BAÜ'de kapalı yöntemle diyafram fıtığı ameliyatı yapıldı

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde daha önce diyafram fıtığı sebebiyle açık teknikle ameliyat edilen fakat sonra hastalığı nükseden bir kişi, laparoskopik yöntemle (kapalı) ameliyat edildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ameliyattan sonra sağlıklı bir şekilde taburcu edilen hasta, şikayetlerinin tamamen giderildiğini ve daha önceki açık ameliyatına göre laparoskopik yöntemle yapılan bu ameliyatın çok daha konforlu olduğunu söyledi. Ameliyat, Yrd. Doç. Dr. Murat Yıldar ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaman tarafından yapıldı.

Konu hakkında açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Yıldar, solunumun temel kası olan diyaframın kubbe şeklinde düz ve oldukça kuvvetli bir yapıda olduğunu belirterek, "Hiçbir zaman dinlenmeyen bu kas, göğüsle karın boşluğunu birbirinden ayırır. Diyaframda bulunan doğal boşlukların genişlemesi ya da diyafram yaralanmaları nedeniyle karın içi organlar göğüs boşluğuna fıtıklaşır ve nefes darlığı, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlere neden olur." dedi. Mide fıtıklaşması (hiatal herni) gibi diyafram patolojilerinin teşhisve tedavisinin, diyaframın travmatik yaralanmalarına nazaran daha kolay olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Yaman da travmatik yaralanmaların, teşhisindeki zorluklara bağlı olarak erken ya da gecikmiş olarak saptanabileceğini kaydetti. Travma sonrası erken dönemde teşhiste gecikmenin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini vurgulayan Yaman, diyaframdaki fıtıklaşmaların tedavisinin cerrahi olduğunu blirterek, amacın organları normal anatomik pozisyonuna yerleştirmek ve diyaframı onarmak olduğunu bildirdi. Geçmişte açık cerrahi yöntemlerle yapılan diyafram onarımının günümüzde laparoskopik yöntemle yapılmakta olduğunu, özellikle travmatik vakalarda bu işlemin yapıldığı merkez sayısının kısıtlı olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber