Sosyal güvenlik tasarıları bu yıl içinde yasalaşacak

Haber Giriş : 21 Eylül 2005 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF Türkiye Masa Şefi Lorenzo Giorgianni ile 2 saat süren bir görüşme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu sosyal güvenlik reformunun yıl içinde yasalaşacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, geçen dönem TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geneli üzerinde görüşmeleri yapılan ve IMF'in birinci gözden geçirme şartları arasında olan sosyal güvenlik reformu tasarılarının 2005 yılı içinde yasalaşacağını inandığını kaydetti. Meclis tatile girmeden söz konusu 2 tasarının da yasalaşması için gayret gösterdiklerini ama parlamentonun almış olduğu karara saygı duyduklarını ifade eden Başesgioğlu, "Ekim'de tekrar başlayacak. Muhtemelen önümüzdeki süreçte, sonbaharda, bir tarih vermek doğru değil ama yasalaşacağına inanıyoruz" diye konuştu.

4 yasa peşpeşe çıkabilir
Başesgioğlu, dün IMF Türkiye Masa Şefi Lorenzo Giorgianni ile yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yaptı. Sosyal güvenlik reformunun bakanlığının koordinasyonunda yürüyen ve IMF'le de teknik anlamda beraber çalıştıkları bir reform olduğunu belirterek, görüşmede gelinen noktanın ve önümüzdeki süreçte yapılacakların ele alındığını bildirdi. Meclis'te bekleyen 2 reform dışında 3 sosyal güvenlik kuruluşunu birleştiren ve tek çatı diye nitelendirilen kurumsal yapı reformu ile primsiz ödemeler ve sosyal yardımlara ilişkin kanun tasarısına ilişkin çalışmaların da bittiğini anlatan Başesgioğlu, 28 Eylül tarihinde Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nun toplanacağını, bu 2 yasa taslağı üzerinde sosyal tarafların görüşlerinin alınmasının ardından Bakanlar Kurulu'na ve parlamentoya gönderileceğini söyledi. Başesgioğlu, öngörülerinin bu 4 tasarının da olabildiğince birbirine yakın ve eşzamanlı olarak Meclis'te görüşülmesi ve yasalaşması olduğunu kaydetti.

Mecliste bekleyen reformlara ilişkin IMF'in görüşünün sorulması üzerine Başesgioğlu, "Onların herhangi bir itirazları yok ama ekonomik programa da girmiş, performans kriteri olarak her iki taraf açısından da kabul edilmiş bir husus. Reformun biran önce Meclis'ten geçmesi konusunda arzuları var tabii" yanıtını verdi. Başesgioğlu, reformun Türkiye açısından yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda bir gecikme, zaman ötemelesi yeni kuşaklara çok ağır bir maliyet yükleyecek" dedi. Sosyal güvenlik reformunu yapmanın çok kolay bir hadise olmadığını, bunu bildiklerini ifade eden Başesgioğlu, gelecek kuşaklara karşı bir sorumluluk duyuluyorsa şu an yönetimde bulunan herkesin bu sorumluluğu paylaşması gerektiğini vurguladı.

Sosyal güvenlik reformu işin esası
IMF Heyeti, dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu da ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, izlenimlerinin sorulması üzerine sosyal güvenlik reformunun işin esasını oluşturduğunu belirterek, "Bu da, parlamentonun açılması ile beraber birinci gündem maddesi" dedi. Hisarcıklıoğlu heyete, Türk özel sektörü olarak uluslararası arenada rekabet gücünün devam edebilmesi için "yüksek vergi oranları, yüksek istihdam maliyetleri, yüksek enerji maliyetlerindeki yapılması gerekenler" konusundaki fikirlerini ifade ettiklerini kaydetti.

IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni ise "Hükümet ile 2'nci gözden geçirme çalışmaları halen devam ediyor. Çok yakında tamamlanacağını umuyorum" dedi. Giorgianni, gözden geçirmenin tamamlanması konusunu zamana bırakmak gerektiğini söyledi. Giorgianni, Ankara'dan ne zaman ayrılacakları konusunda ise çalışmaların bugün (çarşamba) de devam edeceğini bildirdi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber