Bu yıl, geçen yılın iki katı kurban meydanlarda olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, geçen yıllara kıyasla bu yıl ortalama 40 bin büyükbaş, 30 bin ise küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak Kars dışına sevk edileceğini, bu rakamların önceki yılların 2 katı olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2012 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars'ın Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Özcan Yıldırım, bu çerçevede, Kars'ta döküm mevsimi diye tabir edilen ve ağustos, eylül ile ekim ayının başını kapsayan bu zaman diliminde merada doğal ortamda beslenen hayvanların bu yıl et kalitesini kurbanda vatandaşa hissettireceğini belirtti. Yıldırım, diğer taraftan ise bu dönemde hayvan sayısının geçen yıllara kıyasla iki katına kadar çıktığına değinerek, ?Bu yıl ortalama 40 ile 45 bin büyükbaş hayvan ve 30 bin civarında ise küçükbaş hayvan kurbanlık olarak il dışına sevk edilecektir.? dedi.

TÜKETİCİLER KURBANLIKLARI GÖNÜL RAHATLIĞI İLE ALABİLİR

Yıldırım, Kars ve yöresine ait kurbanlık hayvanların meralardan beslenmiş olmaları ve kurbanın iyi bir döneme denk gelmesi ile doğal beslenen bu hayvanların tüketiciler tarafından gönül rahatlığı ile alınabileceğini ifade etti.

Bu yıl ki kurbanlık hayvan sayısının fazla olması ile kurbanlık kesiminde de ciddi artış beklediklerinin altını çizen Yıldırım, şunları dile getirdi: ?Dolayısı ile üretimde ciddi emek sarf eden hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz emeğinin karşılığını almış olacaktır. Tabi bu dönemde uygulanan kurallar da ön plana çıkıyor. Birçok hayvan hastalığı özellikle yoğun hayvan hareketlerinin yaşandığı zaman dilimlerinde ortaya çıkıyor. Bu nedenle belirlenen bir kısım bilimsel ve teknik kurallar var. Bu kurallara uymak bir zorunluluktur. Bu sistem hayvan kayıt birimi tarafından izleniyor. Bu kurallardan biri il dışına çıkarken veteriner sağlık raporu alınmasıdır."

10 EKİM'DEN İTİBAREN AVRUPA YAKASINA SEVKLER BAŞLIYOR

Yıldırım, ayrıca besicilerin merakla bekledikleri Avrupa yakasına sevklerin hangi tarihte olacağı hususuna da açıklık getirdi. bu tarihin 10 Ekim olduğunu açıkladı. Yıldırım, 10 Ekim'den itibaren Avrupa yakasına sevklerin başlayacağını söyledi.

Öte yandan Yıldırım, kesilen kurbanların kulak küpelerinin en yakın tarım il ve ilçe müdürlüklerine teslim edilmesinin uygulamakta oldukları sistem için önemine değinerek, ?Bu hayvanların küpeleri bizlerin hayvan takibi açısından önemli, bu konuda tüm kurban kesenlerin duyarlı olmasını talep etmekteyiz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber