Çanakkale'de "Forum Çanakkale" tartışmaları

Çanakkale Belediye Meclisi CHP Gurup Başkan Vekili Muzaffer Özgen, Çanakkale'de açılacak olan "Forum Çanakkale" alışveriş merkeziyle ilgili olarak, "Forumda iş yeri kiralamak isteyen esnafımız için özel iskonto uygulanması konusunda ısrarımız ve" müdahilliğimiz sürecektir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özgen, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde kent gündeminde tartışma konusu haline gelen "Forum Çanakkale" alışveriş merkeziyle ilgili olarak, konunun yakın takipçisi olduklarını belirtti.

Avm'nin yapılacağı alanın 2004 yılında Tekel'in içki bölümü Çanakkale şarap ve kanyak fabrikasının da bulunduğu 17 işletmesiyle birlikte 292 milyon dolara satıldığını hatırlatan Özgen, bu satışın ardından bir çok kez el değiştiren alanın en son alıcıya 2 milyar 150 milyon liraya satıldığını ifade etti.

Toplamda 50 bin metre kare olan alanda yaklaşık 125 işyeri olacağını anlatan Muzaffer Özgen, şunları kaydetti:

"Biz bu tür yatırımlarda kentin dokusunun bozulmaması, rant uğruna şehrin doğal çevresine zarar verilmemesi, kent esnafıyla ticari yaşamı sekteye uğratmaması aksine yeni iş alanları açılması ve istihdam yaratılması gibi kriterlere önem veririz. Bu anlamda başvurudan sonra Belediyemiz tarafından sivil toplum kuruluşları, meslek ve esnaf odalarıyla bir dizi toplantı gerçekleştirilmiş, onların görüşleri alınmış, buna göre ilgili firmaya talepler bildirilmiş ve bir protokol imzalanmıştır. Yapılan protokolde, kiralanabilir alanların en az yüzde 70'inin yerel esnaf ve firmalara kiralanması, kira bedellerinin piyasa koşullarına uygun tutulması, yerel üreticilerin ürettiği ürünlerin satışının yapılmasının sağlanması ve yapılacak projenin belediye meclisinin onayından geçmesi hususlarında anlaşma sağlanmıştır."

Yerel yönetim olarak, kira bedellerinin piyasa koşullarına uygun tutulmasıyla beraber ayrıca yerli esnaf ve firmalara özel iskonto yapılması, personel alımında işten çıkarılan işçilere ve yakınlarına öncelik tanınacağının iş ilanında belirtilmesini istediklerini belirten Özgen, şöyle devam etti:

"Bunun dışında deniz tarafında bulunan Kanyak fabrikasına ait 12 bin metre kare arsanın da Çanakkale halkının kullanımına açmak üzere belediyemize devri konusunda anlaşma sağlanmış, bu yerin tapusu kamu menfaatine ilişkin işlerde kullanmak üzere belediyemize devredilecektir. Bu yer mevcut çirkin yapılar yıkılıp halkın günü birlik kullanımına açılacaktır. Belki bir binada deniz müzesi ya da büyük akvaryumlar yapılabilir ancak buna da yine Çanakkale halkının görüşleri alınarak karar verilecektir. Şirket yetkilileriyle yapılan görüşmede, işyeri kiralarının işin niteliğine, büyüklüğüne ve konumuna göre metre karesinin 10 avro ile 50 avro arasında belirleneceği ifade edilmiştir. Çanakkale esnafına bundan ayrıca özel bir iskonto yapılması konusunda ısrarımız ve müdahilliğimiz sürecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber