Harakani Sempozyumu'ndan dünyaya mesaj

Kars'ta düzenlenen ?1. Uluslararası Anadolu'nun Manevi Mimarı Sultan-ı Selatin Şehit Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri Etkinlikleri' ile Anadolu coğrafyasına ve dünyaya 'insanı insan olduğu için sevmek ve değer vermek' yönünde mesajlar verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sempozyumda, Orta Asya'dan gelerek, Anadolu coğrafyası ile tüm dünyaya İslam öğretilerini aktaran, barış, sevgi ve hoşgörü mesajları ile gönüllerin fethine mazhar olan Alperenler'den Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin 10. yüz yıldaki, ?Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini veriniz inancını sormayınız. Allah katında ruh taşımaya layık olan herkes Ebu'l Hasan'ın sofrasında ekmeğe layıktır.' söylemini dile getiren 60 ülkeden 22 bildirim sunucu ve katılımcı aynı bakışın tüm dünyada tekrar neşet etmesini istiyor.

Sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, İsmail Aytemiz Spor Salonu'ndaki konuşmasında, Anadolu coğrafyasının manevi mimarı ve fatihi olan Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'ni tanımak, anlamak, onun öğretilerini tekrar günümüzde dile getirmenin kendileri için büyük görev olduğunu söyledi.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Özcan, Şehit Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin tasavvufi, tarihi ve Türk İslam kültürü açısından öneminin de ortaya konması amacıyla bu sempozyum düzenlediğine değinerek, "Anadolu'nun manevi mimarı olan Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'ni tanımak, anlamak ve günümüzde onu yaşatmak bizim için büyük bir görev olmalıdır. Onun yaşantısı ve düşünceleri, insanımızın milli ve manevi değerlere bağlı olarak geçmişten geleceğe şekillenmesinde önemlidir. İlahi aşkla yoğrulmuş, kamil bir insan olan Harakani, hakikatleri gönüllere işleyen, gözyaşı ve sevgiyle ilahi ilhamla gönülleri fetheden büyük bir veli. Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasında gösterdiği gayret ve manevi öncülükle iyi bir alperen, ilahi aşkla yoğrulmuş gönlü, derin düşünceleriyle Anadolu'da yetişecek olan mutasavvıf şair ve yazarların piri, ilim, zikir ve ibadete bağlılığıyla pek çok tasavvufi düşüncenin kaynağıdır." dedi.

"HARAKANİ HAZRETLERİ HİKMET DOLU SÖZLERİYLE YOL GÖSTERİCİDİR"

Kars Valisi Eyüp Tepe, Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin manevi ışığıyla, hikmet dolu sözleriyle yol gösterici olduğunu vurgu yaparak, ?Harakani Hazretleri'nin insanlığa mal olmuş birçok sözü, insanlarımızı aydınlatmaya, düşündürmeye ve insanı kamil olabilme yolunda itici güç, rehber olmuştur." ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ise Anadolu'nun kapılarını Türklere ilk olarak gönülleri fethederek açan Ebul Hasan Harakani Hazretleri'nin kabrinin şehirlerinde bulunmasının inanç turizmi açısından önemine değindi.

Sempozyumun 4. oturumunda Dr. Senai Demirci başkanlığında, 'Harakan'dan Kars'a Harakani ve Yesevi' anlatıldı. Oturumda, Cemalnur Sargut, 'İnsan-ı kamiller aynı mananın farklı görüntüleridir'; Sadık Yalsızuçanlar, 'Bilgelik yolunun en seçkin yıldızı Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'; Prof.Dr. İsa Yüceer, 'Alperen ve manevi mimar Hasan Harakani'nin düşünce dünyası' ve Mustafa Aydoğan ise 'Bilgeliğin kalbinden notlar' konularındaki düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Sempozyumda Aşık Şeref Taşlıova'nın sazlı sözlü dinletisi katılımcıları mest etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber