CHP: Müfettişleri Araştırmacı yapan İFP Kanununu Anayasa Mahkemesine götürdü

Haber Giriş : 23 Eylül 2005 00:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Meclis tatile girmeden çıkarılan ve Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılarak araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine olanak sağlayan düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Grup Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 115 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesi'ne verilen dilekçe ile 3 Temmuz 2005'de, Meclis'in tatil öncesinde çalıştığı son günde, son anda çıkarılan ve Özelleştirme Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören düzenlemenin 3 maddesinin Anayasa'ya aykırılık içerdiği gerekçesi ile iptali ve iptal görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar da yürürlüğünün durdurulması istendi.

Araç muayenesinin "...bir işletme veya varlık" değil, "... bir kamu hizmeti" olduğuna dikkat çekilen iptal dilekçesinde, Anayasa'nın 47. maddesi 3. fıkrası kapsamında bu uygulamanın özelleştirilmesinin mümkün olmadığı, aynı madenin 4. fıkrası gereğince "...özel hukuk sözleşmesi ile gerçek veya tüzel kişilere devredilmesinin ya da yaptırılmasının mümkün olduğuna" işaret edildi.

Ayrıca, yetki verilen, gerçek ve tüzel kişilerin bu yetkilerini alt işletmecilere devrinin de Anayasa'nın 47. maddesine aykırı olduğunun belirtildiği dilekçede, devir işleminin Ulaştırma Bakanlığı'nın onayı ile yapılmasının da anayasaya aykırılığı ortadan kaldırmadığı vurgulandı.

Dilekçede, özelleştirilen kuruluşlarda görev yapan müfettişler dışındaki personelin atamalarının "araştırmacı" ünvanlı kadrolara yapılmasını öngören düzenlemenin de Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulandı.

Kişilerin durumlarına uygun kadrolara atanmaları gerekirken "araştırmacı" sıfatı altında "ne olduğu belli olmayan" bir kadroya atanması ve kazandıkları hakların bir süreye tabi tutulmasının da
Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi. Dilekçede, bu uygulamanın "...kazanılmış hakları ortadan kaldırıcı nitelikte" olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Reuters

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber