İzmir Büyükşehir'e, Büyükşehir davasına müdahil olup olmayacağı sorulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi davasının üçüncü duruşmasında mahkeme, ihaleye fesat karıştırma iddiaları sebebiyle mağdurun İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğuna, davaya müdahil olup olmayacağının sorulmasına için yazı gönderilmesine karar verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye bürokratlarının yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma iddialarıyla yargılandığı 130 sanıklı davaya devam edildi. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasında 397 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan bir numaralı sanık Başkan Kocaoğlu, tutuksuz sanıklar ve avukatlar hazır bulundu. Mahkeme heyeti, savunma avukatlarının taleplerini dinledi. Sanık avukatları, 3. Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı kanun ve CMK'nin 250. maddesiyle yetkili mahkemelerin yürürlükten kalktığını, kamu görevlilerinin yargılanmasına izin şartı getirildiğini belirterek, Anayasa'ya aykırılık kararı talebinde bulundu. Ayrıca bilirkişilerin dinlenmesini, kişi hürriyetini sınırladığı gerekçesiyle "konutu terk etmeme" gibi adli kontrol yöntemlerinin kaldırılmasını ya da alanının genişletilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, kısa süren duruşmanın ardından ara kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı, mahkemenin görev alanıyla ilgili Anayasa'ya aykırılık talebini reddetti. Kamu görevlilerinin yargılanması için getirilen izin şartıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne müracaatta bulunulduğu hatırlatılarak, talebin reddi yönünde karar verdi. Ayrıca tutuksuz sanıkların tamamının duruşmalardan vareste (muaf) tutulmasına karar verilirken ev hapsi gibi adli kontrol uygulanan sanıkların adli kontrol yöntemlerinin değiştirilmesi talebi reddedildi. Bilirkişi incelemesi için CMK 250 ile görevli Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ESHOT ihalesiyle ilgili evrakların acele geri istenerek İstanbul'da nöbetçi mahkemeye gönderilmesi, görüntü kayıtlarına ilişkin CD kayıtlarının çözümüne ve analizine yönelik bilirkişi raporunun beklenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca ihaleye fesat karıştırma iddiaları sebebiyle mağdurun İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğu belirtilerek, davaya müdahil olup olmayacaklarının sorulmasına için yazı gönderilmesine karar verildi. Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin yazısının ulaşmasının ardından davaya müdahil olup olmayacağına karar verecek. Dava, ara kararların açıklanmasının ardından 24 Ocak 2013 tarihine ertelendi.

Her zaman olduğu gibi duruşmaya eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte gelen sanık Aziz Kocaoğlu, duruşma sonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dosyanın 75 milyon Türkiye Cumhuriyet vatandaşı ve İzmirlilerin kalbinde, yüreğinde, beyninde aklandığını iddia eden Kocaoğlu, "Gönlümüzden geçen, en azından ev hapsindekilerin işlerine gidip çalışarak evlerine nafakalarını götürmesiydi. Bu doğrultuda bir karar çıkmasını bekliyorduk. Bu dileğimiz gerçekleşmedi." dedi. Önemli olanın halk tarafından aklanmak olduğunu kaydeden Kocaoğlu, sürecin devam ettiğini ve haklılıklarını her aşamada ispatlamaya çalışacaklarını belirterek adliyeden ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber