Van'da Bediüzzaman Said Nursi'nin eğitim felsefesi tartışılacak

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliğiyle 12-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Medresetüzzehra Sempozyumu, yarın Van'da başlayacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, sempozyumda, 'Bediüzzaman'ın Eğitim Felsefesi, Eğitim Modeli Önerileri ve Eğitim Uygulamaları' konularının tartışılacağını belirtti.

Van'da yarın başlayacak olan ?Medresetüzzehra Sempozyumu' ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Sempozyum ile ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aksoy, Osmanlı Devleti'nin, 20'nci yüzyıl başlarında eğitim kurumlarının değişen ve gelişen dünya şartlarını doğru okuyamadığını ve çağın ihtiyaçlarına cevap veremediğini savundu.

Elite Word Otel'de düzenlenen toplantıda bilgi veren Prof. Dr Aksoy, ?Tanzimat Fermanı ile başlayan eğitimde modernleşme hamlesi, mektep-medrese-tekke üçgenindeki karşılıklı yabancılaşmayla bu üç kurumun kutuplaşmasına sebep olmuştu. Medreseliler, mekteplileri dinsizlikle, diğerleri de bunları cahillik ve taassupla suçlamaktaydılar. Mektep merkezli okullaşma, eğitim dilinin Türkçe olması nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'da eğitime erişimi de önemli ölçüde sınırlamıştı. 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde de eğitim alanı modernleşme sürecinin en önemli mecralarından birini teşkil etti. Benimsenen pozitivist yaklaşımlar, yerli ve dini duyarlılıkları zayıflatırken, toplumla organik bağ içinde gelişen bir okumuş sınıfın ortaya çıkmasına da imkan vermedi. Bu nedenle 20'nci yüzyıl, ülkemiz açısından arayışlar yüzyılı oldu ve bu arayışlar eğitim alanında halen devam ediyor." dedi.

Medresetüzzehra Sempozyumu'nun yarın başlayacağını ve pazar günü tamamlanacağını belirten Aksoy, ?Sempozyum Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı (AKAV) tarafından Van'da düzenlenecek. Medresetüzzehra Sempozyumu'yla, yerel kanaat önderlerinin, akademik camianın ve kamusal karar vericilerin eğitim gibi hayatî bir konuda, Bediüzzaman Said Nursi'nin eğitim felsefesi hakkında bilgilendirme ve farkındalık oluşturma hedefleniyor." dedi.

'Said Nursi, Medresetüzzehra Modeli, fen bilimleri ile dinî bilimlerin birlikte öğrenmeyi esas alır.' diyen Aksoy, "Ülkemizde ve küreselleşen dünyada yaşanan problemlerin çözülmesinde, Medresetüzzehra anlayışının sağladığı çözüm, imkan ve kabiliyetinin ortaya konması, sempozyumun temel misyonunu teşkil etmektedir. Sempozyumun vizyonu, başta ülkemiz olmak üzere hem bölgemizin, hem İslam dünyasının hem de batının ortak değerler etrafında birlik ve huzur sağlayabilecekleri Medresetüzzehra modeli ile insanların farklılıkları ile birlikte bütünleşebileceği eğitim iklimini sağlamaktır. Ayrıca bu sempozyumla üniversiteler, medeniyet tasavvuru, metodolojik yaklaşımlar,çok dilli eğitim anlayışı, özgürlük ve eğitim, çeşitli eğitim modelleri önerileri ve uygulamaları konularında Risale-i Nur hakikatlerini orijinal kılan hususlar akademik zeminde müzakere edilecektir." diye konuştu.

Hazırlık süresinin yaklaşık bir yıl sürdüğünü belirten Aksoy konuşmasına şöyle devam etti: "Sempozyumda konuşmalar, konferanslar, tebliğler ve panel oturumları yapılacaktır. On iki tebliğ ve on panel oturumu ile açılış ve kapanış oturumları dahil olmak üzere toplam yirmi dört oturum yapılacaktır. Üç bilim insanı konferans verecek, kırk sekiz bilim insanı ve eğitim uzmanı bildiri ile katılacaktır. Bunların dışında akademisyen, STK temsilcisi (vakıf, dernek, sendika), gazeteci ve yazar olmak üzere kırk panelist bulunmaktadır. Toplam konuşmacı sayısı doksan dokuzdur. Sempozyumda gerek konuşmacı olarak, gerekse düzenleme ve bilim kurullarında otuz dokuz yurt içi ve altı yurt dışı olmak üzere kırk beş üniversiteden bilim insanı görev almıştır. Sempozyum süresince ve sempozyum sonunda sosyal etkinlikler ve Van'ın çeşitli mekanlarına geziler düzenlenecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber