Gediz nehri zehir saçıyor

Manisa'nın Turgutlu ilçesi Çampınar mevkiinden geçen Gediz Nehrinde görülen toplu balık ölümleri ile ilgili inceleme başlatıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 22:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çampınar'da yaşayan köylüler, Gediz Nehri'nin son günlerde iyice bulanıklaştığını ve ardından üzerinde bir yağ tabakası oluştuğunu, ardından balık ölümlerinin başladığını belirterek, durumu jandarma ekiplerine bildirdi.

Köylüler su yüzeyine çıkan irili ufaklı sazan ve yayın balıklarını toplayıp tepkilerini dile getirdi. Ekolojik dengenin bozulmasından dolayı tedirgin olan köylüler bu sıkıntılı ve sağlıksız sürecin bir önce neticelendirilmesini istedi.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı'ndan gelen çevre timi, ölü balık ve nehirdeki su örneklerinden incelenmek üzere numuneler aldı. Jandarma, köylülerin nehirden topladıkları balıklara el koyup yenmemesi için uyarılarda bulundu.

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şeher Kilimcigöldelioğlu da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Gediz Nehri'nin çok kirli olduğuna dikkati çeken Kilimcigöldelioğlu, şöyle konuştu: "Neredeyse hiçbir yerde arıtma yok. Salihli, Selendi, Kula, Demirci ilçelerinin evsel atıkları ve sanayi tesislerinde arıtma tesisleri yok. Salihli Organize Sanayi Sitesi atıklarını arıtmadan Gediz Nehri'ne veriyor. Alaşehir ve Gediz ilçelerinde arıtma tesisi var ama yetersiz. Revize edilmeleri gerekiyor. Salihli ve Alaşehir ilçelerinde yüzlerce fabrikanın arıtma tesisi bulunmuyor. Daha da vahimi Kula tabakhanelerinde arıtma tesisleri yok. İnşaatları bitirilemedi. Salihli tabakhanesinin arıtma tesisi yetersiz. Bölgedeki 500 üzerinde köy ve beldenin hiçbirinde doğal arıtma tesisi yok. Ahmetli ilçesinde arıtma tesisi dört yıl önce yapıldı ama tek bir gün bile çalıştırılmadı."

Arıtma tesislerinin olmaması ya da var olanların yetersiz olması nedeniyle Gediz'de balık ölümlerinin yaşanmasının normal olduğunu kaydeden Kilimcigöldelioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Aslında bir süre sonra balık ölümleri hiç görülmeyecek. Çünkü, balık nesli tamamen yok olacak. Yakın bir tarihte Gediz Nehri'nde hiçbir yaşam belirtisi kalmayacak. Valilikler ile Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri denetim yapmıyor ve hiç cezai işlem uygulamıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber