Anadolu liselerine öğretmen seçimine ilişkin genelgenin iptali istendi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Eylül 2005 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

Türk Eğitim-Sen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 23 Ağustos 2005 tarihli 51 735 sayılı, "Anadolu Liselerine öğretmen seçimi" konulu 2005/73 no.lu genelgenin iptali için Danıştay'da dava açtı

Dava dilekçesinde, genelgenin geçici görevle diğer liselerde görev alan öğretmenlerin haklarını korumadığını bu nedenle de iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

Dava dilekçesinde yer alan hususlar şu şekildedir:

"3- Bu genelgeye göre bu okullardaki bir kısım öğretmenler norm kadro fazlası gerekçesiyle il içindeki değişik okullara geçici olarak görevlendirilmiş, dolayısıyla bu öğretmenler hak kaybına uğradıkları gibi müktesep haklarının da ihlal edilmesi ile karşı karşıya gelmişlerdir. Genelgede yer alan, değerlendirme işlemlerindeki objektif olmayan kriterler bu okullarda çalışanlara öncelik verilmemesi gibi nedenler uygulamada ciddi sıkıntılar meydana getirmiştir.
4- Bu genelge nedeniyle, Anadolu lisesine dönüştürülen, bünyesinde yabancı dil ağırlıklı lise bulunan okullarda çalışmakta olan mevcut öğretmenlerin durumu belirsizlik içerisindedir. Bir taraftan yeni tayinler yapılmakta bir taraftan da seçimle öğretmen alımı için çalışmalar yürütülmektedir.
5- Genelgenin devam etmesi durumunda yurt genelinde uzun yıllardan beri bu okullarda çalışan ve okulun Anadolu Lisesine dönüşmesindeki kriterlerin sağlanmasında büyük katkısı olan öğretmen kadroları bu okullarda çalışamayacaktır ki bu husus hakkaniyete adalete de aykırıdır. Böyle bir uygulamada kamu yararı da yoktur bilakis kamu zararı vardır.
6- Genelge gereği bu okullara Anadolu Lisesi kriterlerine göre öğretmen alımı için duyuru yapılmıştır. Halbuki 2000 yılından beri Anadolu liselerine öğretmen seçimi sınavı yapılamamaktadır. Bu başvuruda Anadolu Liselerinde çalışanlara öncelik sağlanması eşitlik ilkesine de aykırıdır.
7- Fen liselerine sınavla seçilen ve atanıp uzun süre görev yapanlara bu seçim işleminde hiçbir ayrıcalık tanınmazken, Anadolu liselerinde, herhangi bir nedenle görev yapanlara öncelik tanınması kabul edilebilir değildir.
8- Bu uygulama sonucu okulda norm kadro fazlalığı olacağı açıktır. Bu genelge kurum çalışanları arasında huzursuzluk meydana getirmiş, öğretmenlerin çalışma şevkleri kırılmıştır.
9- Bu gibi idari işlemlerde idareye takdir yetkisi tanınmış ise de, bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmayıp, anayasa, kanun, kamu yararı, amacı ve hizmet gereği ilkeleriyle sınırlı olduğu idare hukukunun bilinen ilkelerindendir. Bu itibarla takdire dayalı idari işlemlerin yargısal denetiminde Anayasa, yasa, kamu yararı, amacı ve hizmet gereklerine aykırı olarak tesis edildiklerinin tespit edilmesi halinde bu işlemlerin idari yargı yerlerince iptal edilecekleri kuşkusuzdur.
10- Anılan nedenlerle nezdinizdeki dava açılmıştır. Genelge hakkında önce yürütmeyi durdurma kararı verilmesi daha sonra da iptali hakkaniyet ve adalet gereğidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber