümlerine göre çalýþtýrdýklarý sözleþmeli personelin unvan, sayý ve ücretlerini gösterir cetvelleri ve tip sözleþme örneklerini, 2004 yýlý Mart ayý sonuna kadar Maliye Bakanlýðýna vize edilmek üzere göndermek zorundadýrlar. Özel kanunlar uyarýnca kadro karþýlýk gösterilmek suretiyle çalýþtýrýlan sözleþmeli personelin unvan, sayý ve ücretleri vizeye tabi deðildir. Ancak kuruluþlar bunlara ait tip sözleþme örneklerini 2004 yýlý Mart ayý sonuna kadar Maliye Bakanlýðýna vize edilmek üzere göndermek ve bu þekilde çalýþtýrdýklarý sözleþmeli personelin isim, unvan, kadro derecesi ve sözleþme ücretlerini gösterir cetvelleri de Þubat, Aðustos ve Aralýk aylarý itibarýyla düzenleyerek ilgili aylarý izleyen ayýn 20’sine kadar Maliye Bakanlýðýna bilgi için göndermek zorundadýrlar.

Bütçe yýlý içinde ilgili mevzuat hükümlerine dayanarak istihdam edilecek yeni sözleþmeli personel (kadro karþýlýðý çalýþtýrýlan sözleþmeli personel hariç) için kuruluþlarca ayrýca düzenlenecek sayý, unvan, nitelik ve ücretleri gösterir ek cetvellerin ve farklý hükümler içermesi halinde tip sözleþme örneklerinin Maliye Bakanlýðýna vize ettirilmesi gereklidir. Ýlgili mevzuat hükümlerine dayanarak istihdam edilecek yeni sözleþmeli personelin belirlenmesine yönelik herhangi bir iþlem yapýlmadan önce Maliye Bakanlýðýndan izin alýnmasý þarttýr.

Yukarýdaki fýkralara göre vize iþlemleri tamamlanmadan sözleþme yapýlamaz ve herhangi bir ödemede bulunulamaz.

14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fýkrasý ile ek geçici 16 ncý maddesi ve özel kanunlarý uyarýnca 2003 yýlýnda sözleþmeli olarak çalýþtýrýlanlardan 2004 yýlýnda görevlerine devam etmeleri ilgili bakanlýk veya kuruluþlarca uygun görülenlerin Ocak, Þubat ve Mart aylarýna ait sözleþme ücretleri, sözleþme ile çalýþtýrýlmalarý konusundaki kanuni iþlemleri tamamlanýncaya kadar, 2003 yýlýnda vize edilmiþ sözleþmelerine göre, anýlan aylarda mevzuat uyarýnca sözleþme ücretlerinde artýþ yapýlmasý halinde bu artýþlar da dikkate alýnarak Maliye Bakanlýðý vizesi aranmaksýzýn ödenir.

Ýlgili mevzuatý uyarýnca kadro karþýlýksýz veya 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesi (B) fýkrasý (190 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (b) bendinde sayýlan kurum ve kuruluþlarda teknik, saðlýk ve avukatlýk hizmetlerine iliþkin pozisyonlar hariç) ile ek geçici 16 ncý maddesi çerçevesinde 2003 yýlýnda vize edilmiþ olan sözleþmeli personel pozisyon sayýlarý (01.11.1983 tarihli ve 2937 sayýlý Kanunun 10 uncu maddesi uyarýnca vize edilecek pozisyonlar hariç) hiçbir þekilde aþýlamaz.

Ýþçilik ödenekleri ve geçici iþ pozisyonlarý

MADDE 34. - a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idareler, sürekli iþçileri ile otuz iþ gününden fazla süreyle çalýþtýracaklarý geçici iþçileri, bütçelerinin (01-3) ile (02-3) ekonomik kodunda yer alan ödenekleri aþmayacak sayýda ve süreyle istihdam edebilirler.

Toplu iþ sözleþmelerinden doðacak yükümlülükler, ihbar ve kýdem tazminatý ödemeleri, asgari ücret ve sigorta prim artýþý nedeniyle meydana gelecek ödenek eksiklikleri Maliye Bakanlýðý bütçesinin “Personel Yedek Ödeneði” ile “Yedek Ödenek” tertiplerinde yer alan ödeneklerden aktarma yapýlmak suretiyle karþýlanabilir. Birinci fýkrada belirtilen ekonomik kodlara bu durumlar dýþýnda (sözkonusu ekonomik kodlar arasýndaki aktarmalar ile bu kodlar için birimler arasý aktarmalar hariç) hiç bir þekilde ödenek aktarmasý yapýlamayacaðý gibi bütçenin baþka tertiplerinden iþçi ücreti ve fazla çalýþma ücreti de ödenemez.

Sözkonusu kurum ve kuruluþlarýn birim amirleri fazla çalýþma için öngörülen ödeneðe göre iþ programlarýný yapmak, bu ödeneði aþacak þekilde fazla çalýþma yaptýrmamak ve ertesi yýla fazla çalýþmadan dolayý borç býraktýrmamakla yükümlüdürler. Deprem, yangýn, su baskýný, yer kaymasý, kaya düþmesi, çýð ve benzeri afetler nedeniyle yürürlüðe konulacak Bakanlar Kurulu kararlarý uyarýnca yaptýrýlacak fazla çalýþmalar hariç fazla çalýþma ücret ödemeleri için hiçbir þekilde ödenek aktarmasý yapýlamaz.

Kurumlar, bütçelerinin geçici iþçiler için öngörülen ödenekleri ile sýnýrlý olmak üzere yýl içinde aylar itibarýyla çalýþtýracaklarý geçici iþçilerin sayýlarýný, bunlarýn çalýþtýrýlacaklarý birimlere göre daðýlýmýný (merkez teþkilâtýnda birimler, taþra teþkilâtýnda ise bölge ve il müdürlüðü olarak) gösteren cetvelleri, yapýlan hesaplamalarla birlikte Ocak ayý sonuna kadar Maliye Bakanlýðýna vize ettirmek zorundadýr. Yýl içinde yer ve birim deðiþiklikleri ile aylýk daðýlýmda meydana gelecek deðiþiklikler de ayný usule göre vizeye tabidir. Bu vize iþlemi yapýlmaksýzýn geçici iþçi istihdam edilemez ve ödeme yapýlamaz.

Yukarýdaki hükümlere aykýrý uygulamalardan ita amirleri ve tahakkuk memurlarý ile ödenek üstü harcama yapan saymanlar sorumludur.

b) Döner sermayeler, fonlar ve bütçeden yardým alan kuruluþlar ile 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname kapsamý dýþýnda kalan kuruluþlarýn 1.1.2004 tarihinden itibaren otuz iþ gününden fazla süre ile çalýþtýracaklarý geçici iþçilere ait geçici iþ pozisyonlarý, aylar ve birimler itibarýyla ilgili bakanlýðýn onayý alýnmak suretiyle 31.1.2004 tarihine kadar Maliye Bakanlýðýna vize ettirilir. Kuruluþlarýn geçici iþ pozisyonlarýnda yýl içinde meydana gelecek yer ve birim deðiþiklikleri ile aylýk daðýlým deðiþiklikleri de ayný usule göre vizeye tabidir.

c) (a) ve (b) bentleri kapsamýndaki kurum, kuruluþ ve fonlarýn kanunla, uluslararasý anlaþmalarla veya yýlý programý ile kurulmasý veya geniþletilmesi öngörülen birimleri için yapýlacak yeni vizeler dýþýnda, 2003 yýlýnda vize edilmiþ toplam adam/ay miktarlarýný aþacak þekilde vize yapýlamaz. Ancak, 24/3/1950 tarihli ve 5659 sayýlý Kanunun gerektirdiði hizmetlerden doðan geçici iþçi ihtiyacýný karþýlamak amacýyla bu sýnýrlamaya tabi tutulmaksýzýn talepleri deðerlendirmeye Maliye Bakaný yetkilidir. Vize edilmiþ bulunan geçici iþ pozisyonlarý Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü ile baþka unvanlý geçici iþ pozisyonlarý ile deðiþtirilebilir veya iptal edilebilir. Maliye Bakanlýðýnca vize edilen cetvellerin bir örneði, ilgisine göre Sayýþtay Baþkanlýðýna veya Baþbakanlýk Yüksek Denetleme Kuruluna gönderilir. Bu vize iþlemi yapýlmaksýzýn ödeme yapýlamaz.

d) Kamu iktisadî teþebbüsleri ve baðlý ortaklýklarýnýn 1.1.2004 tarihinden itibaren otuz iþ gününden fazla süre ile çalýþtýracaklarý geçici iþçilere ait geçici iþ pozisyonlarý, ilgili bakanlýðýn ve Hazine Müsteþarlýðýnýn (özelleþtirme programýna alýnanlar için Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðýnýn) onayý alýnmak suretiyle 31.01.2004 tarihine kadar Devlet Personel Baþkanlýðýna vize ettirilir. Vize edilen geçici iþ pozisyonlarý Devlet Personel Baþkanlýðýnca baþka unvanlý geçici iþ pozisyonlarý ile deðiþtirilebilir veya iptal edilebilir. Vize ettirilen cetvellerin bir örneði Baþbakanlýk Yüksek Denetleme Kuruluna gönderilir. Bu vize iþlemi yapýlmaksýzýn ödeme yapýlamaz.

e) Ýl özel idareleri ve belediyeler ile bunlarýn kurduklarý birlik ve müesseselerde çalýþtýrýlacak geçici iþçilere ait geçici iþ pozisyonlarý her yýl Ýçiþleri Bakanlýðýna vize ettirilir. Vize edilmiþ bulunan geçici iþ pozisyonlarý Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan baþka unvanlý geçici iþ pozisyonlarý ile deðiþtirilebilir veya iptal edilebilir. Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan vize edilen geçici iþ pozisyonlarýna ait vize cetvellerinin bir örneði Devlet Personel Baþkanlýðýna gönderilir. Bu vize iþlemi yapýlmadan geçici iþçi çalýþtýrýlamaz ve herhangi bir ödeme yapýlamaz.

f) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin Kamu Ýþverenleri Sendikalarýna ödemeleri gereken 2004 yýlýna ait üyelik aidatlarý, Maliye Bakanlýðý bütçesinde yer alan tertipten ödenir. Yapýlacak ödemeler, tertibinde yer alan ödenek tutarýyla sýnýrlý olup, bu tertibe bütçenin diðer tertiplerinden hiç bir þekilde aktarma yapýlamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Diðer Hükümler

Geçici görevlendirme
MADDE 35. – 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunun ek 8 ve ek 9 uncu, 13.11.1996 tarihli ve 4208 sayýlý Kanunun 3 üncü, 4.11.1981 tarihli ve 2547 sayýlý Kanunun 38, 40 ve 41 inci maddelerine ve 13.10.1983 tarihli ve 2919 sayýlý Kanuna göre görevlendirilenler, 29.7.2003 tarihli ve 4958 sayýlý Kanunun 17 nci maddesi uyarýnca Sosyal Sigortalar Kurumunda uzman tabip, tabip, eczacý, anestezi ve röntgen teknisyeni olarak görevlendirilenler ile güvenlik görevlileri hariç, ilgili mevzuatý uyarýnca diðer kurumlarda vekaleten veya geçici olarak görevlendirilen ve kadro aylýklarýný kendi kurum veya kuruluþlarýndan alan memurlar veya kamu görevlileri, geçici olarak görev yaptýklarý kurum personelinin yararlandýðý ve ilgili mevzuatýnda söz konusu personele de ödenebileceði belirtilen her türlü tazminat, fazla mesai ve diðer ödemelerden yararlanamazlar.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Çeþitli Hükümler

Muhtelif gelirler
MADDE 36. - a) Kurumlarýn hasýlatýndan alýnacak paylar:

Aylýk gayri safi hasýlat tahakkuk tutarýný (katma deðer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç) kapsamak kaydýyla,

1. Türk Telekomünikasyon A.Þ.'nin mal ve hizmet satýþlarý gayri safi hasýlatýnýn (þirket hisselerinin % 51’inin satýþý gerçekleþinceye kadar) % 15'i,

2. Devlet Hava Meydanlarý Ýþletmesi Genel Müdürlüðünün mal ve hizmet satýþlarý gayri safi hasýlatýnýn % 10'u,

3. Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüðünün mal ve hizmet satýþlarý ürün nevileri itibarýyla gayri safi hasýlatýnýn % 10'una kadarý,

4. Kýyý Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ýþletmeleri Genel Müdürlüðünün mal ve hizmet satýþlarý gayri safi hasýlatýnýn % 10'u,

5. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðýnýn mal ve hizmet satýþlarý gayri safi hasýlatýnýn % 10'u,

En geç takip eden ayýn 20'sine kadar (Kýyý Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ýþletmeleri Genel Müdürlüðü için takip eden ayýn sonuna kadar) Maliye Bakanlýðý Merkez Saymanlýðýna ödenir. Ödenen bu tutarlar bütçeye gelir yazýlýr.

Bu bentte belirtilen tutarlarýn süresi içinde ödenmemesi halinde, ödenmeyen tutarlar, gecikme zammý da uygulanmak suretiyle 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir.

b) Kira ve idare gelirlerinden alýnacak paylar:

1. Ýrtifak hakký verilen özel iskelelerden alýnan nispi kira bedellerinin yarýsý bütçenin (B) iþaretli cetveline gelir, diðer yarýsý da özel gelir kaydedilir. Özel gelir kaydedilen miktarýn yarýsý denizcilik ve liman hizmetlerini geliþtirmek üzere Denizcilik Müsteþarlýðý bütçesine, yarýsý da millî emlak hizmetlerini geliþtirmek amacýyla Maliye Bakanlýðý bütçesine özel ödenek kaydolunur.

Ulaþtýrma Bakanlýðý Demiryollarý, Limanlar ve Hava Meydanlarý Ýnþaatý Genel Müdürlüðü tarafýndan, konsolide bütçe dýþýndaki kurum ve kuruluþlar ile özel ve tüzel kiþiler adýna yapýlacak deniz dibi taramalarý, hidrolik merkezde yapýlan hidrolik ve bilgisayar modelleri, Araþtýrma Dairesince yapýlacak her türlü deney ve araþtýrma, proje ve þartname onaylanmasý için alýnacak bedellerin yarýsý bütçenin (B) iþaretli cetveline gelir, diðer yarýsý da özel gelir kaydedilir. Özel gelir kaydedilen miktarýn yarýsý, Demiryollarý, Limanlar ve Hava Meydanlarý Ýnþaatý Genel Müdürlüðünce gerçekleþtirilecek altyapý tesislerinin onarýmlarý ile ulaþtýrma hizmetlerini geliþtirmek üzere Ulaþtýrma Bakanlýðý bütçesine, diðer yarýsý da millî emlak hizmetlerini geliþtirmek amacýyla Maliye Bakanlýðý bütçesine özel ödenek kaydolunur.

Yukarýda belirtilen hükümlere göre özel gelir ve ödenek kaydedilen miktarlarýn önceki yýlda kullanýlmayan kýsmý ertesi yýl bütçesine devredilebilir.

Telekomünikasyon hizmeti veren iþletmecilerden lisans ve ruhsat ücretleri üzerinden tahsil edilerek, bir taraftan bütçenin (B) iþaretli cetveline özel gelir, diðer taraftan Ulaþtýrma Bakanlýðý hizmetlerinde kullanýlmak üzere anýlan Bakanlýk bütçesine özel ödenek kaydedilen tutarlardan önceki yýlda kullanýlmayan kýsmý ertesi yýl bütçesine devredilebilir.

2. 7.2.2002 tarihli ve 4745 sayýlý Kanunun 7 nci maddesi ile 10.8.1993 tarihli ve 491 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 8 inci madde gereðince tahsil edilen ve saymanlýk hesabýna yatýrýlan payýn yarýsý Bütçenin (B) iþaretli cetveline gelir kaydedilir.

3. Devlet Meteoroloji Ýþleri Genel Müdürlüðünün; yabancý ülkelere verdiði meteorolojik ürünlerin bedelleri ile yabancý ülke meteorolojik ürünlerinin diðer yabancý ülkelere veya yurt içi kiþi ve kurumlara, yabancý ülkelerin de anýlan Genel Müdürlüðün meteorolojik ürünlerini diðer ülke ve kiþilere satýþýndan yýl içinde elde edilecek döviz cinsinden tutarlar, T.C. Merkez Bankasý nezdinde açýlacak özel hesaba yatýrýlýr. Bu tutarlardan ilgili anlaþmalar gereðince yurt dýþý kuruluþlara ödenmesi gereken miktarlar, bu özel hesaptan Devlet Meteoroloji Ýþleri Genel Müdürlüðünün talimatý ile T.C. Merkez Bankasýnca transfer edilir. Geri kalan tutarlar, ilgili Genel Müdürlüðün talimatý ile T.C. Merkez Bankasýnca döviz alýþ kuru üzerinden Türk Lirasýna çevrilerek Genel Müdürlüðün ödemelerini yapan Merkez Saymanlýk hesabýna yatýrýlýr. Saymanlýk hesabýna yatýrýlan bu tutarlar, Genel Müdürlüðün görev alanýyla ilgili her türlü ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda kullanýlmak üzere, bir yandan genel bütçenin (B) iþaretli cetveline özel gelir, diðer yandan Genel Müdürlük bütçesinde mevcut veya yeni açýlacak tertiplere özel ödenek kaydedilir. Bu suretle ödenek kaydedilen miktarlardan yýlý içinde kullanýlmayan kýsmý ertesi yýla devretmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

c) Petrolden Devlet hakký:

5.4.1973 tarihli ve 1702 sayýlý Kanuna göre petrolden alýnacak Devlet hakký, Genel bütçenin (B) iþaretli cetveline gelir kaydolunur.

d) 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayýlý Kanun hükümleri dýþýndaki özelleþtirme gelirleri:

4.12.1984 tarihli ve 3096 sayýlý Kanun kapsamýndaki tabiî kaynaklarýn ve tesislerin iþletme haklarýnýn devirlerinden elde edilen gelirlerin tamamý genel bütçeye gelir kaydedilir.

e) 5.6.1986 tarihli ve 3308 sayýlý Kanunun 32 nci maddesinde yer alan ödenekler, personel ve sosyal güvenlik kurumlarýna devlet primi giderleri hariç olmak üzere; milli eðitim hizmetlerinin iyileþtirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun saðlanmasý, merkez ve taþra teþkilatýnýn acil ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý, eðitim araþtýrma ve geliþtirme faaliyetlerinin desteklenmesi amacýyla da kullanýlabilir.

Teminat olarak kabul edilecek deðerler, taþýnmaz mallarýn geçici teminatý ve teminatlarla ilgili iþlemler

MADDE 37. - a) Hazine Müsteþarlýðýnca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler;

1. Kamu kurumlarýnýn yapacaklarý ihale ve sözleþmeler ile 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanunun 10 uncu maddesinin uygulanmasýnda teminat olarak,

2. Hazinece satýlacak millî emlak bedellerinin ödenmesinde nominal deðerleri üzerinden ödeme vasýtasý olarak,

Kabul edilir.

Devlet iç borçlanma senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler, nominal bedele faiz dahil edilerek ihraç edilmiþ ise bu iþlemlerde anaparaya tekabül eden satýþ deðerleri esas alýnýr.

b) 18.6.1999 tarihli ve 4389 sayýlý Kanunun 20 nci maddesinin (6) numaralý bendi hükümlerine göre faaliyette bulunan özel finans kurumlarý tarafýndan verilen teminat mektuplarý, kamu kurumlarýnýn yapacaklarý ihale ve sözleþmeler ile 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanunun 10 uncu maddesinin uygulanmasýnda teminat olarak kabul edilir. Ancak, 8.9.1983 tarihli ve 2886 sayýlý Kanuna göre yapýlacak ihale ve sözleþmelerde bu teminat mektuplarýnýn Maliye Bakanlýðýnca belirlenen kapsam ve þekle uygun olmalarý zorunludur.

c) Dýþarýda yerleþik kiþiler ile geçimini yurt dýþýnda temin eden Türk vatandaþlarýndan, Hazinece yapýlan taþýnmaz mal satýþ ihalelerinde T.C. Merkez Bankasýnca belirlenen konvertibl döviz teminat olarak alýnabilir.

d) 1.1.1990 tarihinden önce, genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idareler tarafýndan mevzuatý gereðince alýnmýþ olup, çeþitli nedenlerle iade edilemeyen veya gelir kaydedilemeyen teminatlarýn iade edilme, gelir yazýlma ve diðer þekillerde saymanlýk kayýtlarýndan çýkarýlmasý iþlemlerini yapmaya ve bu iþlemlerin usul ve esaslarýný belirlemeye Maliye Bakaný yetkilidir.

Kiþi borçlarý
MADDE 38. - a) Saymanlýk hesaplarýnda kayýtlý olup, zaruri veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkâný kalmayan, 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanunun 133 üncü maddesi uyarýnca silinmesi Malî Danýþma Kurulu tarafýndan uygun görülen kiþi borçlarýndan; tutarý 10 milyar

liraya kadar olanlarýn kayýtlardan çýkarýlmasýna Maliye Bakaný yetkilidir. Bu miktarý aþan kiþi borçlarýnýn terkini Kesinhesap Kanun Tasarýsý ile Türkiye Büyük Millet Meclisine arz edilir.

b) 13.12.1983 tarihli ve 178 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesi uyarýnca, mal ve nakit saymanlarý ile gelir ve gider memurlarýnýn zimmetlerinin silinmesi konusundaki talepler Malî Danýþma Kurulunca incelenerek karara baðlanýr ve Maliye Bakanýna sunulur. Maliye Bakanýnýn onayý ile terkin edilen zimmetlerden 10 milyar lirayý aþanlarýn terkin listesi Kesinhesap Kanun Tasarýsý ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgisine arz edilir.

c) 2.6.1934 tarihli ve 2489 sayýlý Kanunun 6 ncý maddesi uyarýnca, Kefalet Sandýðýna iliþkin Maliye Bakanlýðýnca takip edilecek hak ve alacaklardan zaruri ya da mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkânýnýn kalmadýðý veya takip ve tahsil masraflarýnýn asýl miktarý geçtiði Sandýk Ýdare Heyeti tarafýndan tespit edilenlerden 10 milyar liraya kadar olanlarýn kayýtlardan çýkarýlmasýna Maliye Bakaný yetkilidir.

d) 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanun kapsamýnda izlenen alacaklarýn dýþýnda kalan ve saymanlýk kayýtlarýnda bulunan Devlet alacaklarýndan tutarý 12 milyon liraya kadar olanlarýn tahsili için yapýlacak takibat giderlerinin asýl alacak tutarýndan fazla olacaðýnýn anlaþýlmasý halinde, bu tutarlarýn saymanlýk kayýtlarýndan çýkarýlmasýna Maliye Bakaný yetkilidir.

Devlet hesaplarýnda yer verilmeyecek ve terkin edilecek tutarlar

MADDE 39. - Devletin mahkemelerce hükme baðlanan para cezalarý da dahil olmak üzere her türlü gelir ve giderlerinin, tarh, tahakkuk, tahsil ve tediyesi ile emanetlerin alýnýp geri verilmesinde ve Devlet kayýtlarýnda, kanunlarýnda ve diðer mevzuatýnda belirtilmiþ tutar ve oranlar deðiþmemek þartýyla 50 bin lira ve katlarýnýn küsuratý dikkate alýnmaz.

Maliye Bakaný; yukarýda belirtilen hususlarla ilgili olarak doðacak aksaklýklarý gidermeye, vergi dairelerinin müfredat ve mutabakat hesaplarý arasýndaki uyumsuzluðun giderilmesi amacýyla denetim raporlarýna dayanýlarak tespit edilecek kesin farklarý terkine yetkilidir.

Saymanlýk görev ve sorumluluklarýnýn devri

MADDE 40. – 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanun ve diðer mevzuatla saymanlara verilen görev ve yetkilerin bir kýsmýný gerekli görülen hallerde yardýmcýlarýna devrettirmeye, devirle ilgili esaslarý belirlemeye Maliye Bakaný yetkilidir. Saymanlar hakkýndaki sorumluluk, devredilen iþlerle ilgili olarak görev ve yetki verilenler hakkýnda da uygulanýr.

Uluslararasý kuruluþlara üyelik

MADDE 41. - a) Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, fonlar, sosyal güvenlik kurumlarý, kamu iktisadî teþebbüsleri ve özel kanunla kurulmuþ kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluþlarý dahil diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnýn; uluslararasý kuruluþlara üye olabilmesi ve kanun, kararname ve uluslararasý anlaþmalar gereði halen üyesi bulunulan uluslararasý kuruluþlar dýþýndaki kuruluþlara katýlma paylarýný ödeyebilmeleri için, mevzuatýn gerektirdiði diðer iþlemlerin yaný sýra baðlý, ilgili veya iliþkili bulunulan Bakanlýðýn teklifi ve Maliye Bakanlýðýnýn görüþü üzerine Dýþiþleri Bakanlýðýndan önceden izin almalarý zorunludur.

b) Hazine ve Dýþ Ticaret Müsteþarlýklarýnýn uluslararasý anlaþmalar, kanun ve kararnamelerle Türkiye Cumhuriyeti adýna üye olduðu uluslararasý kuruluþlara iliþkin iþlemlerine (katýlma payý ödemeleri dahil) bu madde hükmü uygulanmaz.

Kamu kuruluþlarýnca iþletilen sosyal tesisler

MADDE 42. - Kamu kurum ve kuruluþlarýnca iþletilen eðitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreþ, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin giderlerine bütçeden katkýda bulunulmaz.

Bu tür yerlerde, genel ve katma bütçeden, döner sermaye ve fonlardan ücret ödenmek üzere 2004 yýlýnda ilk defa istihdam edilecek yeni personel görevlendirilmez.

Söz konusu tesislerden yararlanacak olanlardan alýnacak asgari bedelleri belirlemeye veya belirlenen tarifeleri tasdik etmeye ve bu yerlerin hesaplarýnýn bir düzen içinde tutulmasý için kullanýlacak defter ve belgeleri tespit etmeye, diðer gerekli düzenlemeleri yapmaya Maliye Bakaný yetkilidir.


Yurt dýþý eðitimi
MADDE 43. - 2004 yýlýnda ilgili mevzuatý gereðince kamu kurum ve kuruluþlarýnca yetiþtirilmek maksadýyla lisansüstü (yüksek lisans, doktora) eðitimi için yurt dýþýna gönderilecek öðrenci, araþtýrma görevlisi ile kamu görevlileri, sadece Yükseköðretim Kurulu tarafýndan tespit edilen yabancý yükseköðretim kurumlarýnda eðitim görebilirler. Lisansüstü eðitime iliþkin giderler, fatura ya da benzeri gider belgesinin ancak öðrenim görülen yükseköðretim kurumu tarafýndan düzenlenmesi koþuluyla ödenir. Eðitim amacýyla yurt dýþýna gönderilecek kamu görevlilerinin öðrenim konularý, çalýþmakta olduklarý birimlerin görev alanlarý ile doðrudan ilgili olmak zorundadýr.

Bu amaçla gönderileceklerin sayýlarý, kurum ve kuruluþ bütçelerine bu nedenle konulan ödenek miktarýný aþmayacak þekilde tespit edilir.

14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunun 78 inci maddesine göre yurt dýþýna gönderilecek Devlet memurlarý kontenjanlarýnýn belirlenmesi amacýyla, 21.1.1974 tarihli ve 7/7756 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan “Yetiþtirilmek Amacýyla Yurtdýþýna Gönderilecek Devlet Memurlarý Hakkýnda Yönetmelik” uyarýnca Devlet Personel Baþkanlýðýnca hazýrlanacak olan Bakanlar Kurulu Karar Taslaðý hakkýnda Baþbakanlýða gönderilmeden önce Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü alýnýr.

Geçici hizmet karþýlýðý yapýlacak ödemeler

MADDE 44. - Kurumlar;

a) Arýzi nitelikteki iþleriyle sýnýrlý kalmak koþuluyla, yýl içinde bir ayý aþmayan sürelerle hizmet alýmý yoluyla çalýþtýrýlan kiþilere yapýlacak ödemeleri,

b) Kýsmi zamanlý hizmet satýn alýnan kiþilere yapýlacak ödemeleri,

c) 5.6.1986 tarihli ve 3308 sayýlý Kanunun 25 inci maddesi gereðince aday, çýrak ve iþletmelerde meslek eðitimi gören öðrencilere yapýlan ödemeleri,

d) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunun 4/C maddesi gereðince sayým, propaganda, anket ve benzeri iþlerde çalýþtýrýlan geçici personele yapýlan ödemeleri,

Bütçelerinin (01-4) ekonomik sýnýflandýrma kodunda yer alan ödenekleri aþmayacak þekilde yaparlar. Söz konusu ekonomik koda bütçelerin baþka tertiplerinden ödenek aktarýlamaz; ödenek üstü harcama yapýlamaz.

Yukarýdaki hükümlere aykýrý uygulamalardan ita amirleri, tahakkuk memurlarý ve saymanlar ile bu kiþileri çalýþtýranlar sorumludur.

Amme alacaðýna karþýlýk kabul edilebilecek taþýnmazlar

MADDE 45. - Özelleþtirme kapsamýna alýnan kuruluþlar dahil 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi iktisadi devlet teþekkülleri, kamu iktisadi kuruluþlarý, bunlarýn müesseseleri, baðlý ortaklýklarý, iþtirakleri ile büyükþehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri, bunlara ait tüzel kiþilerin veya bunlara baðlý müstakil bütçeli ve kamu tüzel kiþiliðini haiz kuruluþlarýn, Devlete ait olan ve 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanun kapsamýna giren borçlarýna karþýlýk olarak, mülkiyeti bu idarelere ait olan ve üzerinde herhangi bir takyidat bulunmayan taþýnmazlarýndan genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerce ihtiyaç duyulanlar, 4.1.2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kanunun 6 ncý maddesine göre oluþturulacak komisyon tarafýndan takdir edilecek deðeri üzerinden, borçlu kurumun da uygun görüþü alýnarak, bütçenin gelir ve gider hesaplarý ile iliþkilendirilmeksizin Maliye Bakanlýðýnca satýn alýnabilir.

Bu idarelerin satýn alýnan taþýnmazlarýnýn tapu iþlemlerine esas olan ve yukarýda belirtilen þekilde tespit edilen deðerine eþit tutarda Devlete ait olan ve 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanun kapsamýna giren borçlarý terkin edilir.


Kamulaþtýrma bedellerinin sertifika ile ödenmesi
MADDE 46. - Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarý Genel Müdürlüðü tarafýndan, 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayýlý Kamulaþtýrma Kanunu hükümleri uyarýnca kamulaþtýrýlan taþýnmazlarýn sahiplerine kabul etmeleri halinde, kamulaþtýrma bedeli yerine, Hazineye ait taþýnmazlarýn satýþ iþlemlerinde ödeme aracý olarak kabul edilmek üzere, taþýnmazýn bedelini gösteren ve üçüncü kiþilere devredilebilen bir belge verilebilir.

Belgenin iþleme tâbi tutulacaðý tarihteki bedeli, belgede yazýlý bedele, belgenin düzenlendiði tarihinden itibaren kanuni faiz uygulanmak suretiyle tespit edilir.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Maliye Bakaný yetkilidir.

Vergi, fon ve paylarýn zamanýnda yatýrýlmasý

MADDE 47. – 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname kapsamýnda bulunan iktisadi devlet teþekkülleri, kamu iktisadi kuruluþlarý, bunlarýn müesseseleri, baðlý ortaklýklarý ve iþtirakleri ile özelleþtirme kapsamýndaki kuruluþlarýn ve döner sermayelerin yöneticileri ve mali iþlerinden sorumlularý, bu Kanunun 36 ýncý maddesi uyarýnca ödenecek paylar dahil olmak üzere bu kuruluþlarýn mükellef veya sorumlu sýfatýyla üçüncü kiþilerden tahsil ettikleri vergi, fon ve diðer paylarýn tahsil dairelerine zamanýnda ve tam olarak ödenmesini saðlamak zorundadýrlar. Aksine davrananlar bu tutarlarýn ödenmesinden þahsen ve müteselsilen sorumlu tutulurlar.

Geri verilecek paralar
MADDE 48. – 27.6.1963 tarihli ve 261 sayýlý Kanun uyarýnca, geri verilecek paralarýn kesin olarak veya avans suretiyle ödenmesinin usul ve esaslarý Hazine Müsteþarlýðý ile Maliye Bakanlýðý tarafýndan müþtereken tespit olunur.

Yapýlacak inceleme sonunda fazla ödendiði tespit olunan veya zamanýnda mahsup olunmayan tutarlar 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanun hükümlerine göre geri alýnýr.

Kýsmen veya tamamen uygulanmayacak hükümler

MADDE 49. - a) 1. 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanunun 48 (reddiyata iliþkin hükümler hariç), 53 ve 63 üncü maddeleri ile 59 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnýn son cümlesi,

2. 11.2.1950 tarihli ve 5539 sayýlý Kanunun deðiþik 20 nci maddesi,

3. Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idareler bütçelerinden kamu iktisadi teþebbüslerine yapýlacak iktisadi transferler ve yardýmlar hakkýnda 8.6.1959 tarihli ve 7338 sayýlý Kanun hükümleri,

4. 3.7.1968 tarihli ve 1053 sayýlý Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fýkrasý ile ayný Kanunun 3 üncü maddesi,

5. 22.5.2003 tarihli ve 4857 sayýlý Kanunun 101 inci maddesinde yer alan para cezasýna iliþkin hüküm, kamu kurum ve kuruluþlarýna yönelik olarak,

6. 12.3.1982 tarihli ve 2634 sayýlý Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fýkrasý hükmü,

7. 9.5.1985 tarihli ve 3202 sayýlý Kanunun 45 inci maddesinin birinci fýkrasý,

8. 31.10.1985 tarihli ve 3234 sayýlý Kanunun 35 inci maddesinin son fýkrasý,

9. 28.5.1986 tarihli ve 3291 sayýlý Kanunun 11 inci maddesi,

10. 18.6.1992 tarihli ve 3816 sayýlý Kanunun 9 uncu maddesindeki "en geç 15 gün içerisinde, ödeme emri beklenmeksizin" ibaresi ile anýlan maddenin üçüncü fýkrasý,

2004 yýlýnda uygulanmaz.

b) 8.6.1984 tarihli ve 233 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 36 ncý maddesinin (4) numaralý fýkrasý, bu Kanunun "Kamu Ýktisadi Teþebbüslerinin Kârlarý" baþlýklý maddesi hükümleri çerçevesinde uygulanýr.

c) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Kanunda gerekli deðiþiklik yapýlýncaya kadar anýlan Kanunun 171 inci maddesinde belirtilen süreler saymanlar için yedi gün, sayman mutemetleri için iki gün olarak uygulanýr.

d) 16.8.1997 tarihli ve 4306 sayýlý Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fýkrasýnýn 7 nci bendine göre cep telefonu sahipleri adýna tahakkuk ettirilen aylýk sabit tesis ücretleri kadar yýlda bir defa olmak üzere ayrýca hesaplanan eðitime katký payý tutarý ile 26.11.1999 tarihli ve 4481 sayýlý Kanunun 9 uncu maddesi gereðince ayný tutardaki özel iþlem vergisinin, 16.8.1997 tarihli ve 4306 sayýlý Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fýkrasýnýn 11 inci bendine göre her yýl Ocak ayý içerisinde bir defada ödenmesi gereken miktarlarý, (ön ödemeli cep telefon aboneleri hariç) 2004 yýlýnda 12 eþit taksitte ödenir. Bu uygulama 5.4.1983 tarihli ve 2813 sayýlý Kanuna göre alýnan ruhsat ve kullaným ücretlerini de kapsar.

e) 25.8.1999 tarihli ve 4447 sayýlý Kanunun 49 uncu maddesinin birinci bendi 2004 yýlý için aþaðýdaki þekilde uygulanýr:

Ýþsizlik sigortasýnýn gerektirdiði ödemeleri, hizmet ve yönetim giderlerini karþýlamak üzere, bu Kanunun 46 ncý maddesi kapsamýna giren tüm sigortalýlar, iþverenler ve Devlet, iþsizlik sigortasý primi öder. Ýþsizlik sigortasý primi, sigortalýnýn 17.7.1964 tarihli ve 506 sayýlý Kanunun 77 ve 78 inci maddelerinde belirtilen prime esas aylýk brüt kazançlarýndan, % 1 sigortalý, % 2 iþveren ve % 1 Devlet payý olarak alýnýr.

f) Özel kanunlarla kamu tüzel kiþiliðini haiz olarak kurum, kurul, üst kurul, enstitü, teþebbüs, fon ve sair adlarla kurulmuþ kamu kurum ve kuruluþlarýnda; kanunlarýnda aksine hükümler olsa dahi, kendi özel mevzuatýndaki hükümler uyarýnca yapýlacak temsil ve aðýrlama giderlerinin yýllýk toplamý, baþkan ile temsil yetkisini haiz olan personelin bir aylýk ortalama net ücretinin iki katýný geçemez. Temsil yetkisini haiz personelin unvan ve sayýlarý, karar organlarýnca toplam personel sayýsýnýn % 2'sini geçmemek üzere belirlenir.

g) 1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere, eðitim veya bilimsel araþtýrma kurum ve birimlerinde emekli aylýklarý kesilmeksizin çalýþtýrýlanlar, her derece ve türdeki eðitim kurumlarý veya eðitim birimlerinde ders ücreti karþýlýðýnda ders görevi verilenler, 8.6.1949 tarihli ve 5434 sayýlý Kanunun ek 11 inci maddesi uyarýnca Bakanlar Kurulu kararýyla emekli aylýklarý kesilmeksizin çalýþtýrýlanlar ile profesör unvanýna sahip olanlardan 29.3.1984 tarihli ve 2992 sayýlý Kanunun 34 üncü maddesine göre görevlendirilenler hakkýnda 8.6.1949 tarihli ve 5434 sayýlý Kanunun ek 68 inci maddesinin dördüncü fýkrasý hükümleri uygulanmaz.

h) Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bað-Kur’a yapýlacak transferlere ait tertiplerden aylýk bazda yapýlacak harcamalar, 9.12.1994 tarihli ve 4059 sayýlý Kanunun 2 nci maddesinin (b) bendinde belirtilen hususlar çerçevesinde Hazine Müsteþarlýðýnca mutabýk kalýnacak aylýk nakit projeksiyonu ile belirlenecek limitler dahilinde gerçekleþtirilir.

2.9.1971 tarihli ve 1479 sayýlý Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenmesi gereken 1.4.2004 - 31.3.2005 tarihleri arasýnda sigortalýlarýn ödeyecekleri primler ve baðlanacak aylýklarýn hesabýna esas gelir basamaklarýný ve buna iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

17.7.1964 tarihli ve 506 sayýlý Kanuna göre 1.4.2004 - 31.3.2005 tarihleri arasýnda alýnacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabýna esas tutulan günlük kazancýn alt sýnýrýný ve buna iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bakanlar Kurulunca belirlenecek alt sýnýr 1.4.2005 tarihinden itibaren 506 sayýlý Kanunun 78 inci maddesinin birinci fýkrasýna göre artýrýlýr.

Bu Kanunun yayýmý tarihini takip eden ödeme dönemi baþýndan itibaren 506 sayýlý Kanunun 96 ncý maddesi uyarýnca baðlanmýþ gelir ve aylýklar yukarýdaki fýkraya göre belirlenen alt sýnýr üzerinden hesaplanýr.

i) 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanunun ek 9 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde uygulanýr:

Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelere baðlý döner sermayeli iþletmelerin aylýk gayri safi hasýlatýndan tahsil edilen tutarýn % 15'i en geç ertesi ayýn 20'sine kadar genel bütçeye irat kaydedilmek üzere ilgili saymanlýklara yatýrýlýr. Aylýk gayri safi hasýlattan irat kaydedilecek oraný döner sermayeler itibarýyla % 30'a kadar yükseltmeye veya % 10'a kadar indirmeye Maliye Bakaný yetkilidir.

Söz konusu ödeme için zorunlu hallerde Maliye Bakanlýðýnca ek süre verilebilir. Yýl sonu kârlarý ile aylýk gayrisafi hasýlat üzerinden genel bütçeye aktarýlacak miktarlar zamanýnda yatýrýlmadýðý takdirde, 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayýlý Kanundaki usullere göre, aylýk % 1 zamlý olarak tahsil edilir. Hesaplanan zam, döner sermayelerin ita amiri ve saymanlarýndan yarý yarýya alýnýr. Ancak, Maliye Bakanlýðýnca verilmiþ ek süreler için zam uygulanmaz.

Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelere baðlý döner sermayeli iþletmelerden gerekli görülenlerin birleþtirilmesine, devredilmesine ve tasfiye edilmesine Maliye Bakaný yetkilidir.

Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel kanunlarýnda 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayýlý Kanuna tabi olmayacaðý belirtilen döner sermaye iþletmeleri hakkýnda da bu madde hükümleri uygulanýr.

j) Kullanma izni verilmeyen ve alýnmayan yapýlara belediyelerce yol, su, kanalizasyon, doðalgaz gibi alt yapý hizmetlerinin birinin veya birkaçýnýn götürüldüðünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doðrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiþ olmasý ve bu Kanunun yayýmý tarihinden itibaren altý ay içerisinde baþvurulmasý üzerine kullanma izni alýnýncaya kadar geçici olarak elektrik baðlanabilir. Bu madde kapsamýnda elektrik baðlanmasý herhangi bir kazanýlmýþ hak teþkil etmez.

k) 4.1.1961 tarihli 209 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fýkrasýndan sonraki hükümleri aþaðýdaki þekilde uygulanýr:

Personelin katkýsýyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, 14.7.1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 4 üncü maddesinin (A) bendine göre çalýþanlardan döner sermaye biriminde görevli olan personel ile bu birimde 10.7.2003 tarihli ve 4924 sayýlý Kanun uyarýnca sözleþmeli olarak istihdam edilen saðlýk personeline, mesai içi veya mesai dýþý ayrýmý yapýlmaksýzýn ek ödeme yapýlabilir. Bu ödemenin oraný ile usul ve esaslarý; personelin unvaný, görevi, çalýþma þartlarý ve süresi, hizmete katkýsý, performansý, serbest çalýþýp çalýþmamasý ile muayene, ameliyat, anestezi, giriþimsel iþlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalýþma gibi unsurlar esas alýnarak Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü üzerine Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenir.

Yukarýdaki fýkraya göre personelin katkýsýyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapýlacak ek ödemenin tutarý, ilgili personelin bir ayda alacaðý aylýk (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatý hariç) toplamýnýn; serbest çalýþan tabip ve diþ tabiplerine % 100’ünü, pratisyen tabip, diþ tabibi ve Týpta Uzmanlýk Tüzüðünde belirtilen dallarda bu Tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ile bu dallarda doktora yapmýþ olanlardan serbest çalýþmayanlara % 500’ünü, serbest çalýþmayan uzman tabiplere % 700’ ünü, serbest çalýþmayan klinik þefi ve þef yardýmcýlarýna % 800’ünü, diðer personele ise % 100’ünü geçemez. Ýþin ve hizmetin özelliði dikkate alýnarak yoðun bakým, doðumhane, yeni doðan, süt çocuðu, yanýk, diyaliz, ameliyathane, kemik iliði nakil ünitesi ve acil serviste çalýþan saðlýk personeli için (tabipler hariç) % 100 oraný ayrýca % 20’sine kadar artýrýlabilir. 10.7.2003 tarihli ve 4924 sayýlý Kanun uyarýnca sözleþmeli olarak istihdam edilen saðlýk personeline yapýlacak ek ödemenin tutarý ise ayný birimde ayný unvanlý kadroda çalýþan ve hizmet yýlý ayný olan emsali saðlýk personeli esas alýnarak belirlenir ve bunlara yapýlacak ek ödeme, hiçbir þekilde emsallerine yapýlabilecek ek ödeme üst sýnýrýný geçemez.

Saðlýk Bakanlýðýna baðlý döner sermaye iþletmeleri; saðlýk hizmetlerinin iyileþtirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teþvik edilmesi, saðlýk kurum ve kuruluþlarýnýn kendi imkanlarýyla karþýlayamadýklarý ihtiyaçlarýn giderilmesi, eðitim, araþtýrma ve geliþtirme faaliyetlerinin desteklenmesi ve Bakanlýk merkez teþkilatý kadrolarýnda 657 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendine göre görev yapan personele ek ödemede bulunulmasý amacýyla Bakanlýkça yapýlacak giderlere iþtirak etmek için aylýk gayrisafi hasýlattan aylýk tahsil edilen tutarýn % 2’sini geçmemek üzere Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenecek oraný Bakanlýk Döner Sermaye Merkez Saymanlýðý hesabýna aktarýrlar. Bu hesapta toplanacak tutarlarýn daðýlým ve sarfýna iliþkin kriterler ile personele yapýlacak ek ödemenin oran, usul ve esaslarý Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü üzerine Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenir. Personele yapýlacak ek ödemenin miktarý, en yüksek Devlet memuru aylýðýnýn (ek gösterge dahil) % 200’ünü geçemez. Ek ödeme miktarý; görev yapýlan birim ve iþ hacmi, görevin önem ve güçlüðü, çalýþma süresi, personelin sýnýfý, kadro unvaný, derecesi ve atanma biçimi gibi kriterler ile personele aylýk ve özlük haklarý dýþýnda ilgili mevzuatýna göre yapýlan diðer ilave ödemeler dikkate alýnarak belirlenir. Merkez teþkilatý kadrolarýnda görev yapan personele bu fýkra kapsamýnda yapýlacak toplam ek ödeme, döner sermaye iþletmelerinden cari yýlda aktarýlan tutarýn % 50’sini geçemez ve bu ödemeler gelir vergisine tabi tutulmaz.

Personelin katkýsý ile elde edilen döner sermaye gelirlerinden, o birimde görevli personele yapýlacak ek ödeme toplamý, (ilgili birimin cari yýldaki) döner sermaye gelirinin % 50’sini aþamaz.

l) 13.12.1983 tarihli ve 181 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 9 uncu maddesinde yer alan “2003 yýlý” ibaresi “2004 yýlý” olarak uygulanýr.

m) 10.7.2003 tarihli ve 4926 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanununun 35 inci maddesinin (c) fýkrasýnýn son cümlesi “Elkoyanlarýn baðlý olduðu kurum bütçesinden ödenir.” þeklinde uygulanýr.

n) 28.3.2002 tarihli ve 4749 sayýlý Kamu Finansmaný ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkýnda Kanunun 9 uncu maddesinin son fýkrasýnýn ikinci cümlesi “Yabancý ülkelere bu amaçla verilecek hibe ve yardým karþýlýklarý Milli Savunma Bakanlýðý bütçesine konulacak ödenekten karþýlanýr.” olarak uygulanýr.

o) Ýlgili kanununda düzenleme yapýlýncaya kadar, 4.12.1984 tarihli ve 3095 sayýlý Kanunun 1 inci maddesindeki kanuni faiz oraný, aylýk % 1,25 olarak uygulanýr. Ay kesirleri tama iblað edilir. Taksitlendirilen veya herhangi bir sebeple ödenmemiþ kamulaþtýrma bedellerinde kamu alacaklarý için öngörülen en yüksek faiz oraný uygulanýr.

ö) 1. 27.10.1999 tarihli ve 4458 sayýlý Kanunun 221 ve 222 nci maddeleri uyarýnca personele yapýlacak ödemelerin usul, esas ve miktarlarýný tespit etmeye Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü üzerine Gümrük Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan yetkilidir.

2. 4458 sayýlý Kanunun 222 nci maddesinin (2) numaralý bendi aþaðýdaki þekilde uygulanýr:

Bu þekilde tahsil edilen çalýþma ücretinin % 50'si hak sahibi olan personele ödenir. Geri kalan % 50'lik miktarýn % 40'ý Kurum ödemelerini yapan Merkez Saymanlýk Müdürlüðü hesabýna aktarýlýr. Aktarýlan bu tutarlarý, münhasýran gümrük idaresinin ihtiyaçlarýnda (personel giderleri hariç) kullanýlmak üzere bütçeye özel gelir ve Gümrük Müsteþarlýðý bütçesinin mevcut ya da yeni açýlacak tertiplerine özel ödenek kaydetmeye, kaydedilen ödenekten yýlý içinde harcanmayan miktarlarý ertesi yýl bütçesine devren özel gelir ve ödenek kaydetmeye Maliye Bakaný yetkilidir. Özel ödenek kaydedilen bu tutarlar, 4.1.2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kanun hükümleri hariç genel hükümler çerçevesinde harcanýr.

1.4.2003 tarihinden önce tahsil edilen ve merkezdeki ilgili hesabýn bakiyesinde bulunan tutarlar, özel gelir ve özel ödenek kaydedilmeksizin münhasýran gümrük idaresinin ihtiyaçlarýnda (personel gideri hariç) bu tarihten önceki usul ve esaslar dahilinde harcanmaya devam edilir.

3. 4458 sayýlý Kanunun bu bendin (1) ve (2) numaralý alt bentlerinde belirtilen hükümlerine aykýrý hükümleri uygulanmaz.

p) Belediyeler ile büyükþehir belediyelerince kamu kurum ve kuruluþlarýna uygulanacak su (atýk su dahil) tarife bedelleri, özel iþyerlerine uygulanan tarife bedelini aþamaz.

r) 8.1.2003 tarihli ve 4784 sayýlý Kanunun 1 inci maddesinde yer alan “1.1.2003 - 31.12.2003 tarihleri” ibaresi, “1.1.2003 - 31.12.2004 tarihleri” olarak uygulanýr. Bu suretle 15.1.2003 tarihli, 2003/5145 ve 2003/5146 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararlarýnýn uygulanmasýna devam olunur. 2004 yýlýnda gelir ve aylýk baðlananlara, gelir ve aylýk miktarý ayný olan emsallerine ödenecek tutarda sosyal destek ödemesi yapýlýr.

s) 2.2.1984 tarihli ve 2978 sayýlý Kanunun 3 üncü maddesindeki “artýrarak” ibaresi, “artýrarak veya azaltarak” þeklinde uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 50. - Bu Kanun 1.1.2004 tarihinde yürürlüðe girer.


Yürütme

MADD 51. - Bu Kanunun;

a) Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ilgili hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkaný,

b) Cumhurbaþkanlýðý ile ilgili hükümlerini Cumhurbaþkanlýðý Genel Sekreteri,

c) Sayýþtay Baþkanlýðý ile ilgili hükümlerini Sayýþtay Birinci Baþkaný,

d) Diðer hükümlerini Maliye Bakaný,

Yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber