Enerji Zirvesi Kayseri'de yapıldı

Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde Gaz&Power Dergisi tarafından düzenlenen 3. Türkiye Enerji Zirvesi yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zirvenin açılışında konuşan Selahattin Hakman, insanların yaklaşık 5'de 1'inin ticari anlamda elektriğe ulaşma imkanına sahip olmadığına dikkat çekti ve 1,3 milyar insanın günlük hayatında elektriğe ulaşma imkanı bulunmadığını vurguladı.

Elektrik tüketiminin dünya ortalamasında kişi başına yıllık 3 bin kilovatsaat civarında olduğunu, Türkiye'nin de içinde olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)'nde ise tüketimin bunun 3 misli olduğunu anlatan Hakman, "Türkiye'de dünya ortalaması seviyesinde, OECD'nin altında. Afrika'ya baktığınızda dünya ortalamışının beşte biri düzeyinde. Burada büyük bir farklılık var.? dedi. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı, 2035 yılına kadar dünyanın enerji ihtiyacının karşılanması için her yıl 700 milyon dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin de 2023 yılı için koyduğu hedeflere göre her yıl 4-5 bin megavat yeni elektrik üretim kapasitesine ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

Elektriğe talebin hızla arttığını dile getiren Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman, konuşmasına şöyle devam etti:

"2035 yılına kadar dünya üzerinde 6 milyon megavat yeni elektrik üretim kapasitesi kurulması gerekiyor. Bunun için her yıl 700 milyon dolar yatırım gerekli. Bu miktar dünyada elektrik sektörü için önemi vurguluyor. Elektrik enerjisi üretiminde nereden kaynaklanacak. Bugün en büyük katkı kömürden geliyor. Kömürün payı yüzde 40'dan 2035 yılını kadar yüzde 35 seviyelerine düşecek, küresel olarak. Ama yine de elektrik üretiminde en büyük katkıyı sağlayacak kömür olacak. Yenilenebilir enerji iklim kaygısına rağmen gelişmeye devam ediyor. 2035 yılında elektrik üretimindeki payı yüzde 20 olması planlanıyor. Nükleer enerji Japonya'daki tartışmalara rağmen dünyadaki payını artırmaya devam edecek. Bu öngörülüyor. Bu tartışmalara rağmen önümüzdeki on yıllarda önemli payı olacak."

Hakman, Türkiye'de de belirgin olarak elektrik enerjisine talebin arttığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin 2023 yılı için koyduğu hedeflere göre her yıl 4-5 bin megavat yeni elektrik üretim kapasitesine ihtiyacı var. Üretim kapasitesi miktarı kadar iletişim şebekesine de ciddi yatırım gereklidir. Bu yatırımların yapılabilmesi finansmanın sağlanması için en temel unsur rekabetçi bir piyasanın daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesidir. Gerekli yatırımcıya güven verilmesi, finansman konusundaki rekabette Türkiye'ye bu finansmanın gelmesini sağlayacak olan temel unsur olan piyasa yapısının oluşması gerekli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber