Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Akalın, yabancı dille öğretimi sert bir dille eleştirerek, Nijerya, Kenya, Gana, Tanzanya gibi ülkelerde yabancı dille öğretim yapıldığını söyledi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Akalın, yabancı dille öğretimi sert bir dille eleştirerek, Nijerya, Kenya, Gana, Tanzanya gibi ülkelerde yabancı dille öğretim yapıldığını söyledi.
İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde yabancı dille öğretim yapan tek bir üniversite bile bulunmadığını belirten Akalın, yabancı dille öğretimin, ruhunda dil birliği bulunan Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na da uygun olmadığını bildirdi.
Yabancı dille öğretimin ilk olarak 1700'lerden itibaren Osmanlı topraklarında açılmaya başlanan misyonerlik okullarıyla gündeme geldiğini anlatan Akalın, bu okulların sayılarının Osmanlı Devleti'nin zayıflamasına paralel olarak arttığına işaret etti. 19. yüzyılda Osmanlı topraklarında açılan misyonerlik okullarının sayısının 1600'ü aştığını vurgulayan Akalın, bu okulların açıldığı iller arasında Adana, Adapazarı, Amasya, Antep, Bitlis, Diyarbakır, Ergani, Urfa, Van, Yozgat'ın da bulunduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, 1894 yılında Elazığ'da 83, Bitlis'te 22, Diyarbakır'da 22, Erzurum'da ise 24 Protestan okulu bulunurken, 1917 yılında İstanbul'da 83 İngiliz okulunda yabancı dille öğretim yapıldığını anlattı.
Akalın, Türkiye'de 1953'ten itibaren tamamen Anglosakson kültürün yoğun dayatması sonucu yabancı dille öğretimin devlet eliyle yapılmaya başlandığını belirterek, şunları kaydetti:
''Dünyada yabancı dille öğretim yapanlar kimler? Nijerya, Kenya, Etiyopya, Gana, Uganda, Tanzanya, Filipinler, Hindistan, Pakistan, Arnavutluk, Mısır, Sudan, Bangladeş, Bulgaristan, Macaristan ve Türkiye. Buna karşılık İngiltere'de hangi üniversite Almanca öğretim yapıyor ya da Fransa'da hangi üniversite İngilizce öğretim yapıyor?
Türkiye'de ise bütün bölümlerinde İngilizce öğretim yapılan 10 üniversite, birer bölümleri dışında bütün bölümlerinde İngilizce öğretim yapılan 3 üniversite bulunuyor. Bunların dışında 113 fakültede İngilizce, 2 fakültede Fransızca, 2 fakültede de Almanca öğretim yapılıyor. Ayrıca bütün bölümlerinde Fransızca öğretim yapılan bir de üniversite bulunuyor.''
Yabancı dille öğretimin büyük bir yanlış olduğunu savunan Akalın, ''En yalın ve en doğrudan öğretim, ana dille olan öğretimdir. Ülkenin bilim düzeyinin yükselmesi ana diliyle öğretim ile olur'' dedi.
haberanaliz